Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Přístup „kruté pohody“ zvyšuje stres učitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Arthur Krijgsman/Pexels

Diskuse byly kritické k myšlence přenést odpovědnost za pohodu pouze na jednotlivé učitele a zároveň se nezaměřovat na vnější faktory přispívající k jejich stresu, které by mohly zhoršit situaci učitelů zvýšením frustrace a pracovní zátěže.

Článek

Podle recenzovaného odborného článku Curtinovy univerzity, observační studie zjistila, že výzvy a problémy, kterým čelí přepracovaní učitelé, jsou umocněny očekáváními, která jsou na ně kladena, aby zvládli vlastní blahobyt, zatímco dopad pracovních podmínek a širších politik na blaho učitelů je často ignorován.

Výzkum zkoumal diskuse na online platformě Reddit, kde učitelé sdílejí své zkušenosti a frustrace se svými vrstevníky v bezpečném, neformálním prostoru.

Spoluautor studie, doktor Saul Karnovsky z Curtinovy pedagogické školy, řekl, že výzkumníci prostřednictvím své analýzy vytvořili frázi „krutá pohoda“, aby popsali programy, které přehlížely obtížné pracovní podmínky, kterým čelí učitelé a požádali je, aby byli výhradně odpovědní za svůj blahobyt prostřednictvím strategií pozitivního myšlení.

„Zjistili jsme, že Reddit je fórum, prostřednictvím kterého mohou učitelé vyjádřit své obavy ohledně problémů, jako je přepracování a nedostatek pozornosti ze strany vedení škol a politiků,“ řekl Dr. Karnovsky.

Diskuse byly kritické k myšlence přenést odpovědnost za pohodu pouze na jednotlivé učitele a zároveň se nezaměřovat na vnější faktory přispívající k jejich stresu, které by mohly zhoršit situaci učitelů zvýšením frustrace a pracovní zátěže.

„Tyto online diskuse vytvářejí pocit solidarity mezi učiteli a opačný pohled k těm, kteří prosazují současné přístupy k blahobytu, jako jsou vedoucí představitelé škol a politici.“

Dr. Karnovsky řekl, že tvůrci politik a vedoucí škol riskují, že budou považováni za nedotčené, pokud nebudou brát v úvahu skutečné problémy, kterým učitelé čelí ve svých pracovních podmínkách.

„Absence hlasů od vedoucích představitelů škol a politiků na fórech Reddit může vytvořit propast mezi učiteli a vedoucími,“ řekl Dr. Karnovsky.

Je důležité do těchto diskusí zahrnout pohledy vedoucích škol, protože programy pro blahobyt, které podporují, mohou být pokusem o řešení složitých problémů s omezenými zdroji.

Celosvětově vzrůstá zájem o blaho učitelů a navzdory tomu, že učitelé čelí problémům způsobeným vzdělávací politikou a pracovními podmínkami, hlavní diskuse o blahobytu se zaměřují na individuální strategie učitelů, jak řídit svůj vlastní blahobyt.

Wellbeing není jen individuální odpovědnost, je to systémový problém, který vyžaduje kolektivní akci a uznání skutečných problémů, kterým učitelé čelí.

„Platformy sociálních médií, jako je Reddit, hrají důležitou roli v tom, že umožňují učitelům sdílet alternativní pohledy a čelit dominantním narativům o jejich práci.“

Celý výzkumný dokument si můžete přečíst zde: https://doi.org/10.1080 /01425692.2024.2312805

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz