Hlavní obsah
Internet a technologie

UI přivádí zesnulé filmové hvězdy zpět do kin jako digitální klony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Maady/Flickr

James Byron Dean (8. února 1931 - 30. září 1955)

Celebrity, jako je James Dean, mohou být přivedeny zpět k životu jako digitální klony díky síle umělé inteligence, ale vyvolává to znepokojivé otázky, jaká práva má kdo z nás po smrti.

Článek

Většina herců sní o tom, že si vybuduje kariéru, která je přežije. Málokdo to zvládá, podle Natureje v showbyznysu těžké najít úspěch. Ti, kteří to dělají, však mohou na stříbrném plátně dosáhnout jakési nesmrtelnosti, která umožní jejich jménům žít ve světlech slávy věčně.

Jednou z takových ikon je například americký filmový herec James Dean, který zemřel v roce 1955 při autonehodě poté, co si zahrál v pouhých třech filmech, z nichž všechny byly vysoce ceněné. Nyní, téměř sedmdesáti letech poté, co zemřel, byl Dean obsazen jako hvězda v novém filmu s názvem Back to Eden.

Digitální klon herce, vytvořený pomocí technologie umělé inteligence podobné té, která se používá ke generování deepfakes, bude podle BBC na plátně chodit, mluvit a komunikovat s ostatními herci ve filmu.

Tato technologie je na špici hollywoodských počítačově generovaných snímků (CGI). Leží však také u kořenů některých obav vznesených herci a scénáristy, kteří v Hollywoodu poprvé za 43 let stávkovali. Obávají se, že budou nahrazeni algoritmy umělé inteligence kvůli zisku.

Například herečka Susan Sarandonová je mezi těmi, kteří mluvili o jejích obavách a varovali, že AI by ji mohla přimět „říkat a dělat věci, u kterých nemáme na výběr“.

Deanovo digitální zmrtvýchvstání není prvním případem, kdy se zesnulí herci zdánlivě vrátili k životu na plátně pomocí pokročilé digitální technologie a posypu hollywoodskou magií.

Carrie Fisher, Harold Ramis a Paul Walker, jsou jen některé významné celebrity, které si posmrtně zopakovaly ikonické filmové role.

Například brazilská zpěvačka Elis Regina, byla podle časopisu The Guardian také nedávno vzkříšena kvůli reklamě na auto, kde se objevila v duetu se svou dcerou Marií Ritou. Jejich vzhled na obrazovce představuje to, co Travis Cloyd, výkonný ředitel mediální agentury WorldwideXR (WXR), nazývá „pasivní plochou obrazovkou, 2D“ zobrazením, podobným deepfakes.

Toto je podruhé, co byl Deanův digitální klon připraven pro film. V roce 2019 bylo oznámeno, že bude vzkříšen v CGI pro film s názvem Finding Jack, ale později bylo zrušeno. Cloyd nicméně potvrdil BBC, že Dean bude místo toho hrát ve filmu Back to Eden, sci-fi filmu, ve kterém „návštěva mimo tento svět za účelem nalezení pravdy vede k cestě napříč Amerikou s legendou Jamesem Deanem“.

Digitální klonování Deana také představuje významný posun v tom, co je možné. Nejen, že jeho avatar s umělou inteligencí bude moci hrát roli na ploché obrazovce ve filmu Návrat do ráje a řadě následujících filmů, ale také zapojit publikum do interaktivních platforem včetně rozšířené reality, virtuální reality a her.

Technologie jde daleko za pasivní digitální rekonstrukci nebo technologii deepfake, která překrývá tvář jedné osoby přes tělo někoho jiného. Zvyšuje vyhlídky herců, nebo kohokoli jiného, když na to přijde, dosáhnou druhu nesmrtelnosti, která by jinak byla nemožná, s kariérou, která pokračuje dlouho po skončení jejich života.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz