Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Světový den bavlny 7. října

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Sedmý říjen se slaví jako světový den bavlny.

Článek

Bavlna je nejrozšířenějším přírodním textilním materiálem. Pochází z plodů jednoletého bavlníku, což zahrnuje několik druhů rostoucích v tropech nebo subtropech.

OSN ustanovila sedmý říjen jako světový den bavlny, rozhodnutí padlo 30. srpna 2021 na návrh několika zemí: Benin, Burkina Faso, Chad, Pobřeží slonoviny a Mali. Tento rok má jako téma „Making cotton fair and sustainable for all: from farm to fashion“ (Udělat bavlnu férovou a udržitelnou pro všechny: z farmy k módě). To zahrnuje jak životní prostředí, tak sociální aspekty pěstování a zpracování bavlny.

Bavlna je oblíbená díky své měkkosti, z jiných přírodních materiálů prostě neuděláte tričko, které by mělo stejné vlastnosti jako bavlněné. Len, vlna nebo konopí jsou úžasné materiály, jen mají jiné vlastnosti, len a konopí jsou tužší, ale taky pevnější a trvanlivější.

Bavlna je ale taky ekologické téma. Pěstuje se v teplých a suchých oblastech, což znamená, že vyžaduje hodně zavlažování. To jednak znamená spotřebovávat vodu tam, kde už jí i tak je málo. Také to často vede k zasolování půdy. Voda se vsákne do země, ale pak vyvzlíná nahoru, odpaří se a nechá po sobě minerální látky, které se v ní byly rozpuštěné. Koncentrace solí ve vrchní vrstvě půdy roste až do míry, že další pěstování není možné.

Při konvenčním pěstování bavlníku se také užívá velkého množství hnojiv a dalších chemických látek. Existuje sice organická bavlna, ale je jí málo a je pochopitelně dražší. Naše kůže dokáže absorbovat látky z okolí, tedy i případné chemické látky, které se do vlákna dostaly při pěstování nebo zpracování. Proto bych biobavlnu doporučila hlavně po miminka a batolata, protože ta chceme zejména chránit před nežádoucí chemií.

Likvidace bavlněného odpadu je další otázka. Teoreticky by bavlna šla zkompostovat, je to biologicky rozložitelný materiál. V praxi je to složitější, protože bavlněné oblečení obsahuje dost chemikálií a také se často míchá s určitým podílem umělých vláken, tedy nerozložitelného plastu.

Další otázkou je kdo a za jakých podmínek bavlnu pěstuje a zpracovává. Největšími pěsitele jsou země chudé, kde bývají horší pracovní podmínky. Dost známé jsou šicí dílny v Bangladéši, kde šičky za ubohou mzdu šijí ty levné módní hadříky, které my kupujeme, protože proč ne, když je to za pár korun.

Bavlna si svůj den určitě zaslouží. Vyrábí se z ní nejen oblečení, ale i povlečení, ubrusy nebo třeba obvazy. Těžko bychom za ni hledali náhradu.

https://www.un.org/en/observances/cotton-day

https://www.enviweb.cz/122630

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám