Hlavní obsah
Cestování

Fegurdi a Festival planet v Brně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Horalkanatripu

Festival planet Brno

Brno je město s jedinečnou kulturou i smyslem pro humor, proto nás nepřekvapilo, že vesmír začíná právě zde.

Článek

Už jen pár metrů a šalina nepochybně zastavuje na Náměstí Míru. Před námi ukazatel v podobě kostela sv. Augustina. Není pochyb, že se nacházíme pod parkem na Kraví hoře a Hvězdárnou a planetáriem.

Právě zde se na pár prázdninových dní nachází vesmír na zemi - Festival planet Brno. Ten se konal na začátku července a další termín jeho konání je od pondělí 5. do neděle 11. srpna vždy od 14:00 až do 23:30. Právě večer je ideální čas vidět vesmírné modely plné světla, které přes den není vidět.

Během Festivalu planet Brno probíhají i pořady pro nejmenší kosmoplavce, pro jejich rodiče a rodiče jejich rodičů. Na své si tak přijdou všichni.

Foto: Horalkanatripu

Astrosféra

Sotva se otočíme směrem k parku, už nás vítá Astrosféra, nafukovací model hvězdné oblohy. Ukazuje nám podobu celé hvězdné oblohy. Základ pro její potisk vytvořila evropská sonda GAIA, která postupně sestavila první třírozměrnou mapu okolí našeho Slunce a je zde vidět i Mléčná dráha.

Foto: Horalkanatripu

Terralóna

Jen pootočíme oči, vidíme další model, tentokrát nám důvěrně známý s názvem Terralóna, nafukovací model planety Země. Na tomto modelu se podíleli sondy Terra a Aqua. Ač u všech modelů se zastavuje a fotí spousta lidí, tento nad nimi přeci jen vítězí. „Mami, kde bydlíme my?“ povykuje jeden dětský hlásek za druhým. Podobnou otázku dávám i já manželovi: „Kde máme přesně Českou republiku? Zkusím tě vyfotit, ukaž na ni.“ Tyto a další hlášky je možné slyšet podél celé Země. Nakonec se nám všem daří náš domeček na Zemi najít, a tak spokojeně pokračujeme dál.

Foto: Horalkanatripu

Heliosféra

Před námi se objevuje zatmění měsíce. Slunce zde zakrylo téměř celý měsíc. „Škoda, že v tom parném dni to není spíš obráceně,“ podotýká manžel. A tak zdoláváme další metry, až se nacházíme u Slunce. Tedy u Heliosféry, nafukovacího modelu Slunce, kde můžeme pozorovat bez poničení zraku mimořádně silné erupce, výtrysky žhavého plazmatu či velké koronální díry, tedy oblasti, z nichž sluneční vítr vyfoukává materiál do okolního vesmírného prostoru.

Foto: Horalkanatripu

Lunalón

Poslední model, za kterým musíme trochu vystoupat, je Lunalón, nafukovací model Měsíce. Zde je konečně trochu chládek. Měsíc nejen svou barvou, ale také lehkým stínem působí mnohem chladnějším dojmem než předchozí zářivé slunce. Potisk se zde velmi vydařil, z pár metrů máme pocit, že sem spadl opravdový měsíc.

Od Lunalónu už vidíme samotnou Hvězdárnu a planetárium. „Kdo najde dřív Fegurdíky, vyhrává,“ zvolá manžel a už mu vidím jen záda směřující k Hvězdárně. Já se ale nevzdám. Na fotkách to vypadalo, jako by byly v nějakém bazénku, říkám si. Kolem nás ale žádný není. Byl všude kolem beton, možná i schod,… přemýšlím si pro sebe. A to už pomalu docházím před vstup do Hvězdárny. Vyhrála jsem! Krásní dva vesmírní panáčci, ztraceni po havárii kosmického modulu, se nachází přímo přede mnou. Než si je stíhám nafotit, objevuje je už i manžel.

Foto: Horalkanatripu

Fegurdi

„Ti jsou tak malincí, že jsem je tu mezi lidmi přehlédl,“ hned vysvětluje. A co o nich říká samotná Hvězdárna? „Fegurdi přicházejí na Hvězdárnu a planetárium Brno s rozpaky, přešlapují před vchodem a jeden druhého posílá dovnitř. Může nám to připadat povědomé. I my někdy hledáme cestu po různých nehodách, které se v životě stávají. Autor s Fegurdy věří, že žije na Zemi mnoho slušných lidí, kteří poradí a pomůžou druhému v nesnázích. A tak jistě i Fegurdi budou přijmutí s otevřenou náručí. V to věří zase brněnští hvězdáři.“

V to věříme i my. Po nezbytném nafocení mimozemšťánků, se vydáváme nesměle dovnitř, abychom našli i jejich třetího kamaráda. Po chvíli pátrání se konečně zadaří. Našel si místo s opravdu krásným výhledem na Brno. Ale proto, že se blíží čas prohlídky a v budově začíná přibývat množství návštěvníků, jdeme raději ven. Tam na nás čeká planetární rover, 3D skener, spektroskop, gravitační siloměr, pixelová stěna a spousta informativních tabulí s Fegurdy jako průvodci.

Teplo nás ale přemáhá, Slunce má pořádnou sílu. Možná proto, že v Brně dnes svítí hned dvě. Ještě, že se v blízkosti nachází koupaliště, kam dnes míří kroky nejednoho návštěvníka po prohlídce vesmírného festivalu.

.....

doporučuji před návštěvou sledovat web, zda právě festival probíhá:

  • https://www.festivalplanetbrno.cz/

.....

zdroje:

  • https://www.festivalplanetbrno.cz/
  • oficiální stránky Hvězdárny Brno

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Planetárium

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz