Hlavní obsah
Zdraví

Chrání kůži, léčí akné a navíc snižuje cholesterol. V hlavní roli mandloň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Mandle, mandlový olej a mandlové mléko jsou klíčovými složkami k udržení zdravé a krásné pleti. Také představuje výživnou potravinu, která zbavuje nadbytku špatného cholesterolu.

Článek

Působí:

  • na kůži
  • na dýchací soustavu
  • na trávicí soustavu

Patří do čeledi růžovitých. Ze své asijské domoviny se rozšířila do mnoha zemí - hlavně do oblasti Středomoří.

Mandloň je strom vysoký 3 - 8 metrů. Kvete na jaře, ještě před vyrašením listů. Pětičetné květy jsou růžové nebo bílé barvy. Plodem je peckovice, která obklopuje mandli skrytou uvnitř tvrdé skořápky.

Léčivé účinky:

Zklidňující, hydratační, protizánětlivé účinky, chrání pokožku, působí projímavě, proti kašli a na snížení horečky. Regeneruje suchou pleťléčí akné, ulevuje při popáleninách a dermatitidě a také při zácpě a kašli. Navíc snižuje cholesterol.

Z plodu se získává olej a vyrábí mléko. Kromě zevního použití má olej i mírně pročišťující účinky při užití na lačno. Konzumace mléka ulevuje od kašle a bronchitidy a zároveň působí příznivě při zánětech trávicího traktu.

Na pleť

Aplikujeme čistý mandlový olej - působí zázračně jako prevence proti striím a prvním vráskám. Navrací pevnost a pružnost všem typům pleti - obzvláště té suché. Ideální na masáže.

Potravina

Mandle jsou bohaté na hořčík, železo, zinek a vápník, minerál zabraňující vzniku osteoporózy. Mastné kyseliny, jako olejová a linolová, snižující cholesterol a přispívají ke zdraví srdce a cév. Doporučuje se konzumovat 25 g mandlí denně.

Účinné látky

Mastné kyseliny, proteiny, sliz, enzymy, cholin, asparagin, vitamíny: B1, B2 a E.

Mandlový olej má oproti jiným lehčí konzistenci, proto se rychleji vstřebává a nezanechává na pokožce mastný film.

Komerčně se používá olej ze sladkých mandlí. Esenciální olej z hořkých mandlí se používá téměř výlučně jako aromatizující přísada.

Mandlové mléko

V 1 L vody namočíme 200 g mandlí po celou noc. Pořádně rozmixujeme a přecedíme přes plátýnko. Řádně vymačkáme dužinu. Uchováváme ve skleněné nádobě, dobře uzavřené, v lednici vydrží 4 až 5 dnů.

!!! UPOZORNĚNÍ !!!

Hořké mandle obsahují amygdalin. Tato složka se při kontaktu s vodou nebo slinami může proměnit na sůl kyseliny kyanovodíkové (kyanid)!!!, což je velice jedovatá a vysoce nebezpečná látka!!!!

Vaše J.D.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz