Hlavní obsah

Otaku: Novodobý fenomén obliby Japonské moderní subkultury

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Iveta Daňhelová

Tráví Vaše dítě hodně času podivnými aktivitami, kterým nerozumíte? Tento článek Vám možná objasní zájmy Vašeho puberťáka, a pomůže přijít na to, jak se k nim postavit.

Článek

Globalizace umožnila rychlejší šíření kulturních vlivů po celém světě. S nástupem internetu a sociálních médií se začaly šířit japonské animované seriály, komiksy a hudba, což vedlo k růstu zájmu o tuto exotickou subkulturu. Otaku získalo celosvětovou popularitu a dnes se již neomezuje pouze na Japonsko, ale má své příznivce po celém světě. Co je to otaku? Jak souvisí s japonskou subkulturou a jací jsou jeho příznivci? Na to vše Vám odpoví tento článek.

Co je to Otaku?

Otaku je označení pro člověka, který má hluboký zájem o japonskou subkulturu. Tímto termínem rozumíme obdiv k japonským komiksům, známým jako mangy, ale také sledování anime seriálů, poslech japonské popové hudby (J-POP) nebo hraní japonských videoher. Někteří otaku se dokonce věnují cosplayi, což je oblékání se do kostýmů svých oblíbených postav z mangy nebo anime.

Historie Pojmu Otaku

Pojem otaku byl původně považován za žertovný až urážlivý. V Japonsku se začal používat v 80. letech minulého století a označoval lidi, kteří byli nepřizpůsobiví, uzavření a izolovaní od zbytku společnosti. Tito lidé často měli velmi specifické záliby, zejména v oblasti techniky a sci-fi. Postupem času se však význam slova otaku změnil a rozšířil se i mimo hranice Japonska. Z původně pejorativního označení se stal termín, který dnes mnoho lidí nosí s hrdostí.

Otaku Srazy

Otaku srazy, známé také jako cony, jsou události, kde se fanoušci japonské subkultury mohou společně setkat a sdílet své zájmy. Tyto srazy zahrnují širokou škálu aktivit, od promítání anime a čtení mangy, přes workshopy a přednášky, až po soutěže v cosplayi. Cony často hostí speciální hosty, jako jsou známí dabéři, mangakové (tvůrci mangy) a další osobnosti spojené s japonskou kulturou. Návštěvníci mají možnost zakoupit si originální merchandise, setkat se s ostatními fanoušky a prohlubovat své znalosti o japonské subkultuře.

Ne vždy jsou otaku srazy velkolepé a plné herců a dabérů, jako je tomu například na brněnském Animefestu. Díky internetu a sociálním sítím se často pořádají i malé srazy, kde se skupina 5-20 lidí sejde na jednom místě, oblékne si cosplay, povídá si nebo společně popíjí. Z těchto menších skupin fanoušků se často stává uzavřená skupina přátel, která se ve stejné sestavě pravidelně setkává.

Stereotypy

Přestože žijeme v moderní hyperkorektní společnosti, lidé stále vnímají otaku jedince velmi podobně jako dříve. Otaku jsou často považováni za izolované, nekomunikativní osoby, které tráví většinu času doma. Uzavírají se do své vlastní reality a pomocí japonské subkultury si vytvářejí iluzi naprosto odlišného vnímání světa, což může vést k mírné dezorientaci.

Otaku jsou často vnímáni jako nepřizpůsobiví, nezodpovědní a neschopní najít si stabilní zaměstnání. Takové nálepky dostávají jen kvůli své zálibě v japonské subkultuře a výraznému oblečení, neboli cosplayi.

Vědecké Studie

Studie provedená Danzengem Dedanem a publikovaná v rámci Proceedings of the 2021 2nd International Conference on Mental Health and Humanities Education se zaměřila na vnímání otaku subkultury v Číně. Cílem této studie bylo pochopit, jak jsou otaku jedinci vnímáni širokou veřejností a jak tato vnímání ovlivňují jejich psychické zdraví.

Pomocí kombinace kvalitativních rozhovorů a kvantitativních dotazníků autoři zjistili, že následkem společenské neakceptace otaku jedinců tito lidé trpí závislostí na internetu, neochotou zapojovat se do sociálních interakcí a absencí stabilního zaměstnání nebo studia. Studie zdůrazňuje potřebu lepšího porozumění a podpory pro otaku jedince, aby se zlepšila jejich sociální integrace a celková pohoda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz