Hlavní obsah

Vědci představují sci-fi světy zahrnující změny atmosférického vodního cyklu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Patrick Keys a Fabia Comina/ Obrázek je chráněn autorským právem a je k dispozici pro použití k tomuto výzkumu.

Umělec vytvořil obrázek ilustrující možnou budoucnost politiky a výzkumu v důsledku lidských modifikací koloběhu atmosférické vody. (Colorádská státní univerzita)

Lidská činnost mění způsob, jakým voda proudí mezi Zemí a atmosférou, složitým způsobem a s pravděpodobnými dlouhodobými následky, které je těžké si představit.

Článek

Podle nové studie Coloredské státní univerzity, publikované v odborném titulu EurekAlert, Globální udržitelnost, změny ve využívání půdy mění systém, kde se tvoří mraky a ve způsobu, jak jsou distribuovány srážky.

Mezitím činnosti související s úpravou počasí, jako je zasévání mraků, mění způsob, jakým národy plánují využívání vody tváří v tvář klimatickým změnám. Tyto a další změny atmosférického vodního cyklu planety byly kdysi těžko představitelné, ale stále častěji jsou součástí moderního hospodaření s vodou na planetě.

Asistent profesora Patrick Keys ze Státní univerzity v Coloradu, je odborníkem na klimatické a společenské změny. Studoval tyto typy problémů již léta a uvědomil si, že existuje potenciální mezera, pokud jde o pochopení, nejen u veřejnosti, ale mezi komunitou zabývající se výzkumem vody a trvalých důsledků těchto změn.

Aby lépe porozuměl tomu, jak by tyto druhy činností mohly utvářet svět, přizval vědce zabývající se vodou z celého světa, aby napsali scénáře založené na příběhu o možných budoucích situacích, kterým lidstvo čelí, ale které možná ještě nedokáže zcela pochopit. Výsledky byly nedávno zveřejněny v Global Sustainability jako součást kreativní cesty k pochopení výzkumu atmosférické vody s ohledem na potenciální ekonomické a politické problémy, které mohou být těsně za horizontem.

Dílo obsahuje pozoruhodné obrazy vytvořené umělci, které se spojují s tradičními sci-fi příběhy, stejně jako s alternativními příběhovými formami, jako jsou záznamy v deníku v první osobě. Keys řekl, že balíček nabízí širokou cestu založenou na vědě, k vybudování sdíleného porozumění budoucím aktivitám a problémům v oblasti vodního hospodářství.

„Příběhy jsou všude a jsou nedílnou součástí lidského života,“ řekl. „Říkají vám něco jiného než graf ve výzkumném článku.“

Foto: Patrick Keys a Fabia Comina/ Obrázek je chráněn autorským právem a je k dispozici pro použití k tomuto výzkumu.

Umělec vytvořil obrázek ilustrující možnou budoucnost politiky a výzkumu v důsledku lidských modifikací koloběhu atmosférické vody. (Colorádská státní univerzita)

Výzkum pro tuto práci přišel, podle Keyse, ve třech různých fázích. Nejprve použil výpočetní analýzu textu, aby našel opakující se témata v abstraktech časopisů o současném stavu výzkumu koloběhu vody v atmosféře. Poté data seřadil, identifikoval shluky opakujících se pojmů proti mřížce principů společných ekonomických statků k diskusi.

Cílem podle něj bylo lépe popsat způsoby, jakými mohou lidé a instituce v budoucnu interagovat s koloběhem atmosférické vody. Konkrétně: jak by subjekty v budoucnu, jako jsou země nebo soukromí aktéři, mohly případně jednat, aby chránily své vlastní zdroje, nebo jak mohou využít výhod k získání přístupu k vodě jako klíčovému přírodnímu zdroji v budoucnu

Právě tyto vztahy a interakce chtěl Keys prozkoumat ve třetí části tohoto výzkumu, kde do hry vstupuje sci-fi.

Sci-fi a realita atmosférických vodních zdrojů po roce 2050

S lepším pochopením potenciálních budoucích vztahů vodního hospodářství v tomto prostoru, Keys požádal odborníky, aby si představili svět, který je několik desetiletí v budoucnosti, kde činnosti, jako je vytváření mraků, byly běžné a dlouhé.

Výsledkem bylo cvičení ve vyprávění sci-fi příběhů se specifickým cílem zkoumat realitu a představovat si i ty nejpodivnější možné výsledky.

„Myslím, že máme pocit, že některé představy o budoucnosti jsou pravděpodobnější než jiné, ale musíme si uvědomit, že abychom dostatečně pokryli možné trajektorie, ke kterým by se náš svět mohl ubírat, modely samy o sobě to nemusí přerušit,“ řekl. „Zejména když mluvíme o věcech, které je těžké kvantifikovat, jako je kultura nebo vnímání, které mohou hrát velkou roli ve skutečných výsledcích.“

K vytvoření příběhů uspořádal Keys řadu workshopů s mezioborovými odborníky na vodu ze všech oborů a prostředí a provedl je přístupem „myšlení budoucnosti“. Experti se během cvičení nenechali oklamat disciplínou a tématem, s nadějí, že podnítí ještě větší kreativitu. Nakonec bylo vyvinuto 10 scénářů založených na příběhu, které jsou součástí článku. Keys také spolupracoval s umělcem Fabiem Cominem v průběhu roku na vytvoření doprovodných snímků.

Keys sídlí na katedře atmosférických věd na Vysoké škole technick Waltera Scotta, Jr. V novinách měl několik partnerů, včetně postdoktorandského kolegu Rekha Warriera z oddělení lidských dimenzí přírodních zdrojů na CSU. Další výzkumníci pocházeli z Kalifornské univerzity v Davisu, Kalifornské univerzity v Los Angeles, Stockholmského centra odolnosti a Postupimského institutu pro výzkum dopadů klimatu.

Keys řekl, že nyní používá podobné přístupy pro další projekt s Colorado Water Center. Dodal, že jedním z jeho cílů u obou projektů bylo podnítit rozhovory o koloběhu vody v době, která se stává klíčovou pro akci na celém světě.

„Tyto scénáře mají schopnost vyvolávat zajímavé otázky o politice, regulaci a vymáhání – jak to všechno může vypadat,“ řekl. „Tento přístup nám také může pomoci rozpoznat některé aspekty, kterým možná nevěnujeme pozornost, a lépe tomu všemu rozumět.“

DOI 10.1017/ne 2024.9 Suchá obloha: budoucí scénáře pro lidskou modifikaci koloběhu vody v atmosféře

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz