Hlavní obsah
Zdraví

K očistě jater a žlučníku poslouží pampeliška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Využívá se jako léčivka a zároveň jako planě rostoucí zelenina. Obsahuje veškeré složky potřebné pro očistu organismu a zlepšení trávení.

Článek

Oblasti kde působí:

  • játra
  • ledviny

Pampeliška patří do čeledi hvězdnicovitých a roste na loukách a polích v celém mírném pásu severní polokoule.

Listy této rostliny tvoří růžici, jsou kracovité, hluboce vykrajované. Vyrůstají z houževnatého kůlového kořene, který může být až 30 cm dlouhý. Květy se nacházejí na vrcholu dlouhých dutých stonků, které vyrůstají ze středu růžice. Hlavičky květů dosahují velikosti 3 -5 cm v průměru a jsou tvořeny četnými jazykovitými květy zářivě žluté barvy.

Léčivé účinky:

Slouží k očistě jater a žlučníku po užívání léků a jako močopudný přípravek. Usnadňuje vylučovaní žlučových kamenůzlepšuje poruchy trávení.

Domácí lék

Sirup z pampelišky - dvě hrsti květů vhodíme do studené vody a necháme třít 3 minuty. Stáhneme z plotny a louhujeme až do následujícího dne. Pak přecedíme, přidáme 1 kg cukru a nakrájený citrón. Zahříváme na mírném ohni, dokud se neodpaří polovina vody a nezůstane nám hustá tekutina. Je ideální jako sirup nebo jako sladká tečka po jídle.

Sirup obsahuje železo, mangan a vápník. Cukr maskuje nahořklou chuť pampelišky.

Mletý kořen pampelišky v kombinaci s její nadzemní částí, podporuje vylučování moči. Také se užívá jako nálev pro zmírnění lehkých zažívacích obtíží jako nadýmání nebo pomalé trávení.

Hořké mléko

Mléčná tekutina vytékající z pampelišky po utržení se využívá k léčbě bradavic a skvrn na kůži. Na vatový tamponek naneseme bílou tekutinu z pampelišky a přiložíme na postižené místo - několikrát denně - po dobu jednoho měsíce.

Diabetes

Křehké listy sbírané do poloviny jara přidáváme do salátů. Rostlina je bohatá na uhlohydrát inulin, který nastoluje rovnováhu hladiny cukru v krvi.

Žlučník/ledviny

Kořen se používá při poruchách vylučování žluči, poruchách trávení, nechutenství a jako močopudný přípravek. Listy pomáhají s vylučováním moči při revmatismu a jako prevence ledvinových kamenů.

!!!NADMĚRNÁ KONZUMACE ČERSTVÝCH STVOLŮ MŮŽE U DĚTÍ VYVOLAT OTRAVU!!!

Sběr

Kořen pampelišky se sbírá začátkem jara a podzimu, kdy má nejvyšší obsah taraxacinu, inulinu, cholinu a vitamínů B, C a D.

Očistný čaj:

Kořen z pampelišky dokáže účinně pročistit krev a v kombinaci s lopuchem a echinaceou pomáhá odstranit akné, vřídky a kožní ekzémy. Smícháme po kávové lžičce od každé byliny a vaříme 10 minut v 500 ml vody. Pijeme k snídani po 10 dnů.

Kombinace pampelišky s ostropestřcemčekankou zvyšuje účinek na jaterní poruchy; s fenyklem, heřmánkem a zázvorem působí na zažívání; s přesličkou je silněji močopudná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz