Hlavní obsah

167+1→ Pelmel z týdne č.41

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Martin Mašek / Fyzikální ústav AV ČR

Kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan) se v sobotu 12.10.2024 přiblížila k Zemi a týden ji můžeme sledovat pouhým okem po setmění a při jasném nebi. Nezapomeňte si něco přát, protože co kdyby to fungovalo. Znovu se totiž objeví až za 80 tisíc let.

Na ČT1 skončila 168-ička, pokračuje tedy jako 167+1 na Médiu. Cílem není psát zábavně, spíš odlehčeně, aby si každý s nadhledem a odstupem času připomněl zásadní i nezásadní informace z předešlých dní.

Článek

V pondělí dne 7.10. to byl na den rok, co Hamás odstartoval izraelskou pomstu. Naivní představa teroristů, že tím nějak paralyzují na válku nejlépe připravený stát na světě, nevyšla. Nikdo neví, kde teď ti konkrétní „hrdinové“ palestinského lidu jsou, ale mám zato, že jestli nejsou mrtví, tak někde oplakávají své mrtvé rodiče nebo špinaví a žízniví hledají v suti domů v Gaze těla sourozenců. Hra na hrdiny skončila, izraelské dílo zkázy systematicky pokračuje. Za cenu jednoho dne s pocitem vítěze si jako výhru vybrali 364 dní ponížení a zmaru. Takže na palestinské straně není co slavit - Den palestinské blbosti lze tak leda oplakat. Jen jsem doufal, že Izrael provede gesto a využije tohoto dne k tomu, aby vešel do dějin jako Den izraelské velkorysosti a konflikt ukončí. Tak se nestalo. Dějiny to mohly ocenit. Šalom.

Do uplynulého týdne nás Evropská komise „uvítala“ sdělením, že na našich školách dochází k diskriminaci romských dětí. Místo rázného odmítnutí se ale začalo jednat o pozitivní diskriminaci v novele školského zákona, kterou schválila vláda a míří do Sněmovny. V materiálu se upřednostňování některých školských zařízení nazývá „indexací“, jež má školám přinést výhody a peníze. Jinými slovy kvůli „výhodám a penězům“ se vláda sebemrskačsky přiznává, že někoho diskriminujeme a hodlá to řešit jiným druhem diskriminace. Nic absurdnějšího nemohlo nastat. Jen připomenu - existovala podobná opatření třeba pro Vietnamce, lidi s obří jazykovou bariérou, z absolutně jiného kulturně-sociálního prostředí? Žádná taková opatření nikdy nikdo nerealizoval. Proč? Protože Vietnamci všem svou pílí a schopnostmi ukázali, že nepotřebují nějaké výhody a pobídky, aby mohli být v tomto státě doma, pakliže se tak sami rozhodli. Ano - kdysi jim někteří lidé tykali, zesměšňovali jejich češtinu a označovali je za žluťáky. Já bych to nazval hulvátstvím než rasismem a myslím si, že takto jednali zejména ti, kteří sami měli kopec mindráků a tímto přístupem získávali falešné sebevědomí. Zakuklená exotická komunita se během následující generace otevřela a dnes existují česko-vietnamské rodiny. Vrátím se ale k původnímu tématu - povinná školní docházka je v této zemi léta letoucí pro všechny, není třeba nic řešit. Zavádění prapodivných experimentů na základě fašistického nálepkování rom/nerom je rasistické, nedemokratické a v konečném důsledku kontraproduktivní, protože vyvolá negativní odezvu u té části populace, která má též nějaké specifické problémy, ale nikoho to nezajímá, protože nemají ten „správný“ odstín pleti. Před pár lety byl projekt něco jako „Notebook pro romské studenty“; přesný název se pochopitelně v záplavě jiných podobných utopil v zapomnění. Na Chebsku nad tím jeden ryšavý pihatý student popřemýšlel a vydal se na příslušný úřad, kde podal řádně vyplněný formulář s žádostí, v němž se přihlásil k romské národnosti. Příslušná úřednice nemohla než to přijmout, protože dle podmínek bylo, že se dotyčný „cítí být Romem“ (barvě pleti se snaží spekulanti s dobrem a korektností všemožně vyhýbat). Dokonce ani nebylo jasné, zda je mazaný chlapec z rodiny, kde si bída s nouzí podávají dveře, nebo naopak z velmi dobře situované, a jen chtěl vyzkoušet, kde jsou trhliny v systému. Notebook mimochodem dostal… Takže rada závěrem - bude-li schválena pozitivně diskriminační novela, doporučuji všem rodičům, aby tvrdili, že se jejich děti cítí být Romy. Získají tím pouze rovná práva.

A ještě jeden příklad absurdity s velkým A. Soudní dvůr Evropské unie (ECJ) rozhodl o tom, že francouzští výrobci rostlinných alternativ (označené jako vegetariánské a veganské) mohou používat slova jako steak nebo klobása apod. Tak pozor, milovníci masa, při nákupu to nepopleťte, jinak vás může k obědu překvapit sedmikráskový řízek a k večeři čekankové škvarky. Zkrátka takové luční prasečinky…

Vzpomínáte na slavnou Sociální demokracii? Poté, co ji její bývalý lídr a následně prezident Zlobr Miloš obrazně odstřelil svou holí, mířící na hlavu předsedy Sobotky, šlo to s ní už jen z kopce. A nezachránil to později ani rudý svetr páně Hamáčka (vybaví si ho dnes vůbec někdo? - já si ho musel vygůglit, ani na jméno jsem si nevzpomněl…). Žoviál Šmarda pak té bídě sám zasadil ránu do vazu. Nu, a nyní měla asi nadlouho poslední šanci povstat ze záporných čísel volebních preferencí a šla na to mazaně. Do čela totiž ukotvila Janu Maláčovou, kterou řada lidí nemusí, ale jedno jí nelze upřít -má drajv. Prostě bojovnice s vyřídilkou. Jedna podobná se nám už politikou drahně let potácí od dosažení své plnoletosti a není to nikdo jiný než Kateřina Konečná. Tyhle jestli se dají dohromady, tak to může být vcelku obstojný opoziční kulomet. Když to spojím ještě s Okamurou, je to pak slušná opoziční ofenziva. Být členem vládních stran, zpozorněl bych a do TV diskusí bych si jako základ oblečení vzal slovněneprůstřelnou vestu a do kapes pro jistotu nějaké argumentační granáty. Ale je na voliči, koho vybere. Volby jsou sice až za rok, to je v politickém chápání času ale něco jako příští měsíc. À propos - i Piráti budou volit předsedu, ale ti den ze dne přestali všechny zajímat, čímž překonali všechny dosavadní rekordy v rychlosti zániku politické strany. Respektive se nachází v situaci Schrödingerovy kočky, čili ve stavu ani život - ani smrt.

To Mirek Kalousek, novináři nazývaný „politický matador“, se vrací po dobrovolném parlamentním detoxu. Rozhodně má potenciál vyplývající ze znalosti prostředí, lidí, novináři ho mají rádi, protože občas zaperlí a dodá svěží šťávu jinak nudným zprávám. Ale přesto mi něco vrtá a jako vysloužilý latiník říkám: Cui bono? Touží se jen exhibovat coby zábavný politický důchodce ve sněmovně za dobrý love? Nebo se chce reinkarnovat do knížepána a doklimbat to v parlamentní lavici, protože doma v papučích je to ještě větší nuda? Chce opravdu něco zásadního udělat pro stát a zapsat se do dějin? Tam je z těch novodobých fakt jen Havel, ostatní se musí spokojit, že byli olizováni na známkách. A Mirek není revolucionář, je to jen chytrý a zábavný politický protihráč. Nebo zájmy někoho v pozadí, tzn. velký prachy? Nebo chce - a to se mi ani nechce vyslovit - opravdu něco udělat pro lid, myslím ten dětirodící pracující daněplatící nefalšovaný heterolid? Myslím, že se v experimentu vyskytl krom kočky ještě pěkný kocour, se kterým Erwin Schrödinger zřejmě vůbec nepočítal.

A od koček k psům. Neuvedená škola odmítla, aby děti se zdravotním postižením mohl doprovázet asistenční pes, a mohla se tím dopustit nepřímé diskriminace dle veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. Matce dětí, která se na něj v zoufalství obrátila poradím dle příkladu z Francie toto: na podobné nejmenované obecní škole vyřešili nízký počet dětí a hrozící zavření tím, že místo cca 4 chybějících dětí zapsali cca 4 ovce. A školička mohla pokračovat v tom, k čemu byla zkolaudována. Minimálně jedno písmeno už ovce umí, a to Bé. Případ lze s trochou trpělivosti na webu dohledat. Takže matko - zajděte do ředitelny a nechte svého psa zapsat do stavu žactva. V případě, že vám nebude vyhověno, seberte psa i děti a nechte je zapsat tam, kde v ředitelně nebude sedět neokomunistická bába, která nemá na děti čas, protože ho veškerý tráví administrováním nesmyslných unijních projektů, nebo kinderředitel, co nastudoval všechny zákony, vyhlášky a předpisy, kde se ale o psu nic nepíše, a už mu nezbylo v hlavě a srdci místo pro selský rozum, vstřícnost a pochopení. Co canisterapie, pane řediteli? Taky nic?! Všechno jde, ale musí se chtít.

Možná, že se ona nepovedená škola nachází v Plasech, tam se dějí taky věci. Věřil bych tomu, že ústy výše zmíněné ředitelky promlouvala bába šedivá, a ta jak znáno psy doslova nesnáší. Takže bych matce mohl ještě poradit to, ať se místo na boha ombudsmana obrátí na lokální plaskou postavičku jménem Bůh Šašek. Zajeďte do Plas, matko, je to takový počmáraný barák, okolo asi dva kilometry policejní pásky a parkují před ním výhradně auta státní firmy Pomáhat & chránit. Uvnitř domu nebo v houpacím křesle na zahradě najdete lidového mudrlanta, všechno zná a všemu rozumí. Kromě gynekologie tedy, tam má ještě co dohánět. On se na svět kouká žlutými brýlemi, což jak známo mezi řidiči a lyžaři, je dobrá optika do mlhy a nato se domnívám, že přes tu žlutou barvu lze asi i lépe rozeznat kontury báby šedivé. Určitě by vám mohl bezúplatně pomoci, protože vykonání dobrého skutku by zase píchlo jemu u soudu. Až vám po jeho antibabí terapii osobně paní ředitelka zavolá s tím, že děti mohou do školy od zítřka i se psem a vy budete volat a děkovat Šášulovi, poraďte mu na oplátku vy, ať zahodí žlutý brejle a zkusí růžový, třeba se mýlí a bába šedivá je ve skutečnosti víla růžová a on vlastně o moc přichází. Tak ať je v Plasech už jen líp!

Pamatujete, jak v Drážďanech spadl do Labe most, jakoby to předem vzdával před blížící se velkou vodou z Česka? Tak už ho likvidují a Němce napadlo, jak přispět na nový - prodejem kousků trosek, což není novinka, ale oprášený byznysplán z Berlína. Tam si v bezpočtu krámků se suvenýry můžete pořídit za 3€ kousek „zaručeně pravý“ berlínský zdi velikosti kaštanu. Cena kusu roste s jeho velikostí do pro mě absurdních částek. Kdyby se ty kousky, prodané za posledních 34 let, zpátky poskládali, myslím, že by vznikla zeď tak okolo půlky Německa. U nás je momentálně hlavně na severní Moravě stále tolik suti, že by ji berlínští podnikatelé asi rádi odkoupili a žili by z ní dalších 34 let. Proto jsem zpozorněl u jedné televizní zprávy o následcích povodní, kde zaměstnanec likvidační firmy vysvětloval, že je suti moc, nestačí ji třídit a v SRN si dokonce půjčili drtič, aby proces urychlili a pak vše odváží kamsi, kde to en bloc pravděpodobně zahrnují zeminou. Chápu, že chtějí mít co nejdřív všude pořádek, ale přesto mi to nedalo a vygůglil jsem si, že takovou suť lze recyklovat a následně se používá do betonových směsí anebo cihly jsou výborné na antuku. Nejsem stavař, ale jako laikovi mi vyplývá, že zahrnují něco, za co budou následně platit při opravách a obnově infrastruktury v poškozených oblastech. Třeba je to jen hloupý názor laika, ale když Němci zbohatnou na takový pitomosti, přijde mi škoda to jen tak vyhodit, když to nějakou cenu určitě má - safra, co furt jen já musím všechno vymýšlet, kde je ten Hladík, nemohl by se k tomu vyjádřit on?!

Nakonec přidám tradiční sportovní správu. Takže 3:1, 4:0, 2:2 a 0:1. Doufám, že to nečte pan Svěrák otec a nebude žádat tantiému.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz