Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Černobylští vlčí mutanti vyvinuli protirakovinné schopnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: bl19/Pixabay

Ilustrační obrázek.

Vlci mají změněný imunitní systém, podobně jako pacienti s rakovinou podstupující radiační léčbu. Vlci v Černobylu jsou vystaveni více než 11,28 milirem radiace každý den po celý svůj život. To je více než šestinásobek zákonného limitu pro lidi.

Článek

Nový výzkum, publikovaný v NewsWise, ukazuje, že populace vlků žijících v uzavřené zóně Černobylu, je geneticky odlišná od jejich protějšků mimo region. Je pozoruhodné, že se u ozářených vlků zřejmě vyvinuly ochranné mutace, které zvyšují jejich šance na přežití rakoviny.

Populace vlků, stejně jako dalších zvířat, se v černobylské radioaktivní zóně (ČEZ) na Ukrajině rozrostla od doby, kdy byla oblast opuštěna po nechvalně známé jaderné katastrofě způsobené v roce 1986. V nepřítomnosti lidí se zde volně žijícím živočichům daří bez narušování lidskou činností.

Aby si však zvířata užila této svobody, musí čelit do očí bijícímu problému radiace. Koneckonců, proto lidé tuto oblast opustili. Aby Cara Love, evoluční bioložka a ekotoxikoložka z Princetonské univerzity, pochopila, jak tato zvířata přežívají navzdory radiaci, studuje vlky z Černobylu již deset let.

V roce 2014 zamířila Loveová a její kolegové do ČEZ a odebrali vlkům vzorky krve, aby pochopili jejich reakce na rakovinotvorné záření. Někteří byli také vybaveni rádiovými obojky pro sběr informací o jejich umístění a jejich vystavení radiaci.

„Dostáváme měření v reálném čase, kde jsou a jak velkému záření jsou vystaveni,“ uvedla Loveová v prohlášení.

Výzkum ukázal, že vlci v Černobylu jsou vystaveni více než 11,28 milirem radiace každý den po celý svůj život. To je více než šestinásobek zákonného limitu pro lidi.

Vědci také poznamenali, že vlci mají změněný imunitní systém, podobně jako pacienti podstupující radiační léčbu rakoviny. Kromě toho genetická analýza naznačuje, že části genomu vlků si vůči rakovině vyvinuly určitou odolnost.

Podobné nálezy byly zaznamenány mezi stovkami polodivokých psů, kteří žijí v černobylské zóně. V roce 2023 vědci zjistili, že volně se pohybující psi z Černobylu jsou geneticky odlišní od psů žijících jinde ve světě.

Objev Loveové by mohl mít důsledky i pro lidské zdraví. Loveová doufá, že pomocí těchto zjištění identifikuje ochranné mutace, které zvyšují šance lidí na přežití rakoviny.

Bohužel pandemie COVID-19 a pokračující válce mezi Ruskem a Ukrajinou, zabránily Loveové a jejím spolupracovníkům v návratu do Černobylu. Nedá se říct, jestli a kdy se budou moci vrátit.

„Naší prioritou je, aby tamní lidé a spolupracovníci byli v bezpečí,“ řekla Loveová.

Nový výzkum byl představen minulý měsíc na výročním zasedání Společnosti integrativní a srovnávací biologie na výročním zasedání v Seattlu, Washington.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz