Hlavní obsah
Umění a zábava

Big Brother není reality show, ale realita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hynek Trojánek

Dnes začíná na platformě VOYO televize Nova reality show Big Brother, kterou si lidé někdy mylně spojují s naší soutěží Ceny Velkého bratra. V krátkém textu vysvětluji ty hlavní rozdíly a hlavně lákám na další ročník.

Článek

Název Big Brother odkazuje k fiktivní postavě z románu 1984 od britského spisovatele George Orwella. V tomto románu je celá společnost pod každodenním dohledem úřadů. Dohled je přitom připomínán všudypřítomným heslem Velký bratr (Big Brother) tě sleduje. Díky knize se pojem Big Brother stal ustáleným slovním spojením, které se využívá při označení obzvlášť významného zásahu do soukromí, ať již je učiněn jednotlivcem, institucí, či soukromou firmou.

Reality show se stejnojmenným názvem však tento význam neguje. To je nepříjemné pro naše Ceny Velkého bratra, ve kterých oceňujeme ty největší slídily z reálného světa a tím upozorňujeme na skutečné problémy spojené s ochranou soukromí - lidé často neví, odkud je název naší soutěže a co má znamenat.

Je to až komické, ale už se nám párkrát stalo, že se nás lidé ptali, jestli se naše osvětová anti-soutěž jmenuje právě podle reality show. Lidé si pojem Big Brother zkrátka často spojují již spíše s televizní zábavou, než se seriózními obavami týkajícími se všudypřítomného dohledu.

Právě před totalitními praktikami a dohledem ale Orwell svojí knihou varoval. Proto jsme další ročník naší akce začali chystat s předstihem a informujeme o něm právě v den spuštění novácké reality show. Chceme tak hodnotu pojmu Big Brother alespoň částečně zachránit před úplným vyprázdněním.

Zatímco Nova tak slibuje dům obydlený spolubydlícími, které bude sledovat 58 kamer 24 hodin denně a 7 dní v týdnu, my lákáme na vyhlášení Cen Velkého bratra za rok 2023, které se uskuteční 20. března 2024 v pražkém klubu Unijazz.

Oba koncepty jsou interaktivní: u soutěže televize Nova mohou diváci rozhodnout o vyřazení soutěžících, do našich Cen Velkého bratra pak může veřejnost skrze webový formulář nominovat.

Máme pět kategorií a čím víc nominací nám přijde, tím to bude dramatičtější. Naše Ceny zpravidla vedou k tomu, že se na daný problém spojený s narušením soukromí upozornění, někdy dojde i k nápravě. Naše Ceny se přitom uskutečnily již osmnáctkrát.

V kategorii Dlouhodobý slídil vyhrál minulý rok Microsoft za netransparentní sběr dat o uživatelích. Firemního slídila získal Seznam.cz, který dle poroty záměrně usiluje o to, aby se lidé neodhlašovali z jeho e-mailu. V kategorii Úřední slídil „uspěl“ Nejvyšší správní soud, který dovolil, aby finanční úřad mohl využívat data ze silničních kamer pro kontrolu.

V kategorii Výrok Velkého bratra byl pak oceněn ministr Jurečka – kritiku a tedy cenu si vysloužil za nápad navázat údaje ze školní docházky se sociálními dávkami, čímž by rodiče, jejichž děti mají příliš absencí, na základě automatizovaného rozhodnutí přišli o podporu. Každý rok je však udělena i Pozitivní cena: naposledy si ji odnesl spolek NoLog, které zdarma poskytuje digitální nástroje na komunikaci či editaci dokumentů, které dbají na soukromí. Detaily k Cenám za rok 2022 a reakce oceněných si můžete přečíst zde.

Ceny udělujeme za rok 2023, který ještě neskončil. Ty nejžhavější kandidáti na ocenění se tak teprve mohou objevit. Již nyní máme ale pěknou řádku nominovaných. V čím dál více digitalizované společnosti bohužel není o případy zneužívání dat nouze. Z nominací následně vybírá porota složená z novinářů, právníků a IT odborníků. Přečtěte si více o naší soutěžu na webu www.bigbrotherawards.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Iuridicum Remedium (IuRe)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz