Hlavní obsah
Cestování

Toulky s/za Kafkou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivana M.

Kafka, od jehož úmrtí uplynulo v roce 2024 právě sto let, prožil skoro celý svůj nedlouhý život v Praze.

Článek

Tento rok je mimo jiné rokem spisovatele Franze Kafky, od jehož smrti uplynulo sto let 3. června 2024.

Franz Kafka se narodil v době, kdy naše země byla součástí Rakousko-Uherska a oficiálním jazykem byla němčina. Kafka propojuje kulturu českou, německou i židovskou.

Kdysi jsem četla jeho román Zámek a musím se přiznat, že jsem z něj byla docela rozpačitá. Postrádala jsem příběh. Ale zase mě to vede k tomu položit si otázku, co dělá umění uměním a jaká je vlastně jeho role. Bylo by smutné, kdybychom ho považovali jen za cosi zábavného, co nám má nekomplikovaným způsobem zpříjemnit volný čas. Umění by dle mého názoru měla reflektovat i to, co se ve společnosti děje. Představuju si, že umělci by měli citliví - možná až přecitlivělí - a vytahovat na denní světlo to, co většina lidí moc nevnímá nebo nepovažuje za důležité. Teď by to třeba mohla být klimatická změna, o které už se snad shodneme, že nějak probíhá. Ten strach z budoucnosti, ta obava z toho, kam se věci ubírají, to je něco, co běžný člověk snadno vytěsní, ale umělec by na to možná měl být citlivější.
Kafka se v životě musel potýkat s jinými problémy, ale určitě nebyly menší než ty naše.

Kafkovská místa v Praze:

Nejznámější a nejfotografovanější je nejspíš obří hlava složená z kovových vrstev, které se po sobě otáčejí. Autorem je David Černý a najdeme ji u obchodního centra Quadrio velmi blízko Národní třídy a Václavského náměstí.

Další kafkovskou sochou je pomník Franze Kafky v Dušní ulici v Praze. Zpodobňuje prázdný oblek a muže, který na něm sedí. Inspirován byl jedním z prvním děl Franze Kafky, povídkou Popis jednoho zápasu. Pro mě velmi dobře zosobňuje člověka, který je duší umělec, a přitom musí pracovat jako úředník.

Náměstí Franze Kafky je v těsném sousedství Staroměstského náměstí. Stával tu dům, kde se Kafka narodil. Kafku připomíná od r. 1966 pamětní deska od arch. Jana Kaplického a bronzová busta, jejímž autorem je akademický sochař Karel Hladík. V jedné budově na tomto náměstí také najdeme expozici inspirovanou Franzem Kafkou s názvem World of Franz Kafka.

Na Staroměstském náměstí najdeme další místo, kde Kafka s rodiči bydlel v letech 1889 - 1896. Je součástí komplexu Staroměstské radnice, je to dům U minuty a jistě ho nepřehlédnete, protože je vyzdoben krásnými sgrafity.

Dalším významným místem je Kafkovo muzeum v Cihelné ulici na Malé straně.

Kafkův hrob najdete na Novém židovském hřbitově na Olšanech.


V Praze existuje také prostor zvaný kafkárna, ale ten nemá s Franzem Kafkou nic společného. Vznikl jako dočasný ateliér pro pro Bohumila Kafku a jeho realizaci sochy Jana Žižky na pražském Vítkově. Ateliér stojí dodnes a v současnosti slouží jako centrum pro umění a ekologii pro studenty umění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám