Článek
Proteiny, neboli česky bílkoviny, jsou v jídelníčku jednou ze základních složek. Další základní složky jsou sacharidy a tuky. Jejich správný poměr řeší většina lidí, kteří se snaží hubnout nebo dodržovat zdravý životní styl. Bílkoviny jsou základním stavebním prvkem pro naše tělo. Ty jsou potřeba dodávat stravou. Mají velkou sytící vlastnost, proto je dobré je jíst v každém jídle.
Kde se proteiny přirozeně vyskytují?
Ve větší míře jsou proteiny obsaženy v mase, mléčných výrobcích, vejcích a luštěninách. Samozřejmě se jejich obsah může lišit a to zejména v mléčných výrobcích, protože je to velká skupina produktů. Obsah bílkovin si můžeme ověřit v tabulce výživových údajů, která je vždy přítomná na obale. U masa, pokud se není uvedeno, je možné ověřit třeba v tabulkách na internetu.
Sníst jen proteinový produkt nestačí
Množství bílkovin, které by měl za den sníst dospělý člověk, je velmi individuální. Záleží na tom, co je jeho cílem. Například člověk, který chce zhubnout nebo buduje svaly, má daleko větší potřebu bílkovin oproti hubenému člověku s fyzicky náročnou prací. Pro toho je potřeba rychlá energie, tu mu doplní spíše sacharidy a tuky. Při hubnutí s deficitem bílkovin se může stát, že člověk sice hubne na váze, ale místo tukové hmoty ztrácí svalovou hmotu. To rozhodně není žádané. Už jen kvůli faktu, že více svalové hmoty znamená, že tělo pálí více kalorií.
Proteinové výrobky můžou tedy pomoci s hubnutím. Ale jen za předpokladu že víte, kolik bílkovin potřebujete pro svoje tělo. Zdravý člověk, který nepotřebuje hubnout ani nabrat hmotnost, si může najít spotřebu bílkovin v tabulkách. V opačném případě doporučuji konzultaci s lékařem nebo nutričním terapeutem, který má danou problematiku vystudovanou a dokáže poradit i v případě nemocí nebo speciálních dietních opatření.
Žádná legislativa nereguluje, kdy se nápis protein na potravině může objevit
Oproti light výrobkům, které podléhají legislativě, kdy musí být alespoň o 30% snížena některá ze složek jako cukr, tuk nebo energetická hodnota, výrobky s nápisem protein nepodléhají žádnému pravidlu. Ne vždy takový výrobek, který nás láká vysokým obsahem bílkovin, je opravdu dobrá volba. Nedávno jsem koukala na sýr cottage, který sliboval, že má vysoký obsah proteinu, vysoká byla ale jen cena oproti ostatním. Když jsem zkontrolovala energetickou tabulku, zjistila jsem, že nejlevnější obyčejný cottage má ještě více bílkovin než tento.
Ale některé proteinové výrobky mají opravdu vyšší obsah bílkovin. Dokonce i sníženou energetickou hodnotu a méně cukru nebo dokonce sladidla. Proteinové pudinky, jogurty, tyčinky a další se už dají koupit za celkem rozumné ceny, když nakupujeme privátní značky supermarketu. Při hubnutí je příjemné, že mají nižší energetickou hodnotu i se sladkou chutí. Rozhodně to ale nefunguje tak, že když sníme něco s nápisem protein, hubneme. Záleží samozřejmě na skladbě celého jídelníčku.
Jde to i se základními potravinami
Při zdravém hubnutím není určitě nutností tyto produkty nakupovat. Používat základní potraviny bez sladidel a vařit si jídla ze základních surovin je určitě nejlepší variantou. Ale ne každý má rád třeba neochucený tvaroh nebo má čas každý den vařit teplé jídlo. V těchto situacích sáhnout raději k proteinovému pudinku než k oplatku je skvělá volba.
Nic se nemá přehánět
Poslední roky se dokonce objevila dieta, která je založená na jedení pouze bílkovin a tuků. Propagují ji některé celebrity. V těle tak nastává stav zvaný ketóza. Organismus využívá tuky místo sacharidů k rychlé energii. Ale rozhodně to není bez rizika. Proto i mezi odborníky se na ni názory liší. Zejména by ji neměli držet lidé s problémy s ledvinami, játry a zvýšeným krevním cukrem. Diabetici si musí dávat pozor, aby se do ketózy nedostali, je to pro ně velmi nebezpečný stav. Větší spotřeba tuků, zvláště živočišných, může zahýbat s cholesterolem a způsobit více problémů než užitku. Proto by si tuto dietu neměl nikdo ordinovat sám, ale po konzultaci s lékařem a ideálně znát stav orgánů, alespoň z krevních testů.
Ať už proteinové produkty chcete jíst nebo se jim vyhýbáte, určitě jsou bílkoviny velmi důležité a v pestré stravě by neměly chybět. Zvláště vegani by si měli jejich množství hlídat. Každá ze základních složek stravy má své využití. Proto je velmi důležité je mít téměř v každém jídle zastoupeny všechny.