Článek
Klasické vánoční cukroví má své kouzlo, ale s dětmi může být pečení lineckého nebo vanilkových rohlíčků docela výzva. Těsto se musí vyválet, vykrajovat, péct a pak ještě zdobit. To znamená hodiny u stolu, ostrá vykrajovátka, lepivá marmeláda a riziko, že se něco pokazí.
S crinkles tohle všechno šikovně obejdete. Těsto se jen smíchá, nechá vychladnout a pak se z něj válí kuličky. Žádné vykrajování ani zdobení. Děti si užijí válení kuliček a obalování v moučkovém cukru, vy máte jistotu, že výsledek bude vypadat dobře.
Úlevou je, že nepotřebujete žádné extra pomůcky, jako jsou razítka na sušenky nebo lis na těsto. Děti pracují jen vlastníma rukama a s cukrem. A když kuličky nejsou úplně stejně velké? Vůbec to nevadí, po upečení se to rychle ztratí.
Recept na čokoládové crinkles
Tento základní recept vám ukáže, že péct sušenky je hračka.
Ingredience:
- 140 g hladké mouky
- 50 g holandského kakaa
- 5 g kypřicího prášku do pečiva
- 2 g mleté skořice
- 190 g cukru krupice
- špetka soli
- 55 g hořké čokolády
- 55 g másla
- 2 vejce
- prosátý moučkový cukr na obalování
Citronové crinkles mají výraznou chuť, která vás dostane.
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Do mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, skořici, cukr a sůl.
- Čokoládu nasekejte nadrobno a přidejte do směsi.
- Máslo rozpusťte a spolu s rozšlehanými vejci přidejte do mísy.
- Zpracujte těsto a nechte ho v lednici vychladnout.
- Do hlubokého talíře prosejte moučkový cukr.
- Z těsta vytvarujete malé kuličky (pomůže kávová lžička) a obalte je v cukru.
- Hotové kousky pokládejte na plech s pečicím papírem s většími rozestupy.
- Pečte na 180 stupňů 12 minut.
- Nechte vychladnout.
Jak rozdělit práci podle věku dětí
Menší děti od čtyř do šesti let zvládnou válení kuliček a obalování v cukru. Dejte jim menší porce těsta a nechte je tvořit podle vlastní fantazie.
Starší děti od sedmi let už můžou pomoct s vážením surovin nebo prosíváním mouky. Můžou si vyzkoušet práci s váhou a naučit se odměřovat ingredience.
Puberťáci můžou zvládnout celý proces sami.
Tipy pro snadné pečení
Připravte si všechny suroviny dopředu. Děti se nudí, když musí čekat. Mějte všechno na stole, aby mohly začít hned.
Počítejte s nepořádkem. Moučkový cukr se vysype, těsto se může rozpadnout. Položte si pod pracovní plochu ubrus nebo papír pro snazší úklid.
Nechte děti pracovat vlastním tempem. Netlačte je, ať si to užijí. Pečení má být zábava, ne závod.
Druhů crinkles je požehnaně
Čokoládové crinkles jsou klasika, která se líbí většině dětí. Ale pokud chcete zkusit něco jiného, máte spoustu možností.
Citronové crinkles jsou teď hodně v kurzu a nabízejí osvěžující změnu. Perníčkové crinkles zase přinášejí tradiční vánoční chuť koření a voní úžasně při pečení. Obě varianty se dělají stejně jednoduše.
Co dělat, když se něco nepovede
Těsto je moc měkké? Dejte ho do lednice. Kuličky se rozplývají při obalování? Těsto jste nechali málo vychladnout.
Sušenky se spojily na plechu? Příště je dejte dál od sebe. Praskliny nejsou výrazné? Použili jste málo moučkového cukru. Příště je obalte dvakrát.
Jak z pečení udělat zážitek
Pusťte si vánoční muziku. Nechte děti vybrat playlist a zpívejte si společně. Natočte si proces pečení od smíchání těsta až po hotové sušenky, díky tomu získáte materiál na vánoční video.
Nechte děti nabídnout výsledek rodině. Ať si sami připraví talíř a předají ho babičce nebo dědovi. Je to pro ně odměna za práci. Případně mohou svůj výtvor vzít do školy na besídku.
Pečení crinkles s dětmi není jen o výsledku. Je to čas strávený společně, kdy se učí a baví. A když na konci máte třicet kusů sušenek, které vypadají skvěle, je to jen bonus navíc. Užijte si to!
Zdroje: Na skok v kuchyni a Inspirace od tety







