Hlavní obsah
Zdraví

Kuřáci přechází na elektronické cigarety. Jde o bezpečnější alternativu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lapushkina (Pexels)

Ilustrační foto

Vapování elektronických cigaret vzbudilo pozornost u mladistvých, zatímco kuřáci se prostřednictvím nich snaží zmírnit svoji závislost na tabákových výrobcích. Odborné články navíc tvrdí, že elektronické cigarety nejsou tak rizikové. Jenže…

Článek

Vapováním se nikotin dostává do krevního oběhu mnohem rychleji než při kouření cigaret. Je to proto, že elektronická cigareta obsahuje spirálu, která se dokáže zahřát na velmi vysokou teplotu, a tak se tekutý liquid přemění v páru, jejíž součástí je propylenglykol. V podstatě tak vdechujete stejný kouř, jako kdybyste stáli před pódiem Black Sabbath.

Nikotin je zajímavá látka. Způsobuje, že se v mozku rychle vyplaví dopamin, a tak dotyčného učiní klidným a soustředěným, zatímco ho fyzicky uvolní. Jde tak o kombinaci velmi příjemných pocitů, na kterých se člověk stane velmi rychle závislým. Tento proces je intenzivnější u vapování než u cigaret, protože liquidy mohou obsahovat až 36 mg(nikotinu)/ml, což je oproti jedné cigaretě (1 mg) solidní rozdíl. Při takto vysoké míře užívání je navíc u mužů zvýšené riziko vzniku erektilní dysfunkce.

Přitom byl koncept elektronických cigaret původně navržen jako ne příliš chutný způsob, jak pomoci lidem přestat kouřit, žijeme ale v době kapitalismu, a tak společnosti začaly přidávat nové, často ovocně sladké příchutě. Je mýtus, že když vapujete, je to jen pára. Studie potvrdily, že tyto sladké výpary obsahují až stovky karcinogenních látek. Zde je pár z nich:

  • Formaldehyd: používá se v dezinfekčních prostředcích, je veřejně známo, že jeho inhalace způsobuje rakovinu.
  • Chlór: rovněž obsažený v dezinfekčních prostředcích, způsobuje poškození plic.
  • Benzen: používá se ve spreji proti hmyzu, poškozuje DNA.
  • Rtuť: nachází se v bateriích, poškozuje plodnost.
  • Akrolein: obsažený v prostředcích k hubení plevele, toxický pro srdce a plíce.
  • Arsen: používá se v jedech, poškozuje vnitřní orgány.

Tyto látky tvoří záněty, ztěžují dýchání a trvale poškozují plíce. Mohou být strůjcem chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN), která zabije 2000 Čechů ročně v důsledku kouření. Počáteční příznaky mohou zahrnovat kašel, sípání, bolest na hrudi.

Přesto se lékaři shodují, že cigarety jsou stále horší. Pokud jsme se na začátku článku bavili o tom, že vapování elektronických cigaret je stejné, jako kdybyste vdechovali kouř na koncertě Black Sabbath, kouření cigaret se dá přirovnat k tomu, že přiložíte pusu k výfuku auta z roku 2000.

V současnosti kouří cigarety 1,3 miliardy lidí – zhruba každý osmý člověk na světě je kuřák. To je důvod, proč cigarety ročně zabijí miliony lidí. Kouření cigaret je celosvětový trend, zatímco vapování je v současnosti rozšířeno především v Evropě, USA a Číně. To však neznamená, že bychom se neměli ničeho obávat, protože čím dál více mladých lidí, kteří nikdy nekouřili, začínají vapovat jednorázové elektronické cigarety. Víme, že ve vaporizérech jsou karcinogenní látky, a i když se nyní nepovažují za horší než cigarety, stále je mnoho věcí, které se musí zjistit, protože jde zkrátka o nový koncept.

Pokud jste kuřák a snažíte se s cigaretami skoncovat tak jako já, elektronické cigarety by mohly být alternativním řešením, pokud budeme dávky nikotinu průběžně snižovat, protože kromě 36 mg(nikotinu)/ml je samozřejmě i liquid bez nikotinu. Nejlepší by samozřejmě bylo přestat ihned, ale kdo se někdy potýkal s jakoukoli závislostí, ví, jak je to s nimi občas krutý. Možná je to jen otázka času, možná je to celý jen o slabý vůli.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz