Hlavní obsah
Jídlo a pití

Děti k němu mají odpor, dospělí ho milují. Tohle zabijačkové jídlo je dokonalost sama

Foto: Inspirace od tety

Není nad to si udělat domácí sulc. Pořádnou, nefalšovanou kloubní výživu.

Také jsem patřila k těm dětem, co dělaly zhnusený obličej nad sulcem. Přitom babiččin domácí sulc byl plný kolagenu pro klouby a měl chuť, kterou dnes marně hledáme v obchodech. Až s věkem jsem pochopila, co jsem vlastně odmítala.

Článek

Vzpomínáte si na ten pohled, když jste jako děti viděli maminku nandávat hejbající se sulc? „Fuj, zase ten hnus,“ říkali jsme si a radši sáhli po jelítku, jitrnici nebo tlačence.

Dneska, když si ho připravím sama, musím se usmát. Protože sulc vlastně není žádná odporná želatina, ale svým způsobem poklad pro naše klouby. A když vidím v obchodech ty průmyslové varianty, vzpomenu si na babičku, jak celé dopoledne stála u plotny a míchala všechny ty dobroty ze zabíjačky. Ten výsledek? To byla úplně jiná liga.

Je to jedna z těch věcí, které prostě nejdou uspěchat. Nemůžete to hodit do hrnce a za pět minut mít hotovo. Sulc si žádá čas, trpělivost a hlavně poctivé ingredience. A přesně tohle naše babičky věděly. Jak strašně mi ta doba chybí.

Když se teď dívám na mámin starý sešit s receptem, vidím tam víc než jen seznam ingrediencí. Vidím tam sobotní dopoledne, kdy celý dům voněl vývarem, a babičku, jak kontroluje, jestli je maso už měkké. Vidím tátův spokojený obličej, když si k tomu nalil pivo a řekl: „To je žrádlo!“ A upatlaná pusa mluvila sama o sobě.

A víte co? Měl pravdu. Sulc není jen tak nějaká pochoutka na neděli. Zvlášť když víte, že jste si ho udělali sami, bez chemie, bez éček, prostě poctivě. Jde zážitek z tohoto jídla povýšit? Rozhodně! Stačí si k tomu upéct vlastní chléb.

Není to zvláštní, jak postupem času přijdeme na to, že ty domácí věci, co pro nás dělaly naše mámy, babičky a tety, byly poklad? A když si je teď uvaříme, říkáme si, jak jsme byli hloupí, že jsme nad tím ofrňovali nos. Teď by se toho člověk „užral“.

Stačí k tomu plátek čerstvého chleba, možná trochu nakládaných cibulek, a člověk se cítí jako v ráji. Je v tom něco, co ty kupované verze prostě nemají – chuť po domově, vzpomínky na babičku a podzimní práci kolem hospodářství.

Takže až budete mít zase chuť na něco pořádného, zkuste si ho udělat taky. Recept s postupem najdete na mém blogu.

Není to jen jídlo, ale kousek vzpomínek na talíři. A ty si zaslouží udržet naživu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz