Hlavní obsah

Tajemství Ashwagandhy: Zázračný všelék či pouhé placebo?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Iveta Daňhelová

Ashwagandha je rostlina s dlouhou historií užívání v tradiční ájurvédské medicíně. Zajímá vás, co je Ashwagandha, a jaké má účinky?

Článek

Ashwagandha, indický ženšen nebo zimní třešeň. Rostlina mnoha jmen s dlouhou historií užívání v tradiční ájurvédské medicíně. Ájurvéda je holistický a velmi starý komplexní systém léčení, který dodnes praktikují obyvatelé Indie. Tento léčebný systém klade důraz na propojení ducha, těla a mysli a vyhýbá se farmaceutickým prostředkům. Místo nich se využívají byliny se specifickými účinky, které pomáhají léčit různé zdravotní potíže. Ashwagandha je jednou z těchto bylin, která si i v moderní době získává popularitu a je často používaná. Zajímá vás, co je Ashwagandha, jaké má účinky a zda skutečně funguje tak, jak se tvrdí? To vše a více se dozvíte v tomto článku.

Ashwagandha je vědecky známá jako Withania somnifera, patří do čeledi lilkovitých rostlin. Její přirozené prostředí zahrnuje suché oblasti Indie, ale roste také v některých částech Afriky, na Středním východě a ve Středomoří. Rostlina preferuje dobře odvodněné, písčité a skalnaté půdy a vyžaduje teplé klima. Ashwagandha je nízký keř s oválnými listy zbarvenými do zelena. Její květy jsou malé, žlutooranžové a mají zvonitý tvar. Květy rostou jednotlivě nebo v malých shlucích pod listy. Má velmi dlouhé tlusté kořeny, které vydávají specifický zápach. Právě její kořeny v sobě ukrývají léčivé látky, pro které je tato rostlina vyhledávaná.

Léčivé účinky:

Jak jsme již nastínili, kořeny ashwagandhy obsahují různé bioaktivní sloučeniny, které jsou klíčové pro její léčivé účinky. Mezi tyto látky patří:

Withanolidy: Tyto látky jsou druh steroidních laktonů. Mají několik klíčových vlastností:

  • Adaptogenní účinky: Pomáhají tělu lépe zvládat stres a adaptovat se na něj.
  • Antioxidační vlastnosti: Chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, což jsou škodlivé molekuly, které mohou způsobovat stárnutí a různé nemoci.
  • Protizánětlivé účinky: Pomáhají snižovat záněty v těle, což je užitečné při léčbě různých chronických zánětlivých onemocnění.

Alkaloidy: Ashwagandha obsahuje několik typů alkaloidů, jako jsou withanin, somniferin a tropin. Tyto látky mají různé léčivé účinky:

  • Withanin: Přispívá k celkovému uklidnění a může pomoci snížit úzkost.
  • Somniferin: Má uklidňující účinky a může pomoci při nespavosti.
  • Tropin: Pomáhá zlepšovat náladu a může mít pozitivní účinky na nervový systém.

Saponiny: Jsou to přírodní látky, které mají několik užitečných vlastností:

  • Antimikrobiální účinky: Pomáhají bojovat proti bakteriím, virům a dalším mikroorganismům, které mohou způsobovat infekce.
  • Imunomodulační účinky: Posilují a regulují imunitní systém, což může pomoci tělu lépe se bránit proti nemocem.

Flavonoidy: Tyto látky jsou známé pro své antioxidační vlastnosti:

  • Antioxidační účinky: Chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. To přispívá k celkovému zdraví a může pomoci předcházet různým nemocem.

Tyto chemické látky společně přispívají k širokému spektru zdravotních přínosů ashwagandhy, což ji činí cenným doplňkem pro podporu celkového zdraví a pohody.

Vědecké důkazy

Tato bylina byla dlouho považována za placebo a její účinky na lidský organismus byly dlouho popírány. Poté však vědecká studie publikovaná v „Indian Journal of Psychological Medicine“ zkoumala účinky ashwagandhy na chronický stres.

Během 60 dní se zkoumalo 64 lidí trpících chronickým stresem. Část skupiny dostávala Ashwagandhu, část placebo. Bylo prokázáno, že užívání extraktu z kořene ashwagandhy výrazně snižuje hladiny kortizolu, hlavního stresového hormonu. Účastníci, kteří užívali ashwagandhu, také vykázali zlepšení celkové kvality života a snížení úrovně úzkosti ve srovnání s placebovou skupinou.

Negativní účinky

Přestože je ashwagandha obecně považována za bezpečnou a má pro lidské tělo prokazatelně léčivé účinky, může způsobit i nežádoucí reakce:

  • Žaludeční potíže: Při vyšších dávkách může způsobit žaludeční nevolnost, průjem nebo zvracení.
  • Interakce s léky: Může mít nežádoucí účinky při kombinaci s léky na úzkost, sedativy nebo imunosupresiva.
  • Kontraindikace: Těhotné a kojící ženy, osoby s autoimunitními onemocněními by měly užívání konzultovat s lékařem.

Co si z toho odnést?

Ashwagandha je rostlina s bohatou historií a širokým spektrem léčivých účinků. Její adaptogenní, imunomodulační a kognitivní funkce z ní činí cenný doplněk moderní medicíny. Při správném užívání a pod dohledem odborníka může být bezpečným a účinným prostředkem pro zlepšení celkového zdraví a pohody.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz