Hlavní obsah
Věda

Snímek vznikajících hvězd v blízké oblasti mlhoviny Herbig-Haro 46/47

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vesmírný teleskop Jamese Webba / NASA/ESA/CSA

Šipky severního a východního kompasu ukazují orientaci snímku na obloze. Všimněte si, že při pohledu zdola, je vztah mezi severem a východem na obloze převrácený vzhledem ke směrovým šipkám na mapě země (při pohledu shora).

Teleskop Jamese Webba pořídil snímek dvojice aktivně se formujících hvězd známých jako Herbig-Haro 46/47, v infračerveném světle. Najít je můžete uprostřed červených difrakčních hrotů.

Článek

Hvězdy jsou pohřbené hluboko. Vypadají jako oranžovo bílá skvrna. Jsou obklopené diskem plynu a prachu, který stále zvětšuje jejich hmotnost.

Kompozitní snímek Herbig-Haro 46/47, tvoří šest snímků v blízké infračervené oblasti. Jsou pořízené kamerou NIRCam (Near-Infrared Camera), umístěnou na palubě vesmírného dalekohledu Jamese Webba.

Neviditelné vlnové délky světla

Tento snímek zobrazuje neviditelné vlnové délky světla v blízké infračervené oblasti, které byly převedené do barev viditelného světla. Barevný klíč ukazuje, které filtry NIRCam byly použité při sběru světla.

Úhlová vzdálenost

Stupnice je označena v obloukových minutách, což je míra úhlové vzdálenosti na obloze. Jedna oblouková minuta je 1/60 jednoho stupně. (Úhlový průměr Měsíce v úplňku je přibližně 30 úhlových minut.) Skutečná velikost objektu, který na obloze zabírá jednu úhlovou minutu, závisí na jeho vzdálenosti od dalekohledu.

Herbig-Haro 46/47 je důležitým objektem pro studium, protože je relativně mladý. Jeho stáří se datuje jen na několik tisíc let. Protože hvězdy vznikají miliony let.

Cíle, jako je tento, umožňují vědcům nahlédnout do procesu nabývání hmotnosti s průběhu času, což by mohlo umožnit modelaci vzniku našeho Slunce. Což je hvězda s nízkou hmotností.

Hvězdný prach

Oboustranné oranžové laloky vznikly předešlými výtrysky z těchto hvězd. Novější výtrysky se jeví jako modré nitkovité útvary probíhající podél šikmého difrakčního hrotu, který zakrývá oranžové laloky.

Aktivně se formující hvězdy pohlcují plyn a prach, který je bezprostředně obklopuje v podobě disku. Když hvězdy „sežerou“ příliš mnoho materiálu za příliš krátkou dobu, reagují vysláním oboustranných výtrysků podél opačné osy, čímž se ustálí rotace hvězdy a z oblasti se odstraní hmota.

Tyto výtrysky regulují množství hmoty po celá tisíciletí, které si hvězdy uchovávají.

Modrá mlhovina

U těchto procesů je nepřehlédnutelný jemný, poloprůhledný modrý oblak. Jedná se o oblast hustého prachu a plynu, známou jako mlhovina.

Webbův ostrý snímek v blízké infračervené oblasti umožňuje nahlédnout skrz její mlhavé vrstvy a ukázat mnohem více z mlhoviny Herbig-Haro 46/47.

Zároveň odhaluje širokou škálu hvězd a galaxií, které se nacházejí daleko za ní. Okraje mlhoviny přecházejí do jemného oranžového obrysu, jako obrácené L podél pravé a spodní části snímku. Modrá mlhovina ovlivňuje tvary oranžových trysek vystřelovaných centrálními hvězdami. Jak vyvržený materiál vpadá do mlhoviny vlevo dole, nabývá širších tvarů, protože je zde více příležitostí pro interakci jetů s molekulami uvnitř mlhoviny.

Zdroje informací: Evropská vesmírná agentura

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz