Hlavní obsah
Cestování

Norsko. Země nádherné přírody, dlouhých dní a usměvavých lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivo Skopal

Zní to jako klišé, ale pro mě to opravdu platí. Zemi jsem po delší době navštívil v době letního slunovratu. A už po kolikáté mě udivovalo, jak moc z místních lidí čiší spokojenost a dobrá nálada. A není se čemu divit.

Článek

Norsko jsem poprvé navštívil před deseti lety, kdy jsem se do Osla vydal na půlroční výměnný pobyt v rámci programu Erasmus. Jako velká většina lidí, kteří se kdy podívali na delší dobu do zahraničí, i mně se těch několik měsíců vrylo do paměti. Okouzlilo mě moře, čerstvý vzduch, nádherná zima plná slunečných dní bez smogu, který je typický pro mnoho měst u nás v Česku. Okouzlila mě jednoduchá a čistá architektura, fungující dopravní infrastruktura, omezení aut ve městě a důraz na pěší, cyklisty a hromadnou dopravu. Jako by byl člověk vhozen do jiného světa. Do světa, kde se dá najednou dýchat, obrazně i doslova.

Přestože je Norsko jednou z nejdražších zemí na světě, současný kurz činí návštěvy severského státu o něco snesitelnější a přístupnější. A tak si člověk díky velmi přívětivému kurzu norské koruny může připadat i daleko uvolněněji, než jak si pamatuji z mých studentských let, kdy byl pro nás kurz velmi nevýhodný.

Foto: Ivo Skopal

Prostranství před hlavním vlakovým nádražím ve městě spolu s nepatrnou sochou nahé ženy a nahého muže. Drobný detail, který však dokresluje norský důraz na člověka.

S každou další návštěvou se mé nadšení a překvapení toho, jak dobře se dá spravovat země, stále více prohlubuje. Norsko i samotné Oslo jsou místa, kam by měl směřovat náš pohled, pokud se chceme inspirovat místy, kde se lidem dobře žije. Protože důraz na člověka je v Oslu cítit na každém kroku. A přestože můžeme namítnout, že přece mají mnoho peněz z bohatých nalezišť ropy a zemního plynu, nebylo by to k zemi úplně fér. Známe také jiné země se srovnatelným bohatstvím, které však místo do lidí, infrastruktury a míru investují do něčeho úplně jiného. Je tak poučné a inspirativní se podívat, jak se Norům daří budovat města, která jsou přístupná a přívětivá všem bez rozdílu, jak staví muzea a instituce, které by jim ostatní města mohla jen závidět, a jak na tvářích Norů svítí úsměvy a čiší z nich spokojenost. To totiž může být dalším důkazem, že se lidem v zemi dobře žije. A věřte mi, že ty všudypřítomné úsměvy vás zaručeně překvapí. A pokud ne po příjezdu do země, tak při návratu zpátky domů si na ně vzpomenete určitě.

Společně s dlouholetou kamarádkou jsme měli možnost znovu procestovat město, prozkoumat množství nově postavených muzeí, koupat se v osvěžujícím moři a blízkých jezerech a také navštívit místo, kde podle některých Norů žije Santa Claus. Vše v blízkosti hlavního města Norska. Na naší cestě jsem hodně fotil, rád se tak o některé z tipů spolu s fotkami podělím.

Oslu dominuje nové muzeum Muncha, moderní knihovna i národní muzeum

Kultura a vzdělání musí být prioritou. A to nejen na papíře. Ve městě jsem byl po několika letech a nestačil jsem se divit, kolik nových budov ve městě vyrostlo. Byli jsme navštívit nové muzeum zaměřené na dílo Edvarda Muncha, moderní městskou knihovnu i novou budovu národního muzea. Budovy samotné, jejich expozice i zasazení do prostoru města - vše na mne udělalo obrovský dojem. Všude bylo mnoho prostoru, do všech míst se dalo dostat bezbariérově, v některých časech byla muzea otevřena bezplatně.

Muzeum Edvarda Muncha má výhled na velkou část města a člověk tak může krom známých i těch méně známých děl tohoto světově proslaveného autora obdivovat také panoramata města, dění ve fjordu a hru počasí. A ta dokáže být v Norsku opravdu pohádková.

Budova knihovny, která se nachází jen několik set metrů od Munchova muzea, pro mne byla ještě větší podívanou. Úchvatné spojení architektury spolu s blízkostí budovy opery v Oslu za mne charakterizují slova jako je prostor a vzdušnost. Nádherné místo pro vzdělávání, setkávání, bádání s výhledem na moře.

Třetí úchvatnou budovou, kterou jsme navštívili, byla nová budova národního muzea. Nachází se jen několik málo kroků od Nobelova centra míru, původního hlavního vlakového nádraží, které v současnosti plní funkci centra výzkumu míru. Budova národního muzea je neméně úchvatná než ostatní zmiňované budovy, a sbírky umění si určitě zaslouží vaši návštěvu.

Foto: Ivo Skopal

Moderní Oslo. Výhled z Munchova muzea.

Foto: Ivo Skopal

Úchvatný prostor nové knihovny Deichman Bjørvika

Foto: Ivo Skopal

Prostor, knihy, moře

Foto: Ivo Skopal

Prostor, světlo

Foto: Ivo Skopal

Výhled z kavárny Národního muzea na Nobelovo centrum míru

Jednoduchá a čistá architektura na každém kroku

Nejsou to však jen muzea, která dělají z Osla tak nádherné město. Architektura v celém městě je úchvatná svou jednoduchostí a strohostí. Stačí se projít po kterékoli ulici, na chvíli se zastavit a podívat se nahoru. Člověk nemusí být znalec architektury, aby mohl mít z nádherných a čistých linek místních budov radost. Pokud se vám líbí zdobné budovy evropských měst, o to víc budete možná místní jednoduchostí a strohostí překvapeni a nadšeni.

Foto: Ivo Skopal

Náhodné budovy při toulkách městem

Foto: Ivo Skopal

Nárožní budova v centru Osla

Foto: Ivo Skopal

I když to mnoho lidí očekávalo spíše ve Francii, téměř každé okno v Oslu je ozdobeno nádhernou markýzou

Doprava, doprava, doprava

Na městě snad nejvíce miluji fungující dopravní infrastrukturu. Moderní metro spojující město i s přilehlými okrajovými částmi. Můžete se tak jednoduše dostat nahoru nad město a jít si rovnou zaplavat do jednoho z průzračných jezer v hustých lesích. Stejně tak železniční infrastruktura doznala obrovského rozvoje, a je tak možné se například přímo z centra města dostat do města Ski jižně od města, kam se dostanete devatenáctikilometrovým železničním tunelem. Cestování v okolí hlavního města je velmi pohodlné, rychlé a není si téměř na co stěžovat. Zde bychom se opravdu mohli inspirovat a naučit se, jak efektivně plánovat tak, abychom jednou měli železniční infrastrukturu takovou, jakou mají v okolí Osla.

Krom cestování vlakem, metrem či moderními elektrobusy se můžete svézt také množstvím lodí, které pendlují mezi přístavem a ostrovy ve fjordu. Můžete se tak velmi jednoduše dostat na místa, kde krom vás nebude téměř nikdo, najít si skryté místo na jednom z ostrovů, a užívat si samoty, čisté přírody a modrého nebe.

Foto: Ivo Skopal

Nové moderní nádraží ve Ski

Drøbak. Město, kde žije Santa Claus

Moderní infrastrukturu jsme si vyzkoušeli, a tak jsme se vydali vlakem do Ski a odtud dále autobusem až do města v nejužším místě fjordu. Navštívili jsme Drøbak, město jižně od Osla, odkud dle místních pochází Santa Claus. Strategická poloha v úzkém místě fjordu činila z města důležitý obranný bod celého státu. V dnešních dnech je však místo více než nedalekou pevností Oscarsborg známé svými pohádkovými ulicemi, upravenými domy, a především skvělými místy ke koupání v chladivé mořské vodě. Teplota se samozřejmě nevyrovná teplé vodě v Rudém či Středozemním moři, kdo však holduje spíše chladnějším teplotám, bude v horkých letních dnech nadšen.

Foto: Ivo Skopal

Moře v Drøbaku

Foto: Ivo Skopal

Plovárna v Drøbaku

Foto: Ivo Skopal

Dům v Drøbaku

Foto: Ivo Skopal

Ulice v Drøbaku

Foto: Ivo Skopal

Drøbak v průvěhu června, měsíce hrdosti

Foto: Ivo Skopal

Dlouhé letní dny vyžadují stylové markýzy, které městům dodávají jižanský ráz

Ostrovy v Oslofjordu

Člověk však nemusí cestovat daleko, aby se z centra Osla dostal do přenádherné přírody a užil si samotu na liduprázdných plážích. Z přístaviště v Oslu, které se nachází nedaleko budovy radnice, pravidelně na jednotlivé ostrovy ve fjordu vyjíždějí lodě hromadné dopravy. Za pár minut se tak dostanete na menší či větší ostrov, kde můžete několik hodin chodit přírodou či jen ležet na pláži a užívat si samoty a plavání v čisté vodě. Pokud do Osla zavítáte, určitě si výlet některého z ostrovů naplánujte. Cesta trvá několik minut, je zahrnuta v systému místní hromadné dopravy, a na ostrovech bývá málo lidí. Nebudete litovat.

Foto: Ivo Skopal

Loď hromadné dopravy na ostrovy ve fjordu

Foto: Ivo Skopal

Na jednom z ostrovů ve fjordu, v dáli Oslo

Sognsvann

Pokud máte raději pobyt ve městě, přesto však chcete na chvíli uniknout jeho ruchu a chcete se skrýt v lese u vody, nemusíme vyjíždět desítky kilometrů za město, nemusíme ani na ostrovy ve fjordu. Často stačí jen nasednou na metro a nechat se vyvézt na okraj města. Samotné Oslo skrývá množství míst, kam se můžete vydat za sportem, přírodou a klidem. Nedaleko univerzitních kolejí v místní části Sogn se nachází Sognsvann, menší jezero s průzračnou vodou a ideální vzdáleností od nedaleké zastávky metra. V létě i v zimě láká jezero stovky běžců, plavců, běžkařů či bruslařů, kteří si užívají nádherné okolí jezera uprostřed lesů. Když jsem byl ve městě na Erasmu, bylo jezero naším pravidelným cílem vycházek a cílů našich běžeckých tras.

Není to však pouze Sognsvann. V okolí města se nacházejí desítky a stovky dalších jezer a jezírek, které jsou většinou dostupné a vhodné ke koupání. V létě bývá voda v jezerech teplejší než voda ve fjordu, mohou tak být ideální volbou pro ty, pro které je i letní teplota vody přece jen příliš chladná. A pokud jste milovníci vodopádů, možná vás překvapí informace, že přímo v centru Osla můžete jít po březích řeky Akerselvy a obdivovat několik větších i menších vodopádů, kterými krášlí své okolí. Ne každé hlavní město v Evropě vám něco takového nabídne.

Foto: Ivo Skopal

Sognsvann

Norsko je nádherná země a jeho hlavní město nabízí mnoho zajímavých míst, které si zaslouží vaši pozornost. Pokud se tam vydáte, určitě nebudete litovat. V zemi je na naše poměry draho, základní potraviny jsou tam však v současné době téměř na srovnatelné úrovni, toho bych se neobával. Horší je to se službami či ubytováním, a člověk tak musí vybírat a udělat řadu kompromisů. Stojí to však za to! Nenechejte se odradit chladnějším počasím či častějším deštěm. Všechny krásné dny s blankytnou oblohou vám každý propršený den dozajista vynahradí!

Až budete plánovat, kam se v létě vydáte, Oslo by mohlo být ideální volbou. Strávit nejdelší dny v roce v místě, kde slunce téměř nezapadá, to stojí za zvážení.

Foto: Ivo Skopal

Les u jezera Gjersjøen

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám