Hlavní obsah
Jídlo a pití

Mýval by mi rozuměl. Hygienici ne. Ale kuře myju, nehodlám jíst peří

Foto: Freepik

Drůbeže jsem v životě oškubala dost, takže poznám, kdy je potřeba kuře ještě vzít do ruky a udělat práci za někoho jiného.

Přiznávám se. Omývám kuře před tepelnou úpravou. Podle všech oficiálních doporučení dělám něco špatně a ohrožuji lidstvo rozstřikováním bakterií po kuchyni, bytovce i městě, ve kterém žiju.

Článek

Možná se ptáte, jestli jsem normální. Ale věřte, jsem jen obyčejný člověk, který nechce večeřet kuře s nedostatečným dočištěním, protože to škubal stroj, a ne člověk. Dětství z hospodářství vás ovlivní tak, že se nechcete spokojit s málem.

Teorie vs. realita

Podle internetu je můj dřez rizikovou zónou a kuchyň místem bakteriální apokalypsy. Každá kapka vody z kuřete údajně rozšíří salmonelu po celé pracovní desce. Nedělní oběd se tak stává bojem o přežití.

Jenže pak otevřu balení z obchodu či od řezníka

Nedostatečně oškubané peří čouhající z kůže. Kousky kůže na pařátech. Zbytky drobů. Někdy i podivná slizká vrstva neznámého původu. A co si budeme, jakmile je to maso v akci, tak čištění precizní není vůbec.

Položme si otázku: Co je horší? Pár bakterií po dřezu, který pak vydezinfikuji, nebo večeře s kousky tvrdé kůže na stehnech či kousky zarostlého peří?

A chudák mýval by si podle těchto pravidel taky nemohl dát kuře

Ten přece všechno jídlo umývá před konzumací. Představte si ho u potoka s kuřecím stehnem: „Smím, nebo nesmím?“

Můj rituál

Mám systém. Kuře dám do mísy s vodou do dřezu – ne pod tekoucí vodu, ale do kontrolovaného prostoru. Opláchnu, odstraním nechtěné zbytky peří či kůže. Žádné divoké rozstřikování, jen cílené očištění!

Čisté kuře osuším papírovou utěrkou a jde rovnou do pekáčku. A já mám klidné svědomí. Radši riskuju s mísou vody, ale jím maso, které vypadá lákavě.

Hygiena ano, paranoia ne

Po manipulaci s masem: důkladné mytí mísy, dřezu, nástrojů, rukou. To mi přijde jako normální, kdo to nedělá? Hlavní pilíř bezpečnosti je správná tepelná úprava, ne vyhýbání se vodě.

Kuře pečené na správnou teplotu je bezpečné, ať ho předtím omyl kdokoli, klidně i mýval.

Zdravý rozum vítězí

Realita masa z obchodu není vždy taková, jakou by být měla. Radši očistím a vychutnávám si každý kousek, než abych se bála, že s ním sním něco, co jsem nechtěla.

Jak to děláte vy? Také jste rebel? Nebo přísně dodržujete pravidla a jíte kuře bez vlastního dočištění?

Protože já radši jím maso bez peří a mýval by mi dal za pravdu.

Anketa

Také kuře omýváte kvůli dočištění?
Ano, kuře se pak lépe dočistí od peří.
97,5 %
Kuře z krámu není absolutně očistěné?
0 %
Ne, maximálně dočistím pinzetou.
2,5 %
Celkem hlasovalo 40 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz