Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zázvorem na artrózu a krevní oběh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

zázvor

Číňané jej znají více než 2000 let a stále se předepisuje jako lék a používá se v kuchyni. Má se za to, že dokáže zapudit neduhy, od nevolností až po artrózu.

Článek

Kde působí:

  • trávicí trakt
  • oběhová soustava
  • klouby

Rostlina pochází z Indie a nyní se pěstuje ve většině Asie.

Patří do čeledi zázvorníkovitých a dosahuje výšky více než 1 m. Vyráží z oddenku, který roste vodorovně pod zemí a sotva se větví. Klasy květů se objevují na vrcholech stvolů. Nad kalichem trychtýřovitého tvaru vyrůstá trubkovitý květ světle žluté nebo fialové barvy.

Léčivé účinky

Potlačuje pocit na zvracení, a proto je skvělým lékem proti nevolnosti a mírní závrať. Léčí poruchy trávení a těžké zažívání díky svým účinkům podporujícím tvorbu a sekreci žluči. Působí protizánětlivě a analgeticky, proto se doporučuje na artrózu a menstruační bolesti a podporuje krevní oběh.

Oddenek se vyrývá na podzim. Odstraníme vláknité kořínky, oddenek omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kolečka a podrtíme je, abychom z nich vymačkali šťávu. Můžeme je i sušit a pak z nich vyrábět extrakt.

Bolest kloubů

Pro zmírnění bolesti kloubů připravíme čaj ze dvou lžiček sušeného kořene, přelitých vroucí vodou. Necháme 5 - 10 minut odstát a pijeme dva šálky denně. Nálevem smíchaným s mandlovým olejem můžeme také třít bolestivou oblast.

Zázvorová limonáda proti závratím

750 ml vody přivedeme k varu a přidáme lžičku čerstvého zázvoru nebo polovinu lžičky mletého zázvoru, lžičku čerstvých listů maliníku. Stáhneme plamen a za 5 minut odstavíme z plotny a necháme odstát dalších 10 minut. Přecedíme a rostlinný materiál vložíme do sklenice s perlivou vodou a pár kapkami citrónu. Pijeme tak často, jak je zapotřebí.

Bolestivá menstruace

U některých žen, může zázvor zmírnit menstruační bolesti. Užívání 250 mg zázvorového extraktu (zakoupeného v lékárně nebo specializovaném obchodě) 4× denně na začátku periody snižuje bolestivost menstruace. Funguje stejně dobře jako některá z analgetik na předpis.

Přípravky ze zázvoru

Zázvor se může užívat čerstvý, sušený i mletý, jako šťáva nebo s olejem. Na nevolnost a zažívací potíže pijeme čaj; extrakt se doporučuje na léčbu artrózy. Šťáva z čerstvého zázvoru je účinná na kůži postiženou popáleninami.

Účinné látky

Nacházejí se v silici zingiberenu a gingerolu, který zázvoru dodává ostrou chuť a charakteristickou vůni. Navíc obsahuje četné aminokyseliny a minerály: mangan, fosfor, chrom, zinek,…

Zázvor zpomaluje srážlivost krve, proto by se neměl užívat zároveň s antikoagulanty.

Součinnost s jinými roslinami

Zjistilo se, že zázvor napomáhá vstřebávání látek z dalších bylin. Brání játrům zničit léčivé složky, takže tyto látky můžou déle kolovat v krvi. Navíc zázvor spolu s černým pepřem zlepšují vstřebatelnost rostlinných látek ve střevech. Zázvor proto po tisíciletí tvořil významnou součást čínské a ajurvédské medicíny.

Protizánětlivý účinek

Za léčivé účinky zázvoru jsou zodpovědné gingeroly. Mimo jiné zpomalují syntézu prostaglandinů, které mají na svědomí záněty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz