Hlavní obsah
Zdraví

Kozlík není jen zvířátko, ale i bylinka se zklidňujícími účinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Kozlík

Též nazýván jako kočičí tráva, protože vůně jeho květů kočky přitahuje. Jeho léčebná síla však spočívá v kořeni, nejlepším uklidňujícím prostředkem ze všech.

Článek

Kde působí:

  • centrální nervový systém a mozek

Roste na loukách a v lesích mírného pásma v Evropě a Asii. Pěstuje se také v USA.

Houževnatá bylina se vzpřímeným dutým stonkem, který roste do výšky 50 -150 cm. Vstřícně rostoucí zpeřené listy se skládají z 5 - 12 úzce kopinatých lístků s pilovitým okrajem. Drobné kvítky jsou růžové nebo bílé a vytvářejí okoličnatá květenství. Má krátké podzemní odnože a nažloutlý oddenek, který pronikavě páchne.

Léčebné účinky

Je uklidňující, navozuje spánek a působí protikřečově. Doporučuje se v případech podrážděnosti, úzkosti, nervového vypětí a lehké nespavosti. Užívá se i při stresu, protože snižuje krevní tlak a srdeční frekvenci.

Vnitřně užíváme výluh, tinkturu nebo sušený extrakt v kapslích pro navození spánku a uklidňující účinek. Pro zevní použití přidáváme esenciální olej do koupele nebo na relaxační masáže.

Přírodní sedativum

Světová zdravotnická organizace schvaluje kozlík jako šetrný uklidňující prostředek v případech podrážděnosti a nervového vzrušení.

Je dokázáno, že kořen z kozlíku výrazně zkracuje fázi usínání, aniž ovlivňuje další fáze spánku. Užíváme-li dva týdny až měsíc, zbavíme se lehké až střední nespavosti, zlepší se kvalita našeho spaní, protože napomáhá hlubokému spánku.

Mezi aktivními látkami hrají hlavní úlohu silice, kyselina valerová a isovalerová, uvolňující svalstvo. V tomto účinku se uplatňují i flavonoidy hesperidin a linarin, které rovněž působí jako sedativa a lék na nespavost.

Uspávací prostředky nejsou vhodné pro děti!!! Pokud však trpí nespavostí, můžeme použít přírodní přípravky, ale vždy se předem poradíme s dětským lékařem! Preparáty z kozlíku by se neměly podávat dětem do 3 let a esenciální olej ani dětem do 10 let!!!

Chuť odvaru z kozlíku je v souladu s pachem kořene, proto se častěji využívá sušený extrakt v kapslích. Doporučené dávkování: denně 1,5 -2 g extraktu z kořene nebo nálev z 1-3 g kořene. Pro lepší spánek užijeme dávku půl hodiny až dvě hodiny před tím, než ulehneme.

Pro lepší spánek si můžeme dát pod polštář plochý váleček naplněný kozlíkem, levandulí, tymiánem a chmelem.

Masáže

Bylinná masáž měšci naplněnými rýží, kozlíkem, levandulí a lipovým květem pomůže zmírnit úzkost, vyčerpání a deprese, jelikož bylinkový měšec v kontaktu s kůží vyvolává pocit klidu a odpočinku.

Sběr

Nejlepším obdobím pro sběr kořene kozlíku je léto a podzim, kdy už rostlina začíná usychat. Kořen omyjeme proudem vody bez čistěním kartáčkem, abychom nepoškodili slupku, protože pod ní se nachází léčivá silice. Sušíme na stinném a dobře větraném místě

Čaj

Protože je silice velmi prchavá, než bychom připravili nálev, raději louhujeme polévkovou lžíci kořene kozlíku ve vlažné vodě. Necháme 20 minut odstát pod pokličkou. Pak přecedíme a vypijeme. Abychom zamaskovali nepříjemný pach, můžeme smíchat s nálevem z máty a lžičkou medu. Pro uvolnění napětí a zmírnění podrážděnosti a úzkosti pijeme tři šálky denně.

Uspávací koupel

Povaříme 200 g sušeného kořene ve 2 litrech vody po dobu 10 minut. Přecedíme a přidáme do koupele. Hodně teplou koupel si dopřejeme krátce před uložením ke spánku.

Proti kouření

Doporučuje se osobám, které chtějí přestat kouřit. Přimíchaný do tabáku mu dodává nepříjemnou pachuť.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz