Hlavní obsah
Lidé a společnost

Boháčem za socialismu. Koupil jsem si lyže Elan 8

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za dvouměsíční brigádu ve slévárnách jsem si koupil vysněné lyže

Článek

Autor článku, „Boháčem za socialismu. Koupil jsem si džíny za 13200“, naprosto přesně popisuje realitu tehdejšího nejpokrokovějšího režimu na světě, který drtil zaostalý západní svět. Já se zase rozhodl, jelikož jsem v mládí závodně lyžoval, že si ve svých 17 letech vydělám na nové lyže zn. Elan 8 na kterých tenkrát „řádil“ nedostižný Ingemar Stenmark. Sehnat lyže jako Blizzard, Rossignol, Atomic..... bylo bez známosti někoho, kdo byl na západě, nebo kdo měl co dočinění s tehdejším mafiánským jediným obchodním sportovním domem Pragoimport, naprosto nemožné. Lyže Elan08 stály tenkrát 3200 Kčs , nástupní plat po vysoké škole byl 1650 Kčs brutto. Já si za 2 měsíce v náročném prostředí blanenských sléváren vydělal 3500 Kčs, což byly krásné peníze za strašnou práci, kdy jsme v respirátorech čistili slévárenskou linku. Pak už jsem jenom čekal na pokyn od bratra, který měl v Pragoimportu známé, že „Elánky došly“ a hurá pro 205 cm dlouhý zázrak. Byly to nakonec nejhorší a nejdražší lyže v mém životě, které v přepočtu k dnešku vyšly na cca 40 000 Kč. Slovinci totiž vyráběli tehdy pár sad lyží pro Stenmarka a zbytek byl šunt, který šel normálně do prodeje a byl na úrovni našich Artisek( dle mého názoru).

Bohužel dnes vidím, že si někteří lidé zase nostalgicky pohrávají se vzpomínkami na naši pošetilou minulost. Kdybych měl kouzelnou kouli, tak bych jim dal možnost prožít zbytek života v podmínkách tehdejší Československé socialistické republiky, ale jenom jim.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám