Hlavní obsah

Na Marsu byly nalezeny tisíce podivných bílých kamenů. Budou někdy přivezeny na Zemi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Poděkování NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/Volný zdroj

Jsou to velmi neobvyklé skály a vědci se snaží zjistit, co se děje. Rezavě červený povrch Marsu mu sice propůjčil slavný status „rudé planety“, ale zdá se, že na marsovské zemi jsou podivně rozmístěny tisíce bílých kamenů.

Článek

Robotické geologické vozítko Perseverance agentury NASA, které od počátku roku 2021 zkoumá kráter Jezero, vědce zmátlo, když dodalo snímky více než 4 000 světlých kamenů velikosti oblázků roztroušených po celém dně kráteru, píše Space.com.

„Jsou to velmi neobvyklé skály a my se snažíme zjistit, co se děje,“ řekla Candice Bedfordová, planetární vědkyně z Purdueské univerzity v Indianě a členka vědeckého týmu Mars 2020 na konferenci Měsíční a planetární vědy.

Oznámení přichází v době, kdy NASA dokončuje architektonickou revizi návratu marťanských hornin na Zemi jako součást ambiciózního programu agentury Mars Sample Return (MSR).

Vyobrazené bílé skály jsou tím, co vědci označují jako „plovoucí“, což znamená, že byly odstraněny a transportovány ze svých původních stanovišť. Některé jsou hladké s důlky, zatímco jiné se zdají být sloučením více vrstev. Počáteční analýzy provedené pomocí palubních přístrojů Perseverance odhalily, že horniny jsou dehydratované, nejen co se týče obsahu vody, ale také dalších minerálů včetně železa, hořčíku, vápníku a sodíku. „Ty jsou v mnoha věcech dost vyčerpané,“ řekla Bedfordová.

Tým se zvláště zajímá o původ těchto neobvyklých hornin, protože jejich zdroje mohou odhalit stopy o minulosti Rudé planety, včetně toho, kdy přesně voda zaplavila kráter Jezera, který dnes vidíme jako vyprahlý úsek země. Navzdory tomu, že zahlédli více než 4 000 takových kamenů, Perseverance nedokázala spatřit ani náznak toho, co je známé jako „výběžek“ souvisejícího s horninami, což je v podstatě podloží podobných vlastností, které vyčnívalo z povrchu Marsu.

Dehydrovaná povaha hornin naznačuje, že byly zahřáté a metamorfované buď proudy lávy nebo dopady asteroidů jinde na Marsu a později vyhozeny na dno kráteru, řekla Bedfordová. Ať už šlo o jakýkoli konkrétní proces, ona a její tým se domnívají, že k němu došlo relativně nedávno, pokud jde o geologickou historii kráteru Jezero.

Rover Perseverance, který od svého příletu na Mars ujel více než 24,8 kilometrů, loni v prosinci oslavil 1000 dní vědy, což také znamenalo oficiální dokončení mise, pro kterou byl původně navržen. Nyní naplnila 26 ze svých 43 zkumavek se vzorky hornin z Marsu, které členové týmu mise sdíleli v LPSC. "Každý vzorek má nespočet zrn, která bychom mohli potenciálně studovat v podstatě navždy, “ řekl Benjamin Weiss, profesor planetárních věd na Massachusettském technologickém institutu a člen týmu Mars 2020.

V rámci bonusové mise, která odstartovala letos na jaře, Bedford řekl, že Perseverance se začala posouvat směrem k okraji kráteru Jezera a její dálková kamera již zachytila ​​více světle tónovaných hornin rozptýlených v této oblasti.

Všechny tyto záhadné kameny však nejsou jediným důvodem, proč vědci touží dostat Perseverance k okraji kráteru a možná ještě dál. Věří, že tam existuje jedinečná geologie, taková, která ještě nebyla na dně kráteru nalezena. To zahrnuje horniny z doby před Jezerem, které mohou mít záznamy o vzniku kůry Marsu a raném klimatu. Může dokonce obsahovat důkazy o biologických podpisech.

Vědci v současné době označují řadu zajímavých míst odběru vzorků a podrobněji mapují samotný okraj, řekla Lisa Mayhewová, výzkumná pracovnice na univerzitě v Coloradu, Boulder.

Pro vědce je velmi zajímavý terén sousedící s kráterem Jezero zvaným Nili Planum, o jehož horninách si myslí, že by se vytvořily v teplých podmínkách v době, kdy se s největší pravděpodobností vyvíjel život, tedy pokud vůbec existoval na nyní vyprahlém světě. Vzorkování takových hornin „by poskytlo obrovskou přidanou vědeckou hodnotu ke skrýši, která již na Perseverance existuje,“ řekl Mayhew.

Tato vědecká hodnota však může být plně realizována až poté, co se tyto horniny vrátí na Zemi.

Vědci je potřebují časově datovat pomocí zařízení na Zemi, bez kterého by neměli přesnou časovou osu, kdy byla Rudá planeta obyvatelná a kdy vyschla. „Nepřeháním, když říkáme, že to způsobí revoluci v našem chápání Marsu,“ řekla Weissová.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz