Hlavní obsah
Cestování

S cestováním se mnohdy pojí kinetóza. Co to je a jak s ní bojovat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: JFK_Photography

Kinetóza vás může postihnout při cestování v autě, autobuse, letadle i jiném dopravní prostředku. Co přesně kinetózu způsobuje, jak ji rozeznat a jak se proti ní bránit?

Článek

Definice kinetózy z webu radynavsechno.cz: „Kinetóza je známá pod pojmem cestovní nevolnost nebo také mořská nemoc v případě lodní dopravy. Jedná se o stav, který se projevuje nepříjemnými symptomy, jako jsou závratě, nevolnost, zvracení, pocit úzkosti a pocení, a to v důsledku pohybu, zejména během cestování.“

Jedná se o stav jedince, při kterém se vjem pohybu vestibulárním systémem neshoduje s vizuálními vjemy. Mozek matou informace, které dostává ohledně polohy těla a pohybu, které mu předává zrak a rovnovážné ústrojí vnitřního ucha. To naruší rovnováhu a s ní související nervovou soustavu.

Příznaky kinetózy

  • Nevolnost
  • Zvracení
  • Závratě
  • Bolesti hlavy
  • Studený pot
  • Únava
  • Mžitky před očima

Jak se kinetózy zbavit?

Ať už patříte mezi ty šťastnější, které kinetóza příliš netrápí, nebo mezi ty, které na ni trpí pravidelně, je dobré vědět, jak se proti ní účinně bránit, jak její příznaky minimalizovat a jak se jim vyvarovat.

Nejjednodušším, avšak nejúčinnějším způsobem je věnování pozornosti svému okolí. Při jízdě v dopravním prostředku sledujte okolí a dívejte se na horizont. Pohled na horizont může pomoci stabilizovat vaše smysly. Důležité je také zaujmout polohu blízko těžiště dopravního prostředku a po směru jeho jízdy a vyvarovat se čtení nebo používání elektronických zařízení.

Před cestou je dobré jíst pouze lehká jídla a vyhnout se příliš těžkým a mastným pokrmům. Doporučuje se také pít dostatek vody a vyhýbat se alkoholu a kofeinu.

Pokud se příznaky kinetózy přesto dostaví, pomoci vám mohou léky nebo doplňky stravy. Mezi nejznámější lék proti cestovatelské nemoci je Kinedryl. Pokud máte raději přírodní léčiva, od nevolnosti vám uleví zázvor, který má antiemetické vlastnosti. Koupíte ho v podobě bonbonů nebo lízátek. Na trhu jsou k sehnání také různé cestovní žvýkačky.

Pro boj s cestovní nemocí existují také náramky proti kinetóze, což jsou akupresurní náramky na zápěstí, u kterých je klinicky prokázáno, že pomáhají zmírnit nevolnost i jiné příznaky kinetózy díky tlaku na zápěstí, který pracuje na obnovení rovnováhy v těle. Tyto náramky se používají i v nemocnicích a lze je navíc používat opakovaně. Pokud vás kinetóza trápí opakovaně, je výhodné si tyto náramky pořídit a vozit je preventivně s sebou.

V neposlední řadě vyzkoušejte relaxační techniky, mezi které patří dýchací cvičení, které pomůže zklidnit tělo, a krátký spánek nebo zavření očí. Pokud je to možné, v dopravním prostředku udržujte dostatek čerstvého vzduchu a dělejte časté přestávky na protažení a osvěžení.

Anketa

Trpíte cestovatelskou nemocí zvanou kinetózoa?
Ano, trpím
0 %
Jen někdy
100 %
Netrpím
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz