Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Vypěstujte si rajčata na balkóně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana M.

Stručný návod k pěstování rajčat na balkoně.

Článek

Pokud máte balkón nebo lodžii, tak by byla škoda ho nevyužít k nějakému pěstování. Můžou to být kytky čistě pro okrasu, ale já bych vás dnes chtěla zlákat k pěstování rajčat.
Rajčata jsou víceletá rostlina, která se u nás pěstuje jako jednoletka, protože je jednodušší vypěstovat na jaře ze semen než udržovat rostliny přes zimu.

Existují tři hlavní skupiny rajčat.
Keříčková rajčata jsou malé kompaktní rostliny, mívají malé plody a hodí se hlavně k přímému sbírání. Dají se pěstovat i ve větších truhlících třeba na parapetu.
Tyčková rajčata, ta se obvykle pěstují na záhonech nebo ve sklenících. Mají tendenci se hodně rozrůstat a větvit, proto se musí vyštipovat, vyvazovat k tyčce a vůbec udržovat v rozumné velikosti. Na balkón bych je doporučila také, když jim dáte velký květináč, tak to zvládnou. Dá se od nich očekávat větší výnos než u těch keříčkových.
Třetím typem jsou divoká rajčata. Tvoří dlouhé šlahouny, na kterých jsou poměrně řídce trsy malých sladkých rajčátek. Nepodléhá plísni, nemusí se vyštipovat ani vyvazovat, pěstuje se jako taková nízká džungle. Hodí se přímo na jídlo a určitě bych je doporučila pro děti. Na balkóně být můžou, pokud mají kam růst.

Pěstování:
Rajčatům chvilku trvá, než vyrostou a začnou plodit, zároveň jsou teplomilná a chladné noci v dubnu nebo květnu by je poškodily. Proto se předpěstovávají v květináčcích. Jde to i na parapetu v bytě u okna. Začíná se v březnu nebo v dubnu, dříve to nemá smysl.
Pokud se vám do předpěstovávání nechce nebo jste to nestihli, pak si sazenice v květnu a možná i v červnu můžete koupit v zahradnictví. Nevýhoda je, že v sazenicích není takový výběr různých odrůd jako je v semenech.

Sazenice - vlastní nebo koupené - se dávají ven na balkón po polovině května, kdy už nehrozí mrazy. Vysazují se do velkých nádob a to tak, aby byly co nejvíc „utopené“ v zemi. Ony totiž umí vytvořit kořeny i ze stonku, takže vůbec nevadí, když jim otrháte listy až skoro nahoru a zahrabete je tak, že jim bude koukat jen ta vrchní zelená šošolka.

Další péče spočívá v zalévání přivazování k nějaké tyčce. Samy se k ni nepřichytí. A když je nepřivážete, budou vám padat a válet se po zemi. Postranní výhody, které vyrůstají ze paždí listů je třeba vylamovat, protože jinak by se rostlina moc rozkošatila, vytvořila by spoustu větví a plodů, které by nestihly dozrát.

Když to děláte dobře, tak vám rajče začne kvést a pak vytvoří i plody. Zdaleka neplatí, že musí být jen červené. Můžou mít různou barvu, žlutou, zelenou, dokonce i černou. Jak poznáte, že jsou tahle neobvykle zbarvená rajčata už zralá? Na pohmat. Nezralá jsou tvrdá, zralá mírně změknou.

Sezóna rajčat končí s prvními mrazíky. Rostliny už pak nerostou a zelená rajčata je lepší sklidit a nechat zčervenat někde v teple.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz