Hlavní obsah

Bolesti páteře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivana Vencová

Fotka pochází z www.pixabay.com

Napíšu Vám, co všechno může způsobit bolest páteře.

Článek

Za bolest páteře se označuje bolest lokalizovaná v jakékoliv části páteře ( od krční páteře po bederní část). Bolest se může objevit jako akutní (náhlá krátkodobá bolest). Také se může objevit jako chronická ( dlouhodobá přetrvávající bolest). Bolest způsobuje široká škála faktorů.

Příčina bolesti

1. Svalové napětí a přetěžování: způsobuje nevhodné zvedání těžkých předmětů nebo náhlé nepřirozené pohyby.

2. Degenerativní změny: degenerace meziobratlových plotének vede k bolestem páteře (u starších lidí).

3. Poranění a úrazy: úrazy při pádu nebo autonehody mohou způsobit vážná poranění páteře.

4. Onemocnění: skolióza, kyfóza nebo nemoce vnitřních orgánů, mohou mít vliv na páteř a způsobovat bolest.

Správné rozpoznání příčiny bolesti, se bere za klíčové pro správnou léčbu.

Symptomy bolesti

Symptomy se mohou lišit v závislosti na příčině a lokalizaci bolesti. Bolest se může objevit jako ostrá a bodavá nebo jako tupá a chronická. Bolest se často spojuje s tuhostí. Omezuje rozsah pohybu a někdy může bolest vyzařovat do jiných částí těla (do nohy nebo ruky). U některých lidí bolest vede ke svalové slabosti, k brnění nebo k necitlivosti v končetinách.

Diagnostika nemoci

Diagnostika této nemoci zahrnuje kombinaci fyzikálního vyšetření, anamnézy a obrazových studií. Lékař někdy udělá testy na vyhodnocení rozsahu pohybu, síly svalů i reflexů. Magnetická rezonance (MRI) a počítačová tomografie (CT) pomáhají určit strukturální změny, jako jsou vyhřezlé ploténky, záněty a onemocnění kostí.

Léčba

Samotná léčba závisí na příčině bolesti a závažnost stavu. Za konzervativní léčbu zahrnujeme léky proti bolesti a zánětu, fyzioterapii, cvičení včetně změny životního stylu. V některých případech se používá injekční terapie a chirurgický zákrok. Zákrok se provádí u pacientů s vážnými strukturálními poruchami páteře. Alternativní terapie může být v některých případech užitečná.

Prevence bolesti

Za prevenci se považuje pravidelné cvičení, udržovat správnou hmotnost, správná ergonomie při práci a při každodenních činností. Při cvičení se zaměřujeme na posílení břišních a zadních svalů. Toto cvičení pomůže podpořit správné držení těla a snižuje zatížení páteře. Za důležité se považuje správná technika při zvedání těžkých břemen a přestávky během sedavého zaměstnání.

Život s bolestí

Tento život může vyžadovat určité změny v každodenních aktivitách a přístupu k fyzických činností. Je potřeba se naučit správné techniky pro minimalizaci bolesti ( správné zvedání a držení těla). Relaxační techniky a zvládání stresu mohou také zmírnit bolest. Na zvládání chronické bolesti jsou užitečná psychologická centra nebo pomoc terapeuta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám