Hlavní obsah
Názory a úvahy

Darwinova evoluční teorie v praxi. Na Česko se řítí povodně a lidé tomu nevěří

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto

Český hydrometeorologický ústav vydal varování před blížícími se silnými dešti s možností následných povodní, které mohou dosáhnout rozměrů jako v letech 1997 a 2002. Najdou se však tací, co tomu nevěří.

Článek

Každý, kdo pozorně poslouchal tiskovou konferenci, kterou svolalo ministerstvo životního prostředí společně s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ), si jistě vybavil povodně v letech 1997 a 2002.

Mimořádné tiskové konference se zúčastnili ministr životního prostředí Petr Hladík, ředitel ČHMÚ Mark Rieder, ministr vnitra Vít Rakušan, ministr zemědělství Marek Výborný, generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala a generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

Všichni do jednoho se shodli na tom, že nejde o žádné vyvolávání strachu, avšak o doporučení, co dělat a jak se chovat v případě, že by se černé prognózy naplnily. Pesimistický scénář totiž mluví o více než 400 mm vody na metr čtvereční, které by měly spadnou převážně ve východní části naší republiky.

Z úst ministrů a dalších zazněla slova o připravenosti nejen záchranných složek, ale také apel na občany, kteří žijí v místech, kde je pravděpodobnost povodní vysoká, aby byli připraveni s evakuačním zavazadlem pro případ nouzové evakuace.

Každý z nás si jistě přeje, aby k evakuacím nemuselo dojít, ale kdo je připraven, není překvapen.

O to více jsem nemohl uvěřit vlastním očím, když jsem si v diskusích pod příspěvky, které o situaci informují a ve kterých je možno shlédnout záznam tiskové konference, přečetl názory některých spoluobčanů, kteří si myslí, že jde o planý poplach, a dokonce to snad považují za dezinformaci.

Foto: Husákovo dítě

Ukázky diskuse

Kde se stala chyba? Proč někteří lidé oficiálním informacím nevěří?

Odpověď je jednoduchá. Vláda zaspala v boji s dezinformacemi. Plukovník Foltýn ve své funkci odvádí velmi dobrou práci, ale je na to sám. Lidé ovlivnění dezinformacemi jsou uzavřeni ve své bublině a věří jen tomu, co jim předloží jejich alternativní media. Bohužel většinou řízená z Ruska nebo Číny.

Ano, ne všechny kroky současné vlády byly úspěšné, vzpomeňme na poslední případ, zpackanou digitalizaci státní správy. Ale když už je někdo tak omezený, že nevěří ani varování před katastrofou, zůstává mi rozum stát.

Abych veškerou vinu nesvaloval jen na vládu, tak i opoziční a mimoparlamentní strany a uskupení na tom mají svůj podíl viny. Některé z nich totiž svými činy, kroky a prohlášeními podporovaly minimálně toleranci k šíření dezinformací. Když poslanci ANO a SPD a představitelé mimoparlamentních stran PRO, STAČILO, Motoristé a dalších stran svoji současnou předvolební kampaň vedou v duchu: „Nevěřte vládě, lže vám ve všem,“ není se čemu divit.

Alarmujícím faktem je i počet souhlasných reakcí u takových komentářů. A tady přichází na řadu úvaha o Darwinově evoluční teorii v praxi, která říká že ti hloupější a slabší nepřežijí. V tomto případě jsou ti slabší a hloupější ti, kteří nedokáží oddělit své politické preference od iracionálního myšlení. Je jejich věc, koho chtějí volit, nebo koho volili v posledních volbách, je to jejich demokratické právo, ale v případě ohrožení zdraví a majetků občanů republiky by měli jejich antipatie jít stranou. Svou lehkovážností a laxností riskují svůj život, čímž pak budou zatěžovat záchranné složky, které budou chybět na potřebnějších místech.

Já osobně si přeji, aby se nenaplnily katastrofické prognózy a aby při případných povodních nikdo o život nepřišel a aby škody na majetku byly minimální. Ale když vidím komentáře některých inteligenčně slabších jedinců, obávám se nejhoršího.

Státní správa ve spolupráci s ČHMÚ dělá maximum, aby své občany včas varovala před hrozícím nebezpečím a někteří to neberou vážně. Jsem si však téměř jistý, že právě tito v případě nějakých škod na jejich majetku, nedejbože na zdraví či životě někoho z jejich blízkých, budou nejhlasitěji křičet, že se o ně stát nepostaral.

Dalším zajímavým faktem je agresivita diskutujících pod příspěvky. Kde se v lidech bere ta nenávist a zloba? Může snad ministr vnitra za jejich zpackaný život? A ikdyby byl původcem jejich problémů, což určitě není, tak přeci jde teď o něco jiného. Jde o životy lidí a ohrožení majetku v hodnotě miliard. Ale frustrovaný člověk si najde každou příležitost, jak svoje emoční splašky vyvrhnout mimo svou bublinu.

Co dodat závěrem?

Přejme si, aby se katastrofická předpověď nenaplnila. A pokud by k tomu snad došlo, tak ať se obejde bez obětí na životech a s minimálními hmotnými škodami. Každý kdo bude připraven, může pomoci záchranářům s rychlejší evakuací a záchranáři pak nebudou chybět například při pomoci nemohoucím a imobilním spoluobčanům.

Zdroje: Diskuse pod články tn.cz, novinky.cz a seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz