Hlavní obsah
Lidé a společnost

Život ve Foglarově Dvojce na podzim roku 1940 a zákaz skautingu. Další zápisky z deníku Míši Průši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotka z deníku Jaromíra Míši Průši, fotil Sněhura 8. 9. 1940

Podzim roku 1940 byl pro Míšu nejdřív velmi radostný. Byl zapálený do oddílové činnosti, byl šťastný a Jaroslav Foglar mu dával důvěru při jmenování do nových oddílových rolí. Ta radost ale nebude trvat dlouho, protože skauting bude brzy zakázán.

Článek

To, co právě čtete, jsou doposud nezveřejněné zápisky ze skautského deníku mého dědy, Jaromíra Míši Průši z roku 1940. Míša byl členem Dvojky Jaroslava Foglara a tyto řádky psal ve svých šestnácti letech. A protože byl ohlas předešlých deníkových zápisků o Táboře psanců a také o oddílové činnosti v září 1940 opravdu veliký, pokračuju chronologicky ve vydávání dalších zápisků a dobových dokumentů.

11. 10. 1940

S tímto deníkem začínám 6. rok svého skautování. Přistoupil jsem ještě za naší staré lodi. Minulý deník byl velmi bohatý na výpravu. Ať je tento ještě bohatší a rozhodně lepší než ostatní čtyři.

Foto: Jaromír Míša Průša

Úvodní stránka deníku

Dopis, který jsem dostal právě v den zaloření tohoto deníku. Byl jsem při onom losování jediným cizím zástupcem z 11 přihlášených oddílů. Na závodech závodí od nás 15 hochů. Jednu jízdu starších jedou náhodou jen samí Dvojkaři.

Foto: Jaromír Míša Průša

Dopis od Jaroslava Foglara z 10. října 1940

V cyklistickém závodě 13. 10. umístil se Viky jako 2. ve starší kategorii. Štafety byly 6. a 7. Po závodu jsme (Jumbo, Sněhura, Flik a já) šli do klubovny. Byl tam také V. Matoušek. Dozvídám se od Jumba, že jsem byl spolu s Milošem K. jmenován vzdělavatelem oddílu. Připravuji společnou návštěvu D-41 a podle možností také Komorního divadla (Měsíc nad řekou). Dnes bylo velmi krásné počasí. Sluníčko se na závodníky usmívalo stále a tak dojmy odtud byly nejlepší. Nelíbila se nám jenom ta „cestovní kola“ některých oddílů.

Toto oficiální jmenování předává mi Flik na 6. družinové schůzce 16. 10. 1940. Je ke dni 12. 10. 1940. (poznámka: zajímavé je, že se zřejmě Jestřáb nebo možná Jumbo, kteří jsou pod jmenováním podepsaní, spletou a dědu Jaromíra přejmenují na Jaroslava)

Foto: Jaromír Míša Průša

Jmenování Míši vzdělavatelem oddílu

Oběžník, který jsem dostal a který mě hodně přiblížil oddílu, práci v něm i v družině a dal sestavit své dosud neukázněné nápady. Dá to sice ještě mnoho namáhání, než můj úmysl provedu, ale základ je. Potřebuji jen spolupráci a tu mám ve Flikovi. S tím to musíme udělat a dodělat.

Foto: Jaromír Míša Průša

Oběžnák pro Flika a Míšu

Dne 16. 10. 1940 na 6. družinovce přistupují do družiny Černoch (Václav Černý) od Tygrů a Jirka Hromada (nováček přivedený Smíškem).

Válečný rok 1940 ale přináší z říšských úřadů další nepříjemnosti. Přilétají nové klacky, které hází skautům pod nohy. A tak po zákazu tábora (psal jsem zde) přichází nové nařízení, omezující junácký program. Jak se dočteme níže, nebude to poslední omezení, které podzim roku 1940 přinese.

Novými změnami se ruší z našeho programu signalizování, mapování, šifrování, polní hry, plížení, zkrátka vše z branné výchovy. Doufejme, že to jenom přispěje k obnovení pravého zálesáctví.

Foto: Jaromír Míša Průša

Míšova docházka do oddílu na podzim roku 1940

Divím se, jak málo hoši naší družiny se starali o své skautské deníky. Ze šesti hochů jenom třem byl bodován a to zase jen dva měli všechny povinné stránky úplně a bez neúplností. Myslím, že těm, kteří junáctví berou skutečně doopravdy, měl by být deník něčím vzácným, starou vzpomínkou. Pro mne zatím chvíle prožité u junáků byly ty nejkrásnější. A deník mi je pomáhá vysvětlovat a připomínat. Nevím ještě, jak to půjde, ale chtěl bych, aby naši kluci dělali své povinnosti nejenom pro to soutěžení v bodování, ale pro všechny ty výhody a přednosti, které junáctví přináší a z vlastní vůle, neseškrcené tím nařízeným „musím“. Musí se to změnit a půjde to jistě velmi obtížně, ale půjde to určitě. Doufám, že Flik mi v tom bude jenom nápomocný. Zatím je u nás v družině dost málo předpokladů, ale to snad vypěstujem. To by podle mne byl jeden z nejhlavnějších bodů naší letošní zimní činnosti. Cvičit pravé skautování.

Foto: Jaromír Míša Průša

Fotky z 8. září 1940 nalepené v Míšově deníku, autor Sněhura

Dne 23. 10. na 7. družinové schůzce se dozvídám, že jsem byl jmenován podrádcem u Vlků.

Za tento deník dostávám do oddílového říjnového bodování 11,5 bodu. Oproti minule je to pokrok o 1/2 bodu. Viděl jsem velice krásný sešit u Sněhury, takový si opatřím na příští deník.

26. 10. tisknu první část „Zkoušek v kostce“. Mám titulek, dějiny I. a II., přehled lidského těla, organizaci, všeobecná poštovní pravidla, vložku, odznaky I. a II., mimo to ještě nový rozmnožovaný bodovací lítek.

Opis vložky:

Milí kamarádi! Vydali jsme pro vás tuto malou příručku, která Vám pomůže při skládání junáckých zkoušek. Jistě Vás snad překvapí, že tato knížečka stojí 50 haléřů. Spočítejte si to sami, co jsme spotřebovali rozmnožovacích blan, co stála barva na tiska a co stál papír. Majetek naší družiny nemůže tyto výdaje naprosto krýti a proto jsme se rozhodli, že nám dáte za příručku to minimum, které je skutečným minimem při velkém obsahu příručky. Uznejte dobrou vůli a snahu vydavatelů této příručky a doufáme, že Vám tato příručka bude prospěšnou. Skládání zkoušek zdar! Družina Vlků.

Foto: Jaromír Míša Průša

Zápisky z Míšova skautského deníku z roku 1940

Dne 30. 10. byla poslední družinovka. Dne 3. 11. poslední neděle. Dne 4. 11. oznámila Geheime Staatspolizei Stelle Prag, že z nařízení Reichsprotektore se dnešním dnem junák rozpouští. Tím končím svůj deník.

Foto: Jaromír Míša Průša

Zápisky z Míšova skautského deníku z roku 1940

To nařízení přišlo jak rána z čistého nebe. A i když byl Míša 4. listopadu přesvědčený, že svůj deník ukončuje, už o dva dny později přidává další zápis. Družina Vlků startuje svou ilegální činnost.

6. 11. 1940 - 9. družinová schůzka u Smíška

Velmi nejasné setkání Flika, Vendy, Smíška a Míši bylo v nezvyklém prostředí bez jakékoliv souvislosti s náznaky programu, ale velmi chabými. Pokus o hru na body s výsledkem: 1. Flik, 2. Davy, 3. Smíšek. Pokus o výklad úsudku dle stop z detektivek.

15. 11. 1940 - 10. družinová schůzka u Míši

Účast: Flik, Balů, Venda, Míša. Schůzku vede Míša. Velmi pěkná schůzka. Zahájena pokřikem. Debata o všem možném, hlavně o perpetuu mobile, rozbíjení uranu a jiných obdobných utopiích. Hra na body a) popis obrázku s těmito výsledky snad zajímavými a divnámi trošku: 1. Venda 12b., 2. Balů 10 b., 3. Flik 9b. b) hádání obrázků: 1. Míša 15b. (neboduje se) 2. Davy 12b., 3. Flik 10b. Do družiny zpět přijímáme Balůa. Davymu budeme zase říkat Venda. Končíme oddílovým pokřikem.

Foto: Jaromír Míša Průša

Zápisky z Míšova skautského deníku z roku 1940

17. 11. 1940 - výlet do Prokopáku

Velmi pěkný výlet. Naše účast: Flik, Balů, Venda, Míša. Milé povídáníčko s „dlouhým v přílbě“, strefování se do šutrasův, hry na národy bez národů, na vlka a na babu v trojicích. Večer jsme čekali na měsíček u jezírka, ale rošťák nevyšel.

20. 11. 1940 - 11. družinová schůzka u Míši

Velmi bídná účast. Jen tři lidé Flik, Balů, Míša. Hrána hra hádání písniček, motivů a hymen. Balů 12b, Flíček 9b. (ovšem většinu bodů získali oba za uhodnutí šlágrů). Potom opětně debatička o všeličems, hlavně o radiu, věcích tomu příbuzných a vůbec, o magistrálách (dálnicích), o telefonu a paní správcové a jiné. Vendu zavraždíme. Amen. Venda přišel v pátek. Omyl.

Tímto hloupým nařízením, které plyne z nemohoucnosti a slabosti musíme zničit veřejnou čnnost. Je to hloupé, tříští se tím oddíl. My se zprvu scházíme, ale pak zakládáme klub Mladého hlasatele. Stačí to. Deník zatím zesoukromňuji. Naťukal jsem si na stroji obsah našich prvních zkoušek se schůzkami, které po Novém roce se rozvinuly dohromady a velmi pěkně i s vydáváním časopisu. Gestapo nám může být ukradeno. Totiž scházíme se u nás a můžeme tímto nestrachovat se. Zatím dosti úvodu a povím ti deníčku, co se tak děje.

Foto: Jaromír Míša Průša

Zápisky z Míšova skautského deníku z roku 1940

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz