Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Netřesk - ozdoba zídek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ingrid Hřebíčková

Máme-li na chalupě zídku, ne zrovna hezkou, je dobré ji zkrášlit. Kosmeticky upravit. Takové kosmetické zkrášlení udělá netřesk.

Článek

Navíc nepřidá moc práce, protože je velmi nenáročný, odolný vůči nehostinným životním podmínkám.

Však se nazývá Sempervivum. Toto botanické jméno pochází z latiny a znamená doslova „stále žijící“, což vystihuje dlouhověkost této trvalky. Rod Sempervivum čítá asi 40 druhů, z nichž některé si jsou velmi podobné a v jejich označování je značná nejednotnost. Netřesky jsou vytrvalé rostliny s listy, tvořícími pohledné listové růžice.

Okrasný účinek zajistí růžice masitých listů, ať už hvězdicovité či hlávkovité. Dužnaté listy fungují jako zásobníky vody a rostlina bez úhony přežije i dlouhá období sucha. Paprsčité hvězdicovité květy jsou červenavé a žlutavé. Růžice listů po odkvětu odumírají, předtím však vytvoří vícero dceřiných růžic. Plocha je tedy pokryta růžicemi nestejné velikosti.

Stálezelený netřesk patří jako téměř všechny tučnolisté rostliny k sukulentům, což znamená, že je schopen shromažďovat v listech vodu. Roste hlavně na suchých a chudých půdách, na skalnatých podkladech a v trhlinách zdí.

Ve skalkách se často používá Sempervivum tectorum, netřesk střešní. Velikost i barevnost růžic je velmi variabilní. Růžice mohu měřit 5-7 cm, ale také až 20 cm v průměru.

Masité listy jsou zelené, za sucha často načervenalé, se zřetelně hnědou špičkou listů. Květy netřesku střešního jsou většinou purpurově červené.

Např. Sempervivum arachnoideum kvete růžově červenými květy, Atroviolaceum kvete karmínově červenými květy, Beta kvete sytě růžovými květy, Gamma červenými květy.

Tyto dekorativní růžice listů jsou naprosto nenáročné skalničky. Rozšíří se v puklinách skal či ve spárách mezi kameny. Barva růžice by měla být zvolena tak, aby tvořila kontrast k pokladu, např. zelené a šedé odstíny listů lze použít na červené pískovce, růžice červenavých odstínů na žlutavé a šedé vápence. Růžice po odkvětu odumírají, ale už předtím rostlina vytvoří více malých růžic, jimiž se množí. Listové růžice se zvlášť pěkně vybarvují v pozdním jaru a nic nepostrádají ze svého barevného půvabu během jeseně i po celé zimní období.

Jak jsem již uvedla, netřesky jsou naprosto nenáročné, snad jen mokro nesnášejí. Vyžadují slunné stanoviště a silně propustnou půdu. Výborně rostou a nejlépe se vybarvují pouze na vysloveně suchých a slunných stanovištích v normální, i chudší zahradní půdě.

Všechny druhy a odrůdy pěstované u nás jsou naprosto mrazuvzdorné, pouze netřeskům podobné echeverie, např. Echeveria elegans, původem ze Střední a Jižní Ameriky, nejsou u nás zimovzdorné.

Zdroje: Lexikon Skalničky Hermann Hackstein Wota Wehmeyer ISBN 80-7234-575-3

Opravník zahrádkářských omylů Arch. Čestmír Böhm ISBN 80-7222-131-0

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz