Hlavní obsah
Lidé a společnost

Když z nebe prší pečené ryby: Podivné počasí a kaluže z žab

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: George Cruikshank - Very unpleasant Weather - Creative Commons Zero

Když venku prší, vezmete si deštník. Co když se ale za okny prožene přeháňka plná zmijí? Na to vám deštník stačit nebude.

Článek

Nebeská medicína

Jaro roku 1696 bylo doslovné pro přísloví „má máslo na hlavě“. Z oficiálních zápisů Londýnské královské společnosti lze vyčíst, že v jižním Irsku z nebe tehdy padala odporně páchnoucí hmota máslovité konzistence. To však místní obyvatele vůbec neodradilo od toho chodit ven. Okamžitě si tento nevídaný jev vysvětlili po svém: „Je to nebeská medicína!“ Takové vysvětlení přece dávalo smysl. Ruku na srdce, kdo z nás by v sedmnáctém století přišel s něčím logičtějším? Obyvatelé si svůj zapáchající lék odnášeli domů v kýblech a tak alespoň vyčistili ulice. Vysvětlení záhadného jevu však nebylo nikdy objasněno, ale tenkrát měli Irčané jistě dobrý den. A kdo ví, třeba se někdo díky tajuplné hmotě vyléčil.

Pečení holubi nelítají do huby

A co když ano? Stačí jen nastavit tvář nebi a otevřít pusu. To si mohl zkusit cestovatel Alexandr Humboldt v 19. století. U nejmenovaného vulkánu z nebe sice nepadali propečení holubi, ale pečení sledi. O něco méně horké to bylo v New Hampshire roku 1682, na Sumatře 1903 nebo Kalifornii roku 1922. To z nebe padaly teplé kameny. Je tedy zřejmé, že už obyvatelé zasažených oblastí tvář k nebi nenastavovali.

Foto: Harunobu Suzuki - Creative Commons Attribution 4.0

Dvě krásky sbírající kosatce pod verandou v dešti

Žáby, žáby a zase žáby

Když padají nebohé žáby, už to lidi tolik nepřekvapuje. Dle wikipedie se jedná o poměrně častý meteorologický úkaz. Ovšem kolik z nás by na to hleděla s úžasem, kdyby se na našem hýčkaném autě nebo v zahradách rozpleskly třeba rosničky? Obecně je známo, že při tomto specifickém jevu padají živé žáby. Nejstarším zaznamenaným případem žabí přeháňky je 16. červen 1939 - Trowbridge, Wiltshire. Existují však i svědectví, že žáby padaly zmrzlé nebo dokonce v kostce ledu.

Pozor! Padá slon a lidé!

Zatím jsme se drželi na uzdě s váhou padajících živočichů a předmětů. Japonsko nám do toho však hodí vidle. Tam totiž v minulém století na břehu jezera Senzumaru spadl slon. To už vám náladu trochu zkazí. Monumentální savec však nespadl z čistého nebe. Byl nasát silným větrným vírem, který ho zvedl několik metrů vysoko a nakonec s ním mrštil na zem. Slon je symbolem štěstí, a proto doufám, že v ten den stálo při něm a dnes se těší dobrému zdraví.

To se ovšem nemůže říct o hrůzyplném okamžiku z roku 1930, kdy do Rýnských hor spadlo dokonce pět lidských těl pokrytých ledem.

Když tarantule leze v trenkách

Foto: Jjgodox - Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Pavoučí nebe

No dobře, tarantule to sice nebyly a nikdo nedosvědčil, že mu cokoliv lezlo ve spodním prádle, ale i tak v roce 2015 zažili Australané hotovou apokalypsu. Nebe se zatáhlo pavučinami a k zemi padali mladí pavouci, kteří obvykle svůj přesun pomocí větru a pavučin uskutečňují celkem vysoko nad povrchem země. V roce 2015 se však důsledkem nejasné meteorologické situace sneslo miliony těchto nohatých štěstí na velké území Austrálie. Podobný pavoučí déšť, tedy sen každého arachnofobika, evokují i pavouci v Brazílii. Ti „prší“ při teplém a vlhkém počasí. Vzácný druh pavouků Parawixia bistriata si staví své sítě v korunách stromů a pro lidské oko jsou téměř neviditelné. Protože tito pavouci mají rádi velké prostory, jsou jejich sítě rozsáhlé, a taky hojně obsazené. Celkový dojem je až hororový a pokud osminohé nemusíte, Brazílii se vyhněte.

Déšť Benjamina Franklina

Pokud vám až do teď bylo nepříjemně při představě, co všechno může z nebe spadnout, rozhodně se nyní můžete zasnít. V roce 1975 na Chicago údajně spadlo obrovské mračno sto dolarových bankovek. Úkaz, který rozbuší srdce nejednoho z nás rozhodně vyburcoval i tamější obyvatele. Bezpochyby se v nich v tu chvíli probudily základní instinkty lovců a sběračů. Kdo nebo proč bankovky vypustil, není jasné, ale stejně jako tehdy Irové se smrdutým máslem, byli i obyvatelé Chicaga nadšeni.

Rozhodně můžeme být rádi, že u nás padají jenom trakaře…

Zdroje:

https://www.dotyk.cz/magazin/zvirata-padajici-z-nebe-30000106.html

https://www.gamepark.cz/blog/33691-9532-duchovno-s-r-o-9532/254381-zaby_z_nebe_a_jine_zvlastni_prirodni_ukazy

https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9%C5%A1%C5%A5_%C5%BEab

https://21stoleti.cz/2010/06/18/8-nejbizarnejsich-meteorologickych-jevu/

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-jako-z-hororu-v-brazilii-prseli-z-nebe-pavouci-40267751

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/nocni-mura-arachnofobiku-miliony-pavouku-padaly-z-nebe-62724

https://www.3pol.cz/cz/rubriky/medicina-a-prirodoveda/1708-andelske-vlasy-aneb-kdyz-prsi-pavouci

https://fyzmatik.pise.cz/221-z-nebe-prsi-ryby-zaby.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz