Hlavní obsah
Názory a úvahy

Laický pohled na akci bratří Mašínů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skuteční viník v kauze Mašínových.

Článek

Pokud hledáme skutečného viníka, byl to bezpochyby tehdejší režim, který skutečné hrdiny posílal na smrt, nebo je dehonestoval. Nebýt toho, pravděpodobně by se z kluků Mašínových stali špičkoví důstojníci nové armády.

Pokud chtěli bojovat, potřebovali zbraně a peníze. Pokud by po přepadu služebny nechali příslušníka SNB žít, dostala by celá SNB druhý den hned jejich popis a celá skupina by přestala existovat a skončila by na šibenici. Těžko říci, jak to zneškodnění příslušníka měli udělat, výsledek by byl stejný. Pokud by takto za války přepadli německý muniční sklad a zlikvidovali obyčejného německého hlídače, určitě by byli hrdinové.

Nechci se jich zastávat, ten kdo četl knihu od Jana Nováka „Zatím dobrý“, ví, že udělali dost chyb a jedna z nich asi stála život i pokladníka. Nicméně podle historiků tam byla rvačka a pan pokladní byl rovněž ozbrojený. To nemění nic na tom, že přišel o život slušný člověk a plně chápu pohled rodiny pozůstalých, kteří bratry Mašíny odsuzují.

Nicméně tehdejší režim takto zabil stovky slušných a nevinných. Rozvrátil tisíce rodin a na dlouhá léta poznamenal myšlení nových generací.

Ať je to, jak chce, byli jediní, kdo se postavil na odpor, a kdyby se tenkrát celý národ postavil na odpor, nemuseli jsme dnes toto dilema řešit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám