Článek
Pokud ale na dobrou a rychlou večeři čeká dětské osazenstvo, s povděkem přijme nekulatou pizzu s milovaným kečupem a obložené surovinami „co dům dal“.
Suroviny
Menší porce4porceVětší porce
Těsto:
250-450 g hladké mouky
14 g čerstvého droždí (1/3 kostičky)
1/2 lžičky cukru
1/2 sklenky teplého mléka
3-5 lžic oleje
Dále:
olej na potření plechu
Omáčka:
kečup - dle chuti ostrý (jemný)
3-5 stroužků česneku
1 lžička oregana
Obloha:
200 g šunky
200 g suchého salámu
250 g strouhaného tvrdého sýra
rajčata
Postup přípravy
- Do velké mísy dáme mouku, kde vytvoříme buď důlek nebo mouku přihrneme na stranu a do volného místa rozdrobíme droždí, které pocukrujeme a zalijeme asi 2 lžícemi teplého mléka. Vyčkáme na kvásek, cca 5 minut.
2. Když máme kvásek, můžeme zadělat těsto, které po zpracování dáme na teplé místo, aby lépe a rychleji vykynulo. Těsto kyne zhruba 40-60 minut. (Např.: do hrnce umístíme na spodek trochu horké vody a mísu s těstem položíme na hrnec a zakryjeme utěrkou.)
3. Mezitím připravíme omáčku a oblohu. Do menší mističky dáme kečup, rozmačkáme česnek a přidáme oregano. Tuto směs dobře promícháme.
Nakrájíme nadrobno šunku a suchý salám, rajčata nejlépe na kolečka. Nastrouháme sýr.
4. Včas vyhřejeme troubu na 190 °C. Po vykynutí těsta, potřeme plech olejem (je dobré to dělat přímo rukama), mastnýma rukama vezmeme těsto a rozprostřeme ho po plechu. Na něj rozetřeme omáčku, poklademe salám, šunku, rajče a nakonec vše zasypeme sýrem.
5. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 15 minut.
Poznámka
Jako oblohu můžeme použít např. jen rajčata a papriky a máme verzi pro vegetariány.
Trochu exotiky vnese i kombinace šunka a ananas.