Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Šeříky krásné i děsivé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana M.

Kvetoucí šeřík

Kvetoucí šeřík je krásný, ale začátkem dubna mě i děsí, protože je to připomínka toho, jak moc se oteplilo.

Článek

V Praze rozkvétají šeříky a ve mně se budí vzpomínky i obavy.

Je začátek dubna a v Praze už kvetou šeříky. Jsou krásné, voňavé, mám je ráda, ale teď je na ně opravdu brzo.

Když jsem byla dítě a ve škole nás učili o konci druhé světové války, ukazovali nám obrázky, jak Pražané vítali vojáky s šeříky. To byl začátek května, dnes to slavíme 8. května. A říkali nám, že ten rok rozkvetly šeříky mimořádně brzo. To bylo v roce 1945, tedy před skoro 80 lety. A dnes máme šeříky o měsíc dřív!

Mohli bychom to považovat za anomálii, za výjimečnou událost, a doufat, že příští rok se to zase vrátí zpátky a teploty klesnou. Ale ona to není anomálie, je to trend. Brzké jaro je samozřejmě příjemné, ale po něm přijde léto a jaké bude?

Co když i to léto bude extrémně teplé? Bydlím ve městě a je pro mě normální, že z kohoutku kdykoliv teče voda, že jídlo se nějak dostává do supermarketu, kde si ho můžeme nepříliš draho koupit. Pečuju ale taky o dvě zahrady a tam už by mi velká vedra mohla zkomplikovat život. Zejména pokud půjdou ruku v ruce s nedostatkem vody. Představte si, že pěstujete zeleninu, pipláte si sazeničky od semínka, těšíte se na úrodu, a místo toho pak koukáte, jak vše hyne, protože nemáte dost vody na zalévání. Jeden rok se nám stalo, že jsem neměli přísun vody. Naštěstí poblíž teče potok, takže v krajní nouzi jsme nabírali vodu kbelíkem a zalévali aspoň to nejdůležitější. To jde udělat na malé zahrádce, i když se nadřete. Těžko to ale uděláte na několikahektarovém poli.

Vedra ve městech, to je taky něco děsivého. Město se díky všemu tomu kameni, betonu a asfaltu rychle rozpálí a v noci nestihne vychladnout. Takže ráno už je v něm teplo a pálící sluníčko to jen přiživí. Řešením je zeleň, protože ta výrazně ochlazuje. A to platí nejen pro stromy, ale i pro keře nebo květiny. Ovšem být stromem ve městě není nijak jednoduché. Vysoké domy stíní. Vody moc není, protože místo aby se vsakovala, tak odtéká do kanalizace. Pejskové, kteří se venčí na ulicích, taky zeleni moc neprospívají. Můžeme se pak divit, že v pražských ulicích vidíme sice mladé stromy, ale jen minimum je těch velkých, starých, které mají samozřejmě několikanásobně větší kapacitu ochlazovat svoje okolí.

Mým řešením je udělat si to hezké a zelené aspoň pro sebe - doma a na balkoně. Moje výhoda je, že už na tom balkoně pěstuju pár let, tak už to trochu umím. Ale začít se dá kdykoliv. Dokonce se dá kromě hezkých kytek vypěstovat i něco užitečného. Bylinky by mohly přežít i ta vedra, která nejspíš v létě budou. Pěstuju také zelenou cibulku, kadeřávek, letos chci zkusit i jahody. Podstatné je, že ten balkon bude zelený a v létě se bude rozehřívat mnohem méně, než kdyby byl prázdný. Planetu tím nezachráním, ale mě a mojí rodině se bude přece jen bydlet o kousek příjemněji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz