Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tradiční křenová omáčka s hovězím masem: Recept, který si našel cestu zpět

Foto: Pexels

Je víkend a nevíte co zase vařit? Zkuste jednu starší klasiku.

Vyzkoušejte recept, který hojně vařili již naše babičky. Mnozí již na křenovou omáčku zapomněli, ale dnes to změníme.

Článek

Určitě to znáte, točíte jeden recept za druhým a doma už to nikdo nechce jíst. Co uvařit jiného? Co jsme dlouho neměli? Mám pro vás tip, který zaručeně vyřeší tuto situaci. Křenová omáčka s hovězím masem se už často nevidí, ale její chuť vás zaručeně dostane.

Budu potřebovat čerstvý křen?

Byl by samozřejmě nejlepší, čerstvě nastrouhaný má největší říz. Nicméně, pokud čerstvý nemáte, vůbec to nevadí. Klidně si kupte již nastrouhaný ve skleničce.

Víte, že křen je zázrak i pro naše zdraví?

Co křen obsahuje?

Kromě vysokého obsahu vitaminu C obsahuje také vápník, draslík, hořčík, železo, zdraví prospěšné enzymy, organické kyseliny a fytoncidy. Zvyšuje vylučování trávicích šťáv a zlepšuje látkovou výměnu.

Jak na omáčku z hovězího masa a křenu?

Teď začne ta pravá legrace, než se pustíme do vaření, nezapomeňte si pořídit:

  • cca 1,5 kg hovězí plece nebo krku
  • hovězí vývar
  • 1 větší cibuli
  • lžíci oleje
  • sůl
  • 5 kuliček nového koření
  • smetanu ke šlehání (250 ml)
  • křen čerstvý strouhaný (kupovaný mletý 160 g)

Postup:

Začněte tím, že si osmahněte cibulku, následně do ní přidejte maso. Může být jak na kostičky (jako do guláše), tak v celku. Osobně dělám kostičky, abych následně připravila krabičky i do práce.

Jakmile se maso zatáhne, tak ho osolíme, přidáme pár kuliček nového koření a zalijeme ho hovězím vývarem tak, aby všechno maso bylo ponořené. Poté to necháme dusit do měkka. Pokud si chcete čas zkrátit, nebojte se využít papiňák.

Jakmile maso bude měkké, můžeme přidat smetanu a křen. Doporučuji křen přidávat postupně, každý křen má jinou sílu.

Pokud by omáčka nebyla dostatečně hustá, zahustěte ji klasicky bílou jíškou.

Co k omáčce podávat za přílohu?

K takové omáčce nesmí chybět knedlíky, než se vám podusí maso, určitě je také stihnete.

Celý recept vám zabere nějaký ten čas, ale zaručeně si pochutnáte. Doporučuji vařit o víkendu, hlavně pokud nechcete vařit v tlakovém hrnci, ať nejste v časové tísni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Křenová omáčka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz