Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Až vás někdo pošle k Šípku, tak mu odpovězte, že půjdete s radostí!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

šípek

Vysoký obsah vitamínu C udělal ze Šípku nejlepší lék proti kurdějím. Především zvyšuje obranyschopnost organismu a jeho regeneraci.

Článek

Oblasti kde Šípek nejvíce působí:

  • imunitní systém
  • oběhová soustava
  • trávicí trakt

Jedná se o trnitý keř, který najdeme v lesích Evropy, na území severovýchodní Afriky a západní Asie.

Může dorůst až 3 m a na obranu mu slouží zahnuté trny, kterými je doslova poset. Listy jsou složené, květy se vyskytují jak jednotlivě, tak ve shlucích a mají průměr 4-6 cm. Jsou bílé nebo lehce narůžovělé. Plody jsou vejčitého tvaru, červené barvy a cca 2 cm velké. Uvnitř plodu se nachází spoustu semínek.

Léčivé účinky:

Užívá se při průjmu, otocích, křečových žilách a hemoroidech. Má silně čistící a močopudné účinky, proto se jím taky léčí zánět močového měchýře, dna a zadržování vody. Skvělá prevence proti nachlazení a chřipce.

Kromě plodů se nálev připravuje i z růžových květů, ten neutralizuje poruchy trávení. Čaj z 30 g listů na šálek vroucí vody louhovaných 15 minut slouží k ošetření mastné a citlivé pleti pomocí obkladů a mývání.

Na zastavení průjmu:

Hrst šípků do 250 ml vody a několik minut vaříme. Odstavíme a necháme louhovat 5 - 10 minut. Pijeme 3 šálky denně dokud se stav nezlepší.

Křečové žíly:

Smícháme lžičku listů Kokošky pastuší tobolky s 5-6 šípky a zalijeme hrnkem vroucí vody. Necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme několik šálků denně.

Masáž:

Olej ze šípkové růže má vysoký obsah flavonoidů, jako je kyselina ellagová, kvercetin a kaempferol. Tyto látky extrahované z listů, květů a semen jsou silným přírodním zdrojem antioxidantů, které brání poškození způsobenému volnými radikály. Kromě protizánětlivých účinků masáže tímto olejem tonizují a poskytují živné látky, které regenerují pokožku. Olej se dá zakoupit v lékárně nebo obchodě s bylinkami.

Vnitřně užíváme:

  1. Nálev z listů má projímavé účinky
  2. Odvar z plodů pomáhá zastavit průjem
  3. Čaj z šípků má blahodárný vliv na křečové žíly, hemeroidy a působí močopudně a ZEVNĚ slouží k léčbě ran a oparů na rtech

Účinné látky:

Vitamín C, špetka Vitamínu A, riboflavin, pektin, tanin (2-3 %), organické kyseliny: gallová, citrónová, nikotinová a dále jsou tu karotenoidy, flavonoidy a antokyany.

Šípky, které dozrávají koncem léta, obsahují organické kyseliny, minerály, cukry, taniny, a především velké množství vitamínu C. Skvěle se hodí na marmeládu, ale pro využití veškerého obsahu vitamínu C je lepší konzumovat šípky v čerstvé formě, avšak před konzumací zbavíme šípky semínek.

UPOZORNĚNÍ:

!!!Jelikož taniny komplikují vstřebávání železa, měly by se konzumaci čaje ze šípků (v sušeném i čerstvém stavu) vyvarovat osoby trpící chudokrevností!!!

Víte, že… šípek je 20 až 40krát bohatší na vitamín C než kiwi, pomeranč, jahoda, či citrón?

Vaše J.D.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz