Hlavní obsah
Satira

167+1 → Krize - jaká krize?! Prostě normálka týden…

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: FB/Herbert Kick

Radost Herberta Kickla (uprostřed) a jeho spolupracovníků alias Rakouští náckové

Politika, politika a zase politika. Jestli vás to unavuje, mám pro vás paralelní vysvětlení pomocí postaviček ze Stínadel. Také se dozvíte, co (ne)mají společného Nasralláh a primář z Domažlic, nebo co znamená, když s vámi někdo praští „na kačera“.

Článek

Protože politika je někdy spletitá, pokusím se pohled na situaci, nadsazeně označovanou za vládní krizi, zjednodušit přirovnáním. Všichni, anebo skoro všichni, známe Foglarovy Rychlé šípy. Dobře tedy - vzpomínáte na krizi Rychlých šípů, kdy byl z klubu odejit Červenáček? Tak si představte, že Piráti jsou jako Šípáci - Bartoš Dušín, Michálek Metelka, neznámá Klára Kocmanová jako neslaný nemastný Jindra Hojer, skrze jasnou podobu Olga Richterová-Rychlonožková a nakonec onen zrádce - Červenáček Lipák. Poté, co Červenáček opustil lůno klubu, začalo ho lanařit Bratrstvo kočičí pracky, jmenovitě Fialové Bidlo, naivně bohoušovitá TOP 09, Štětináčovo STAN a protože KDU nevychází do počtu tří, dostane ode mne roli štětináčových krys. Foglarův happy end a návrat červenočepičkáře do klubu se ale v naší současné realitě konat nebude, Pirátské šípy se stáhly ze Stínadel a budou na druhé straně s Mažňákem a jeho Uctívači ginga a řepky a s málo známou Foglarovou postavou Cizincem, což je starší chlapec neznámého jména, který utekl z polepšovny a skrývá se ve Stínadlech na Kočičím hrádku, dnes řečeným Takešiho hrad. Poté, co Velký Vont svolal na Hradčanech schůzku, upozornil všechny, že ať se děje, co se děje, nesmí být porušeny hlavní vontské zásady a pro jistotu je všem znovu vyjmenoval: Buďme svorni (tzn. Spolu), Žlutá je barva naše (Fialové Bidlo vzneslo připomínku, která byla okamžitě jednohlasně přijata - nově: Žlutá a modrá jsou barvy naše), Nevyzraďme nic, co víme (to dá rozum, kdo má informace, je pán na hřišti), Mlčenlivost chrání nás (univerzální heslo sekt, mafií, chlapeckých part a zejména lokálních politiků napříč stranami čerpajících jakékoli dotace odkudkoli). Načež hoši pro sichr provedli rituál zamykání úst, jak ho známe z dětských let, zahodili virtuální klíčky a vyrazili vstříc novinářům připraveni mluvit hlavně hodně, nahlas a být u toho přesvědčiví, tzn. dívat se bez oka mrknutí médiím zpříma do očí, aby to pisálci nemohli interpretovat, že kdo uhne pohledem, tak lže. Takže když to shrnu, realita je následující - Pirátské šípy alespoň dočasně končí ve Vontské radě, tu povede dále Bratrstvo čtyř pracek, Velký Vont má zase čas na podzimní projížďky na Tleskačově létajícím BMW a konečně víme, že pravé Červenáčkovo civilní jméno je Jan Lipavský. Ve Stínadlech to sice dál bouří, ale nejhorší bylo zažehnáno. Jo - a to hlavní! - digitalizace stavebního řízení skončila sice jako Tleskačovo kolo v rozvalinách, ale Fialové bidlo pověřilo ministra dopravy, aby digitalizaci zrealizoval. A protože pan Kupka je takový svědomitý, určitě bude i digitalizace, i to létající kolo navrch - a natruc Ivanovi vytištěné na 3D tiskárně, čímž bude jeho potupa dokonána. Jestli Ivan najde Lipákovu odhozenou červenou čepičku, nechť si ji rychle nasadí a skryje dredy, aby mohl ráno pro rohlíky, aniž by se prodavačky posměšně pošklebovaly. S pozdravy „nikdy nepijte na ovoce“ a „nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík“ tuto vstupní rekapitolu uzavírám.

Minulé zprávy z předchozího týdne postrádaly pestrost, takže teď to bude vynahrazeno:

Po Rakouských volbách to vypadá, že klidní, spořádaní a pracovití Rakušané mají něčeho plné zuby. Téměř jednu třetinu sečtených hlasů odevzdali FPÖ, v Čechách a okolí mediálně označované za stranu krvežíznivých kreatur, co chtějí jediné - nastolit radikální populistickou diktaturu v čele se znovuzrozeným führerem. Když se pozorně zadíváte na fotografii u článku, určitě je to pravda. Už jen ten zvednutý palec pravé ruky - to je přeci jasné hajlování palcem!

Blízký východ - tělo vůdce Hizballáhu Sajída Hasana Nasralláha bylo nalezeno na místě izraelského leteckého útoku na jižním předměstí Bejrútu. Ze sutin ho vyhrabali bez jediné známky zranění. Asi ho mocně chránila ruka Alláhova, ale pámbu nepočítal s tím, že může milý vůdce umřít na leknutí. A mohutně se také oplácelo - Írán vyslal na Izrael vše, co bylo doma po ruce, ale izraelská protivzdušná obrana připravila svým obyvatelům téměř silvestrovskou podívanou - bouchalo to hlavně na nebi, na zemi již sporadicky. Jestli si Íránci představovali, že bude Izrael vypadat jako Drážďany v únoru 1945, spletli se. Naštěstí.

Na opačné straně zeměkoule začali slavit Vánoce už 1.10. Jmenovitě ve Venezuele. Tamní mocipán Nicolás Maduro tak rozhodl z titulu mu lidem (?) svěřeného. Ten Maduro bude asi moc hodnej pán. Jen jestli o tomhle jeho nápadu ví i skřítci za polárním kruhem a hlavně jejich šéf… Jestli mu něco nepošle čínskej šéf a jeho čínští skřítci jako bratrskou stranickou pomoc v nouzi, tak to budou sice dlouhý, ale smutný Vánoce.

Jurečkovi zaměstnanci jeho Ministerstva práce a sociálních věcí byli vánočním mejdanem v práci v prosinci loňského roku tak nadšeni, že uprosili Mariána, aby je nenechal odcházet do důchodu už v 65 a usmlouvali ještě dvě pracovní mecheche navíc, takže dobrá zpráva pro všechny vánočně-pracovní pařmeny: budeme mít 2 mejdany navíc!!! Hurá?

Bývalý starosta Husince, v kraji na cedulích označovaném jako „Kubovo“, přetáhl asi vrbovou větvičkou dvě nezbedné děti z místního azylového domu, které ničily obecního vodníka, jež si léta spokojeně hoví v dutině stromu. Načež byl zažalován rodiči polomrtvých dětí z dvojnásobného pokusu o vraždu. Než bude mediální lynč v plném proudu, doporučuji policii, aby vyslechla jako hlavního svědka také vodníka, aby se předešlo justičnímu omylu a obecní majetek bránící občan nebyl dle místní tradice z r.1415 upálen stejně jako nejslavnější místní rodák. Velmi se za to přimlouvám.

O kousek vedle na Domažlicku se převrátil v autě na střechu primář místní nemocnice. Na rozdíl od jiných opravdových gaunerů uvedla média celé jeho jméno i věk, chyběly už jen míry, váha, adresa a číslo telefonu - inu, to jen takový postřeh bokem směrem k nestranným zdrojům. Naštěstí nikomu svým kaskadérským kouskem neublížil, na odpis je jen auto a jeho lokální pověst. A pan řidič bumbal, což ho zřejmě i zachránilo; být střízlivý, možná by byl mrtvý. Ano, pravda - být střízlivý, asi by vůbec neboural, ale když už se to stalo, tak to paradoxně zřejmě pomohlo. Nevím, jakého vyznání je pan primář, ale jeho strážný anděl rozhodně nebyl ten samý jako anděl páně Nasralláha. Anebo jak byl našrot, tak se prostě nestačil ani leknout a umřít? Záhada. To je z mého úhlu pohledu asi zásadní nevýhoda islámu - nepít alkohol. Mít vůdce teroristů v krvi 2 promile, chechtal by se druhý den Netanjahuovi na TV Al Jazeera do obličeje. Sice s kocovinou, ale chechtal. A k tomuto příběhu ještě jeden postřeh bokem - krom rady nejezdit do Libanonu - budete-li kupovat Ford Galaxy, v superstavu po důchodci, garážované, výměny náplní provedeny 10./2024, pochopitelně s nízkým nájezdem - poohlídněte se raději po jiné značce nebo typu.

A jedna výjimečná sportovní závěrem - Radko Gudas, díky němuž zná řada hokejistů stadiony a jejich led z pohledu vzhůru nohama - se stal po dlouhé době českým kapitánem týmu NHL. Tímto ho poctili Kačeři z Anaheimu, takže až někde padne bodyček nebo tvrdý hit, bude to tzv. „na kačera“. Radkovi při jeho stylu hry hlavně hodně zdraví!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám