Hlavní obsah
Věda

Meteority bombardující naši planetu mohly přispět k nastartování života na Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 9866112/Pixabay

Tým výzkumníků objevil molekuly cukru v meteoritech. Ne, na Zemi neprší bonbóny v podobě lahodných vesmírných kamenů, ale objev je stále velmi důležitý: objevený cukr je nezbytný pro život.

Článek

Jak bylo uvedeno ve Sborníku Národní akademie věd, tým, který v roce 2019 identifikoval přítomnost bio-esenciálních cukrů včetně ribózy, arabinózy a xylózy ve dvou meteoritech bohatých na uhlík, známých jako NWA 801 a Murchinson, je svým objevem nadšený.

Zejména formy ribózy tvoří páteř RNA a variace jsou základní struktury DNA. Tento objev přidává k již tak značnému seznamu biologicky důležitých molekul nalezených v meteoritech a poskytuje důkazy pro teorii, že meteority bombardující naši planetu mohly přispět k nastartování života na Zemi.

„Jiné důležité stavební kameny života byly v meteoritech nalezeny již dříve, včetně aminokyselin (složky proteinů) a nukleobází (složky DNA a RNA), ale cukry mezi hlavními stavebními kameny života chyběly,“ uvedl v prohlášení hlavní autor Yoshihiro Furukawa z univerzity Tohoku.

„Tento výzkum poskytl první přímý důkaz ribózy ve vesmíru a dodání cukru na Zemi. “Mimozemský cukr mohl přispět k tvorbě RNA na prebiotické Zemi, což možná vedlo ke vzniku života.

Tyto dva vzorky mají vlastnosti, díky nimž je velmi nepravděpodobné, že by se vytvořily na Zemi, i když výzkumníci připouštějí, že musí vzít v úvahu možnost, že vzorky byly kontaminovány pozemským životem. Ale, jak zdůrazňují, máme na cestě k nám v příštích několika letech ke kontrole dva nedotčené vzorky materiálu asteroidů: jeden z asteroidu Ryugu a druhý z asteroidu Bennu.

Analýza ukázala, že množství ribózy a ostatních cukrů je mezi 2,3 a 11 díly na miliardu v NWA 801 a 6,7 ​​až 180 dílů na miliardu v Murchisonu. Hodnoty jsou malé, ale pokud vezmeme v úvahu počet dopadů, které naše planeta obdržela za první miliardu let své existence, velké množství organických látek bylo sneseno z vesmíru, a tak mohl vzniknout život.

Foto: Neal Spence_Bennu/OSIRIS Rex/NASA

Asteroid Bennu/OSIRIS Rex/NASA

„Cukr v DNA (2-deoxyribóza) nebyl detekován v žádném z meteoritů analyzovaných v této studii,“ řekl Danny Glavin, spoluautor studie z NASA Goddard. „To je důležité, protože mohlo docházet k přenosu mimozemské ribózy na ranou Zemi, což je v souladu s hypotézou, že RNA se vyvinula jako první.“

Tým plánuje podívat se na mnohem více meteoritů, aby získal lepší představu o množství mimozemského cukru a také více podrobností o jejich vlastnostech. To by mohlo poskytnout nová vodítka o tom, jak se organické látky tvoří ve vesmíru, a možné vhledy do toho, jak se tvoří život z nebiologických chemických procesů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz