Hlavní obsah
Cestování

Holašovice: Cesta do středověké malebné vísky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ingrid Hřebíčková

Pojďme se podívat do vesničky, kde se natáčely pohádky Zakleté pírko, Čertoviny či Smetanova opera Prodaná nevěsta. Pojďme se vcítit do středověké minulosti a potěšit se architekturou selského baroka.

Článek

Jihočeská vesnice Holašovice, zařazena na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO, se nachází nedaleko Českých Budějovic. Není rozlehlá, tvoří ji jen dvacet tři usedlostí, včetně sýpek neboli špejcharů, kde se uskladňovalo vymlácené obilí, chlévů k ustálení hospodářských zvířat, kolny k uložení zemědělských strojů a nářadí, stájí, prostoru pro koně a stodoly, kde se mlátilo obilí a kde se skladovala vymlácená sláma a seno.

Uprostřed návsi je malý rybníček, vedle bývalá chalupa kováře, dnešní koloniál, a kovárna. Ta sloužila jako hasičská zbrojnice a dnes slouží jako funkční staročeská kovárna s možností ukázky kovářské práce společně s hasičským muzeem se stříkačkou, která byla kdysi tažena koňmi.

V informačním centru, bývalé škole, si můžete prohlédnout expozici předmětů každodenní potřeby života na vesnici. Nahlédnete do bývalého bytu pana učitele, který se nacházel v horním patře školy. Škola zde působila od r. 1928 a výuka skončila v r. 1965.

Občerstvit se můžete hned ve dvou typických jihočeských hospůdkách v selském stylu nabízející domácí kuchyni. Můžete ochutnat holešovické koláče pečené podle tradičního receptu. Jsou vynikající.

V blízkosti informačního centra se nachází tradiční rodinná keramická dílna. Zde naleznete drobné předměty pro štěstí, které zůstanou milou vzpomínkou na příjemně strávený den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz