Hlavní obsah

Creepycon v Oslavanech u Brna: Bojíte se rádi?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Iveta Daňhelová

Chcete podzim přivítat v duchu folkloŕu, tajemna, a záhad? Creepycon Vám nabízí ukojení Vašich potřeb po zvěrstvech a ohavnostech.

Článek

Přichází podzim, období čajů, teplých ponožek a  dýní. Dny se zkracují, chodníky jsou vydlážděné barevným listím, a všude se ozývá mysteriózní atmosféra, tajemno se konečky prstů dotýká našich flanelových šál, a proto také zrovna v tomto období přichází na scénu CREEPYCON!!!

Co je Creepycon?

Creepycon v Oslavanech u Brna je tradiční každoroční akce, zaměřená na odhalování tajemství, temných zákoutí lidské mysli a nevyřešených otázek. Program zde tvoří youtubeři, podcasteři, spisovatelé a další osobnosti, které se věnují true crime, zločinům, folklóru, strašidelným příběhům nebo třeba creepypastám. Nechybí ani odborné přednášky od mystiků a kouzelníků, pro které si jezdí fanoušci z celé republiky.

Vznik Creepyconu

Myšlenka Creepyconu utkvěla nad šálkem kávy Eduardu Birkemu, Elišce Mrňákové, a jejich kamarádem Markem.

Všichni jsou a byli fanoušci nadpřirozena, a to je přivedlo k vytvoření této akce, která se již úspěšně opakuje několik let.

Co se děje na Creepyconu

Na CreepyConu 2024 v Oslavanech se můžete těšit na skutečně bohatý program, který propojuje přednášky, podcasty i filmové projekce. Zde jsou podrobnosti k jednotlivým částem:

Osobnosti a jejich program:

Eduard Birke a Abeceda strachu: Eduard Birke vás vtáhne do světa hrůzy prostřednictvím svého podcastu Abeceda strachu, který se na CreepyConu natáčí živě. Tento populární pořad se věnuje všemožným děsivým tématům od duchů přes nevyřešené zločiny až po urban legends. Diváci budou mít příležitost sledovat celý proces tvorby nového dílu a dokonce se stát součástí natáčení. To je jedinečná šance nahlédnout do zákulisí tvorby podcastu zaměřeného na lidský strach ve všech jeho podobách.

Podcast Díra: Zašek a Martin Bečan: ZašekMartin Bečan z podcastu Díra se zaměřují na temná a tajemná témata, která jsou často plná konspirací, záhad a záhadných zmizení. Na CreepyConu se představí živou diskusí a představením svých nejnovějších teorií a příběhů. Tito moderátoři podcastu mají dar vtáhnout posluchače do temného světa, ve kterém realita a fikce splývají. Jejich vystoupení přináší divákům příležitost ptát se na to, co je za normálních okolností jen těžko vyslovitelné.

Jakub Kroulík a hypnóza: Jakub Kroulík, uznávaný hypnotizér, bude mít na CreepyConu přednášku na téma hypnózy a jejího využití v mystice a manipulaci. Jakub nejen, že provede diváky teorií hypnózy, ale předvede i praktické ukázky přímo na jevišti, kde uvidíte sílu sugesce a ovládání lidské mysli v akci. Jakubovy přednášky jsou vždy poutavé, protože propojují mystické prvky s vědeckými základy a odkrývají fascinující zákoutí lidského podvědomí.

Adam Miklica: Adam Miklica, známý díky svým hororovým povídkám a creepypastám, které nahrává na platformu YouTube, nabídne návštěvníkům živé čtení svých nejtemnějších děl. Tento tvůrce hororového obsahu umí vytvořit napětí i z toho nejběžnějšího okamžiku, a jeho čtení vás přiměje přehodnotit každodenní situace z nového, děsivějšího úhlu. Adamův program se zaměří na propojení tradičního hororu s moderními formami vyprávění, jako jsou právě creepypasty.

Program kina:

Untitled Project (28. 9., 18:30): Tento horrorový sci-fi film s délkou 68 minut přináší příběh o partě přátel, která se sejde kvůli natáčení nezávislého filmu. Původně poklidná atmosféra se však brzy změní, když začnou probíhat nečekané události, které převrátí jejich plánování naruby. Po promítání proběhne diskuze s režisérem Milanem Letochou, scénáristou Danem Skřipským a herečkou Rosanou Zvelebilovou​( více na CreepyCon.cz)​

Slasher Time! (28. 9., 20:30): Tento 70minutový psychologický horor přináší příběh manželského páru na chatě, který se dostane do smrtelného nebezpečí, když se objeví maskovaný zabiják. Nic však není tak, jak se zdá, a děj vás zavede do psychologického zkoumání postav i samotného zločinu. Po skončení filmu proběhne diskuze s režisérem Vojtěchem Kavkou a kameramanem Janem Kavkou.

Cosplay Soutěž 2024

Na CreepyConu nechybí ani soutěž kostýmů, která je jedním z nejočekávanějších momentů celé akce. Účastníci se oblékají do neuvěřitelně detailně zpracovaných kostýmů inspirovaných hororovými filmy, strašidelnými příběhy, creepypastami anime seriály.

Kostýmy jsou hodnoceny na základě kreativity, originality a propracovanosti, a nejlepší z nich získávají hodnotné ceny. Soutěž je nejen příležitostí předvést své řemeslné dovednosti, ale také oživit atmosféru festivalu, kdy se uličkami prochází nejrůznější postavy, od klasických duchů až po temná stvoření z nočních můr.

Co si z toho vzít?

Creepycon je skvělý způsob jak si navodit podzimní náladu, a jste-li fanouškem strašidelné tématiky, je tu pro Vás i bohatý jedinečný program. Tak si připravte svůj kostým, a vyražte se děsit!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz