Hlavní obsah
Jídlo a pití

Plevel na talíři aneb jídlo zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana M.

Pampeliška, kopřiva a bršlice jsou hojné plevely, ale také jsou to jedlé rostliny, kterými můžeme na jaře obohatit svůj jídelníček.

Článek

V přírodě to teď v březnu a dubnu krásně raší, ale zahrádky jsou ještě poněkud smutné, převažují hnědé plochy, ze kterých sem tam nesměle vykukují první zeleniny. Když toho zahrada k jídlu ještě moc nenabízí, nedalo by se něco poživatelného najít v přírodě? Jasně, že dalo.

Napást se zadarmo venku v přírodě zní lákavě, ale má to své limity. Jedlých rostlin je hodně, ovšem teď na jaře to bude nejčastěji zelené listí. Nepochybně plné vitamínů. Chybět tam ale budou bílkoviny, ruky i sacharidy, což znamená, že to zelené listí poslouží jako vítaný doplněk jídla, ale nebude stačit samo o sobě a nezasytí nás.
Spousta rostlin je sice jedlých, ale nebudou nám moc chutnat. Jsme zvyklí na vyšlechtěnou zeleninu jako je ledový salát, křehký špenát nebo sladkou mrkev a tyhle chutě divoké byliny prostě nemají. Nejlíp se mi osvědčuje přidávat je v menším množství do smoothie nebo do polévky.
Jaké byliny můžete bezpečně jíst? Nabízím vám trojici bylin, které jsou na jaře hojné a k jídlu bezpečné.

Pampeliška je sice trochu hořká, ale s tím se dá pracovat. Vybírejte mladé lístky, odstraňte tu tlustší část u země a přidávejte do jídla v malém množství. Já ji přidávám do vajíčkového salátu s výraznou zálivkou z oleje, hořčice a česneku.
Pampeliška má také poměrně tlustý kořen, který se dá jíst. Tradičně se z něj dělala kávová náhražka, ale dá se také vařit jako zelenina v polévce.

Kopřiva se tradičně používá do velikonoční nádivky. Přidávala jsem ji také do omeletek i do polévky. Pokud ji chcete zbavit žahavosti, stačí spařit vroucí vodou nebo krátce povařit. Chutí trochu připomíná špenát, jen je taková zemitější. Kopřiva se dá snadno sušit, usušená pak nežahá a dá se snadno přidat do libovolného jídla.

Bršlice kozí noha je úporný jarní plevel, je to taková půdopokryvná rostlina, která se dost masivně šíří a zahrádkáři ji moc rádi nemají. Je ale taky jedlá a prý i léčivá. Sbírají se z ní mladé lístečky, chutí a vůní připomínají mrkvovou nať. Jedlé jsou zasyrova i tepelně upravené.

Existuje samozřejmě obrovská spousta dalších rostlin, které se dají jíst, ale nemá smysl se je učit všechny. Lepší je zaměřit se na několik málo rostlin, které jsou hojné v našem okolí a ty se naučit upravovat tak, aby nám chutnaly.

Jak využít pampelišku: https://mestskapermakultura.cz/2022/04/26/pampeliska-neboli-smetanka-lekarska/

Jarní bylinková polévka: https://mestskapermakultura.cz/2023/05/21/rychla-jarni-bylinkova-polevka/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz