Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fiala tvrdí, že potraviny zlevnily. Chleba za 40 korun ale není v pořádku. A kolik stojí Nutella?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto

V Českých Budějovicích začal mezinárodní agrosalon Země živitelka. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) pronesl na zahájení, že současné ceny potravin jsou přiměřené. Premiér Petr Fiala (ODS) dodal, že potraviny zlevnily nejvíc ze zemí OECD.

Článek

Po výše zmíněných výrocích si musí snad každý Čech klepat na čelo. Petr Fiala zmínil, že ceny potravin v Česku nyní meziročně klesly zhruba o 3,8 procenta, snížily se tak prý nejvíc ze všech zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Fiala tento výkon připisuje své vládě a jejich mimořádnému opatření, jako je například snížená sazba DPH na potraviny. No, pojďme se na to podívat zblízka.

Každý, kdo není odtržen od reality jako například Evropská komise, ví, že se Česká republika nachází v opravdu nešťastné situaci. Jako stát máme nejvyšší pokles minimální mzdy, nejvyšší ceny bydlení, energií, a dokonce i potravin. K tomu se na nás řítí Green Deal a rekordně se zadlužujeme díky nevydařenému stavebnímu zákonu. Jak náročná je tato situace například pro studenty, to snad není třeba ani popisovat. Nyní jsme ale mohli zaznamenat opravdu výrok měsíce, a to ten, že ceny potravin zlevňují. Jenže…

Samozřejmě, že za zdražováním stojí několik faktorů a věci se mají v hospodářství mnohem komplikovaněji, ale to, že ceny klesly o 3,8 procenta, se může českému občanovi jevit jako opravdu špatný vtip, pokud se podíváme na ceny potravin z roku 2021. Nebo se máme přece jen za tento výkon vlády radovat?

Z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že v srpnu v roce 2021 jsme mohli koupit kilogram vepřové pečeně za 136 korun, nyní je cena stanovena na 178 korunách. Mléko tehdy stálo 19 korun, nyní si ho můžeme dopřát za pouhých 24 korun. Cena cihly eidamu se blíží ceně drahé komodity, brzy může dosáhnout až 200 korun. Deset kusů vajec stálo 31 korun, nyní je jejich cena o 11 korun vyšší. Kmínový chléb stál 26 korun, dnes je to rekordních 38 korun. Cukr krystal je o deset korun dražší, ale pokud nějaká potravina opravdu láme rekordy, jsou to brambory, jejichž cena za kilogram dosahuje až 27 korun. Co se týče piva, i to oproti roku 2021 zdražilo. Oproti minulé návštěvě, kterou premiér podnikl do sousedního Německa, se i cena 600 g Nutelly zvedla ze 169 korun na 179 korun ve vybraných supermarketech.

Kromě Nutelly jsou ceny těchto základních potravin samozřejmě orientační. Cenový index je spočtený jako podíl průměrných cen a nemusí oficiálně odpovídat publikovaným indexům. Pokud byste tedy zašli do jakéhokoli vámi vybraného obchodu a chtěli si dopřát kvalitnější výrobek, budou ceny ještě mnohem vyšší. A řekněme si na rovinu, „zlevnění“ tedy téměř zanedbatelné.

Je skvělé, že se podařilo „zkrotit“ meziroční růst cen, ale v porovnání s rokem 2021 je to spíše marginální výsledek. Pokud některé potraviny opravdu zlevnily oproti roku 2023, jsou zde naopak jiné, jejichž cena rapidně roste. Meziroční pokles se tedy nedá hodnotit jako něco, co se vládě opravdu povedlo. Jak by ale řekli někteří naši poslanci, musíme se prostě naučit nakupovat ve slevách. A pro Nutellu, pro tu si raději fakt zajeďte do Německa.

Anketa

Jste s cenami potravin spokojení?
Ano.
3,6 %
Ne.
96,4 %
Celkem hlasovalo 167 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz