Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kde se bere vanilka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana M.

Vanilovník plocholistý, jehož fermentované plody známe jako vanilku.

O tom, kde se bere vanilka a proč je tak drahá.

Článek

Pravá vanilka jsou fermentované lusky tropické rostliny vanilkovník plocholistý Vanilla planifolia. Je to liána rostoucí pouze v tropech, u nás se dá pěstovat jako pokojová květina, ale bohužel ta zelená rostlina nevoní jako vanilka.

Když kupujeme pravou vanilku, dostaneme tmavý dlouhý lusk, který rozřízneme, měkkou vnitřní část použijeme do jídla a ten zbylý obal lusku můžeme použít na výrobu vanilkového cukru nebo alkoholové tresti.

Pravá vanilka je ovšem hodně drahá, protože její získávání je pracné. Mimo svou domovinu se musí opylovat ručně, pak zraje 9 měsíců, po sklizni se fermentuje. Díky této pracnosti je pravá vanilka velmi drahá a často se nahrazuje syntetickou náhražkou - vanilinem. Najdeme ho třeba v běžně prodávaném vanilinovém cukru.

Cukr ovoníme jednoduše tak, že lusk vložíme do nádoby s moučkovým cukrem a necháme provonět.

Alkoholová tresť se dělá tak, že do alkoholu (např. do vodky) naložíme vanilkové lusky a necháme nejméně dva až tři měsíce louhovat. Na 1 dl alkoholu přijde jeden lusk. Ještě lepší než celý lusk je rozříznout ho, vydlabat semínka a teprve pak to celé dát do alkoholu. Získáme tmavou, sladce vonící tekutinu, která se dá přidat do libovolného pokrmu nebo nápoje. Pokud pak projde tepelnou úpravou (např. pečením), tak alkohol vyprchá.

Dá se koupit i mletá vanilka, cena se pohybuje cca tisíc korun za 100 gramů (v září 2023). Vzhledem k tomu, že cena celých lusků je ještě vyšší, dá se předpokládat, že i kvalita těch lusků bude vyšší. Nicméně pokud pečete ve velkém, tak vám mletá vanilka může ušetřit hodně práce.

Obvykle se u nás prodává vanilka odrůdy Bourbon, která získala své jméno po starším označení ostrova Madagaskar. Méně obvyklá je tahitská vanilka tahitensis, která vznikla zkřížením původní vanilky s tahitským druhem.

Skladování vanilky: ukládáme při pokojové teplotě, ale ve tmě. Celé lusky se často prodávají v jakési ampuli. Měly by vydržet určitě aspoň rok. Pokud se na nich objeví cosi bílého, tak to prozkoumejte. Nemusí být plíseň, ale krystalky vanilinu, což je dobře a takovou vanilku můžete bez obav použít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz