Hlavní obsah
Věda

Nikola Tesla jednou zaplatil svůj hotelový účet „paprskem smrti“ nepředstavitelné síly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: kirill_makes_pics/Pixabay

Tesla tvrdil, že nejen vynalezl zařízení, o kterém řekl, že střílí paprsky částic na letadla nebo rakety nebo cokoli, co jste chtěli zneškodnit, ale že má i funkční prototyp.

Článek

Nikola Tesla je pravděpodobně nejúspěšnějším člověkem, který se kdy zamiloval do holuba. Ano, navzdory poměrně slibné počáteční kariéře, kdy Tesla pracoval na mnoha vynálezech, které měly způsobit revoluci v našich životech, prožil několik posledních let poměrně podivné období, kvůli kterému je jeho životopis místy trochu složitý.

V pozdějším věku se poněkud zvrhl, když v rozhovoru náhodně prohodil, že vynalezl tak silný paprsek smrti, že by zastavil všechny války. Kdyby to byl kdokoli jiný, lidé by to asi nebrali příliš vážně, ale byl to Tesla, proslulý Teslovou cívkou, takže ignorovat to by bylo jako ignorovat bombovou hrozbu od nějakého chlápka, který si říkal pan H Bomb.

Tesla tvrdil, že zařízení, které podle něj vystřeluje paprsky částic na letadla nebo rakety nebo cokoli jiného, nejen vynalezl, ale že má i funkční prototyp. Neříkal to jen lidem na vědeckých tiskových konferencích, ale také hotelovým manažerům, kteří se ho právě snažili ubytovat.

Tesla, který se ocitl v těžkých časech, se v pozdějších letech snažil sehnat ubytování. Ve třicátých letech 20. století Tesla nasbíral značný účet v hotelu guvernéra Clintona na Manhattanu, kterému dlužil 20 000 dolarů. Platbu vyřešil tak, že majiteli nabídl zástavu, kterou podle jeho slov představoval plně funkční paprsek smrti. Kdyby nebyl schopen zaplatit účet při odhlášení, hotel by si mohl paprsek smrti jednoduše vzít a prodat ho, za předpokladu, že by v hotelových službách narazil na spoustu obchodníků se zbraněmi. Nebo, pokud by byli trochu kreativnější, použít ho k likvidaci svých hotelových konkurentů v Travelodge.

Posledních deset let svého života bydlel v hotelu New Yorker a věděli o něm, že je dost nemajetný. Nicméně nabídl hotelu i svůj bezcenný paprsek smrti a oni se s tím spokojili. Samozřejmě jim dal dost přísné instrukce, jak s ním mají zacházet. Jadernou bombu jim jen tak nepředáte a neřeknete „zmáčkněte tlačítko, nemačkejte tlačítko, je mi to jedno“, jinak by mohli pojmout podezření, že to, co jste jim dali, ve skutečnosti není jaderná bomba.

Pro začátek jim zakázal krabičku otevřít, což se mohlo zdát podezřelé, ale kdo by zpochybňoval člověka, který u sebe nosí paprsek smrti? Dne, 7. ledna 1943, Tesla ve věku 86 let zemřel ve svém hotelovém pokoji a zanechal po sobě milovaného holuba.

Když nakonec balíček nervózně otevřeli, našli uvnitř… krabičku s několika knoflíky a úplně normálními dráty. Nechápejte mě špatně, pořád byste s ní mohli někoho umlátit k smrti, kdyby bylo potřeba, ale těžko to byl bezcenný stroj na zabíjení, jak Tesla sliboval.

Hotelu tak zůstal nezaplacený pětimístný účet, který nebylo možné nijak vymáhat. Samozřejmě kromě toho, že v jejich trezoru nechal výmysl bondovského padoucha.

My ovšem také víme, a existují k tomu dokumenty, že ihned po Teslově smrti do hotelu přispěchala FBI, která zabavila všechny Teslovy věci, včetně vynálezů, které po sobě zanechal. Jak to tedy bylo s hotelovým účtem a s krabičkou se můžeme jen domnívat, protože jsme u toho nebyli a známe také příběh, kdy Tesla v hospodě vytáhl z kapsy cosi, co vypadalo jako malá tyčka a po zatřesení vyhodil elektřinu v rozsáhlé čtvrti malého města, kde právě zaváděl střídavý proud.

Tesla odešel z Colorado Springs v roce 1900 do New Yorku s plány pokračovat ve svých experimentech s bezdrátovou elektřinou. Rozhodl se vybudovat globální bezdrátový komunikační systém, přenášený přes velkou elektrickou věž, za účelem sdílení informací a poskytování bezplatné energie po celém světě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz