Článek
Suroviny
400 g polohrubé mouky
1 lžička soli
15-20 g čerstvého droždí
1 špetka cukru
220 ml vlahého mléka
1 vajíčko
olej (při vaření na páře)
Postup přípravy
- Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme troškou cukru a zalijeme ho trochou vlahého mléka. Počkáme až droždí vzejde (asi 5 minut).
- Pak přidáme vajíčko a zbytek mléka a dobře propracujeme těsto. Jemně ho poprášíme moukou, přikryjeme čistou a suchou utěrkou a necháme kynout. Těsto by při správném vykynutí mělo zdvojnásobit svůj objem.
- Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 4 díly, každý díl dokulata vyvalujeme do koule, přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout.
- Pak knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Hotové propícháme vidličkou. Knedlíky můžeme také uvařit v páře. Potřeme je olejem, aby během vaření neosychaly. Vaříme 20 minut a nemusíme propichovat.