Hlavní obsah
Satira

167+1 → Andy I. Vysmátý

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hufnágl/Pixabay

Smál se i kocour Andreje Babiše Andy

Zatímco ve vytopených oblastech lidé odklízeli bahno, vláda v čele s premiérem se rozhodla, že se v něm vyválí. A Andrej se jako jediný smál.

Článek

Na Krnovsku se po povodni válely sudy s Kofolou, protože nepříčetný proud si to namířil skrze výrobnu a sklady naší koly. Slabý a vlažný voličský potůček probublal volebními místnostmi, ale zanechal za sebou podobnou spoušť. Z krajů vyplavil zejména zastupitele vládních stran a rozesel skrze většinu krajů lidičky z ANO. Jen v Jižních Čechách novodobý Rožmberk, v kraji tichého vína lidovecký lídr v čele Spolu a na Liberecku lokální SLK ustáli se ctí své posty. Na rozdíl od Andreje I. Vysmátého, řečeného Babiš (nebo Bureš, každý dle svého gusta), Petr II. (první byl Nečas) Signalista, řečený Fiala, měl koutky jak smutný smajlík. No a když se ještě podíval na zaschlé bláto ze severní Moravy na svých polobotkách, pocítil premiér takový nával pocitu nespravedlnosti a zmaru, že se rozhodl něco zásadního vykonat. Zrovna v moment, kdy procházel kolem ukrajinské vlajky ve své pracovně, podíval se na ni, zamyslel se - a došlo mu to. Výhružně zvedl ukazováček a řekl: „Kdo za to může?! Ivan! Za všechno může vždycky Ivan!“ a na druhý den zapíchl prst do dredů ministra pro zpackanou digitalizaci Bartoše. A v pětičlenné, dosud spořádané, vládní rodině nastalo dusno. Piráti místo zpytování povolebního špatného svědomí a přiznání Bartošovy neschopnosti, okamžitě označili ODS za kmotry a lotry, navíc sebe za marxisty a komouše - zkrátka přestali se řídit v politice zlatým heslem „mlčeti zlato“. Narychlo svolali přes své digitální tamtamy všech 1165 členů, z nichž asi každý má někde nějakou funkcičku, a došli k závěru, že už jim nepomůže ani Jack Sparrow a že z vlády odejdou. Koráb se 4 poslanci a 3 ministry se rozhodli sami potopit a dále šlapat vodu coby opozice.

A aby toho málo nebylo - volby do Senátu opět rozesmály hádejte koho. Ano - ANO. Přitom stačilo jediné - nechat vládní strany dělat to, co dosud dělaly, a občas to peprně okomentovat. Andrej se nechal v médiích slyšet, že si vítězství ANO zaslouží, protože to všichni „odmakali“. Kdyby se ti „všichni“ rozhodli volby ignorovat a sedět doma na gauči a jen pozorovat, jak Bartoš střílí do nohou sebe, vládu, stavební úřady a chudáky, co něco staví, Stanjuru, jak potajmu doma v kuchyni skládá rozpočet s dluhem čtvrt biliónu korun, a Fialu, jak tančí v polobotkách mezi sutí ve vyplavených ulicích - fakt by nemuseli dělat nic, vše za ně vykonali výše zmínění výtečníci. Správně měl Babiš říct férově na rovinu: „ANO si vítězství ve volbách plně zaslouží, protože to za něj pánové Bartoš, Stanjura a Fiala odmakali.“

A světe, div se, na Ukrajině se stále válčí. Lidé se k tomu staví už tak nějak vlažně, prostě si zvykli. Někdo by chtěl konečně mír, jiní by naopak posílali Ukrajincům víc zbraní a hlavně těžší kalibry. Zajímalo by mě, jak by komentoval tuto situaci Josef Švejk. Zkusím to za něj - dle Švejkovy vojenské teorie by měla každá další válka trvat polovinu času té předchozí a dobrého vojáka k tomu vedl „fakt“, že lidé jsou po každé prodělané válce vždy o polovinu chytřejší. Jelikož v první světové trval Verdunský „mlýnek na maso“ cca 10 měsíců, v té druhé Stalingrad zhruba polovinu - 5 měsíců, měl by být tento novodobý konflikt, který začal 24.2.2022, ukončen někde okolo 10.5.2022. Tento boj o pás JV Ukrajiny trvá ale již 2 roky a 8 měsíců. Z toho mi nutně vychází, že lidstvo před 80 lety dospělo na vrchol křivky a dnes jsou lidi paradoxně cca 3× blbější než před 100 lety.

Tradičně aspoň jedna sportovní zpráva - za Atlantikem se opět rozjíždí NHL a tentokrát v ní bude mít premiéru i nový klub z Utahu. Je zajímavé, že zatím nemá jméno, respektive si dočasně říká HC Utah, což je zvláštní marketingový tah. Zkuste si představit, že by třeba Elon Musk v roce 2003 uváděl novou značku elektromobilů s názvem Auto místo Tesla. A na tiskovce by oznámil, že bude vyrábět zatím dva typy - Malý Auto a Větší Auto. No nic - zpět do Utahu. Oddíl bruslařů ze Salt Lake City se uvedl velmi nestandardně, protože historicky první gól, který za něj jeho hráč dal, byl do vlastní brány. Prostě vlastňák jak fík. Až klub konečně vymyslí svůj název, měl by vymyslet i heslo - navrhuji „První vyhrání, z kapsy vyhání“ jako připomínku na tento první zářez do týmových statistik.

Ne že by se toho tolik nestalo, ale vládní škatulata tak nějak přebila úplně všechno. Snad se to další týden uklidní a zprávy budou opět pestřejší. Doufám jen, že nepadne vláda, to bychom se tento rok uvolbovali. Spíš by ta stále současná měla v první řadě věnovat pozornost těm lidem, kterým špinavá voda otočila život o 180 stupňů, a měla by vytvořit takový plán, který nejenže obnoví krajinu a infrastrukturu nikoli pouze v původním vzhledu a kvalitě, ale tak, aby se případné podobné katastrofě v budoucnu předešlo. Začít by se dalo v Nových Heřminovech, kde jsou bourací práce víceméně hotovy díky velké vodě. Aspoň za něco se paradoxně ušetřilo…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz