Hlavní obsah

Stavební kameny života na Venuši jsou v oblacích překvapivě stabilní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: NASA/JPL/Volný zdroj přes Wikipedia Commons

Radarový snímek v nepravých barvách povrchu Venuše. Barvy byly změněny pro lepší rozlišitelnost jednotlivých útvarů.

Venuše může být podle našich měřítek pekelná krajina, ale existuje šance, že by se tam mohly vyvinout některé formy života, tvrdí vědci.

Článek

Studie, která se objevila v časopise Astrobiology, uvádí, že ve skutečnosti mohou některé klíčové stavební kameny života přetrvávat v roztocích koncentrované kyseliny sírové. Hustá oblačnost dala raným spisovatelům sci-fi volnou ruku, aby si povrch Venuše představovali jako ráj, ale jak technologie nabírá na vylepšeních, vědecká fakta opět zničila termín na připravovaný večírek.

Venuše je suchý, horký tlakový hrnec s povrchovými teplotami až 464 °C, takže je dost horká na to, aby roztavila olovo. A s tlakem vzduchu ekvivalentním 900 m pod mořem si také moc neužijete. K tomu pak přidejte ještě mraky kyseliny sírové a dusnou atmosféru 96% oxidu uhličitého a venušské nemovitosti začnou klesat na ceně.

Ale i tak… Zatímco mnoho nadějí mimozemšťanů by mohlo vrhnout svůj zrak na Mars nebo měsíce jako Europa, Enceladus a Titan, Venuše se v posledních letech dostala zpět do středu zájmu nás pozemšťanů.

Předpokládá se, že podmínky jsou přívětivější ve výškách mezi 48 a 60 km nad povrchem, kde teplota a tlak klesá a kolem je více vody. Je zajímavé, že jde o nadmořskou výšku, kde byly pozorovány podivné tmavé skvrny, které byly unášeny venušskými mraky s optickými signaturami podezřele podobnými bakteriálnímu druhu zde na Zemi.

Ale je tu velký problém, kterému může život v této vzdušné oáze čelit, mraky kyseliny sírové. Předchozí studie naznačovaly, že by mohly být stíněny jinými částicemi ve vzduchu tam nahoře, ale nová studie zjistila, že mikroby možná ani nepotřebují ochranu a mohou se v pohodě vznášet v kyselině sírové.

Tým MIT umístil všech 20 „biogenních“ aminokyselin, chemických látek, které jsou nezbytné pro veškerý život, jak jej známe, do lahviček s kyselinou sírovou v koncentracích 81–98 %, což jsou úrovně, kterým by čelili ve venušských mracích. Překvapivě bylo zjištěno, že 19 z nich zůstalo stabilních i při nejvyšších koncentracích, přičemž jejich molekulární „páteře“ zůstaly nedotčené. To trvalo celé čtyři týdny studie, přičemž tým ji ukončil, protože se neobjevily žádné další známky aktivity.

„Zjišťujeme, že stavební kameny života na Zemi jsou stabilní v kyselině sírové, a to je velmi zajímavé pro myšlenku možnosti života na Venuši,“ řekla Sára Seagerová, autorka studie. „Neznamená to, že život tam bude stejný jako tady.“ Ve skutečnosti víme, že to není možné. Ale tato práce posouvá myšlenku, že mraky Venuše mohou podporovat složité chemikálie potřebné pro život.“

Aminokyseliny nejsou jediné složky života, které se ukázaly jako odolné v kyselině sírové. Tým již dříve prokázal, že některé mastné kyseliny a nukleové kyseliny vykazují podobnou stabilitu. Vědci však dělají velmi pečlivé rozlišení, které je třeba mít na paměti: „složitá organická chemie samozřejmě není život, ale život bez ní by neexistoval.“ V podstatě to znamená, že složky života tam mohou přežít, ale zbývá zjistit, zda jsou skutečně přítomny, natož zda je evoluce spojila do životních forem. Výzkumníci také uznávají, že skutečná chemie atmosféry Venuše je samozřejmě mnohem složitější než jejich laboratorní rekreace.

Tato studie dává malou naději pro „ano“ straně pro probíhající debaty o možném životě na Venuši, ale bohužel se stále zdá, že v současnosti vítězí „ne“. Jeden z nejzajímavějších objevů posledních let přišel v roce 2020 s oznámením, že astronomové detekovali fosfin v atmosféře Venuše, vzácnou chemikálii, kterou zde na Zemi většinou produkují anaerobní mikroby. Pozdější studie však zjistila, že podpis byl s největší pravděpodobností běžný oxid siřičitý. Jiní zjistili, že Venuše má příliš málo vody pro život a postrádá další biosignatury, které by se daly očekávat.

Ať tak či onak, můžeme to vědět jistě dříve než později. Blížící se mise Venus Life Finder zahrnuje vyslání kosmické lodi, aby seslala z těchto kyselých mraků známky života, a její start je plánován na konec roku 2024.

Výzkum byl publikován v časopise Astrobiology.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz