Hlavní obsah
Zdraví

Další způsoby zpracování bylinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Po nálevu a odvaru je tu spousta dalších možností, jak si uchovat sílu bylinek i na zimní období. Tak tedy jaké to jsou?

Článek

Sirupy

Dokonale maskují hořkou chuť některých bylin, takže se lépe konzumují - bez známé grimasy obličeje.

Obsahují cukry, které nejen maskují, či jen zmírňují jinak odpuzující chuť, ale i konzervují a prodlužují tak životnost daných léčivých látek.

Vyrábí se z nálevu, odvaru, tinktury nebo glyceridu, tedy z přípravků obsahujících léčivé látky rostlinek, které se osladí a zahustí pomocí cukru, medu, melasy nebo glycerínu v poměru cca 300g cukru na každých 500 ml tekutiny. V případě použití tinktury je poměr jedna dávka tinktury na tři dávky cukrové vody nebo medu. Směs zahříváme na mírném ohni, dokud se nerozpustí krystalky cukru, či nezkapalní med. Necháme vychladnout a vlažné přelijeme do skleněné nádoby, kterou popíšeme. Uchováváme na suchém a chladném místě, kde vydrží zhruba rok.

V mnoha recepturách můžeme narazit na způsob přípravy sirupu za studena.

Obklady a zábaly

Obklad: nálevem, zředěnou tinkturou, glyceridem nebo silicí navlhčíme hadřík z přírodních vláken (nikdy ne z umělých!!!). Přebytečnou tekutinu lehce vymačkáme a přiložíme na postižené místo. Pokud to procedura vyžaduje, použijeme zahřátou tekutinu a necháme působit 10 minut na postiženém místě.

Působí jako protizánětlivý a utišující prostředek. Používají se na zmírnění bolesti hlavy, hojení modřin, odstranění svalových křečí, zastavení krvácení nebo zklidnění bolavého krku.

Zábal: kaše z rozmělněných léčivých rostlin smíchaná s vodou, moukou nebo vlhkým jílem - vytvoří hladkou a lepkavou hmotu, kterou lze připravit z čerstvých i sušených bylin. Vybrané bylinky, které chceme použít, ty nakrájíme nebo podrtíme a přidáme trošku teplé vody (případně také jíl) - pastovitá konzistence a ještě teplé nanášíme na postižené místo. Překryjeme obvazem/plátýnkem/gázou a necháme působit 10 minut až celou hodinu. Účinky jsou především protizánětlivé, uklidňující a zvláčňující.

Hlavním rozdílem mezi těmito dvěma způsoby je ten, že v prvním případě se dostává do kontaktu s pokožkou pouze tekutina, zatímco ve druhém případě jde o léčebnou směs.

Oleje

Není nad to vyrobit si olej pro relaxační masáž! Už vidíte tu romantiku? Navíc tělový olej obohacený o esenciální olej obsahující bylinné složky dělá divy i s naším duševním zdravím.

Esenciální oleje jsou velmi silné díky vysokému obsahu účinných látek, proto je vždy používáme rozpuštěné v rostlinných olejích (olivovém, slunečnicovém, sezamovém nebo jojobovém…). Tyto oleje obsahují vitamíny a dobře hydratují.

Silná pětice esencí pro vnější aplikaci jsou:

Levandule - uklidňující účinek

Máta - na bolest hlavy

Eukalypt - na bolest svalů a kloubů

Santalové dřevo - pro uvolnění svalstva a proti nespavosti

Ylang-Ylang - pro snížení tlaku a jako antidepresivum

Esenciální oleje můžeme získat destilací, lisováním, macerováním nebo chemickým louhováním, případně je pořídíme již hotové v bylinkářství nebo jiném specializovaném obchodě.

Pro přípravu tělového oleje pak můžeme použít silici pouze z jedné byliny, nebo z různých bylin v závislosti na požadovaných účincích. Nosné médium - olivový olej, jojobový nebo sezamový olej jsou hustší oleje a nebo lehčí oleje jako jsou slunečnicový, mandlový nebo kukuřičný…

Pokud použijeme pouze jednu esenci - do litrové láhve z tmavého skla dáme 3cl esenciálního oleje a dolijeme nosným olejem (slunečnicový…)

Pokud použijeme více esencí tak lijeme 6cl esenciálních olejů rozdělené na jednotlivé esence - použijeme-li 3 esence, tak vlijeme 2cl od každé a doplníme nosným olejem

Láhev opatrně převracíme, aby se promíchaly jednotlivé složky a uchováváme na tmavém, suchém a chladném místě.

Doporučuje se vyrobit menší množství masážních olejů, jelikož jsou esence těkavé a vyprchávají/ zhorší se jejich kvalita.

Masti

Mast není krém! Krémy obsahují více vody, i když mají polotuhou konzistenci. Jejich základ je voda smíchaná s olejem.

Masti používáme na kožní problémy. Ulevují od pálení, svědění nebo od bolesti a hojí drobná poranění.

Jako základ masti se nejčastěji používá vazelína, ale dá se použít i vosk a pryskyřice. Tímto je více než jasné, že masti se používají výlučně zevně.

Existuje vícero postupů, jak si připravit mast či balzám doma.

  1. Z čerstvých rostlin - 500g vazelíny na 150g rostlinek > vazelínu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme podrcené bylinky, mícháme dřevěnou vařečkou do doby, než se vazelína nezbarví do barvy rostlin (po měsíčku lékařském je krásně oranžová). Směs přecedíme do nádobek a zavřeme až po vychladnutí. Po té označíme/popíšeme.
  2. Z esenciálních olejů - 500ml oleje, 50g včelího vosku a deset kapek esenciálního oleje > vosk a olej zahříváme ve vodní lázni až se rozpustí, pak přidáme esenciální olej a mícháme cca 10 minut - nalijeme do připravených kelímků a necháme vychladnout
  3. Z tinktury - 50ml tinktury, 400g vazelíny a 50g lanolínu > vazelínu a lanolín rozpustíme ve vodní lázni až se rozpustí, tak po kapkách přidáváme tinkturu za stálého promíchávání. Docílíme dokonale propojené směsi, nalijeme do připravených nádobek a po vychladnutí popíšeme, uzavřeme a uskladníme.

Rostlinné oleje vydrží i velmi dlouho - jojobový olej, stejně jako některý alkohol rostlinného původu a esenciální oleje. Přestože masti uchovávané na chladném, tmavém místě se mohou skladovat i rok doporučuje se vyrobit jen množství, jenž spotřebujeme v rozmezí několika málo měsíců.

Koupel, pára a kloktadlo

Koupel připravíme tak, že 500g námi vybraných bylin na každý 3 - 4 litr vody. Rostlinky používáme celé. Pokud přidáváme nálev (2L) nebo esenciální olej (5-10 kapek). Teplota vody by měla být kolem 35 - 40 °C a trvat by měla 15 - 20 minut. Vlažná koupel 25 - 30 °C stačí 20 minut. Studená koupel 15 - 20 °C s protizánětlivými účinky stačí jen pár minut v kuse nebo jen opakovaně po krátkých intervalech.

Páru či inhalaci připravíme přidáním hrsti rostlin (3-4 kapky esenciálního oleje) do vody kterou jsme předtím zahřáli v hrnci. Jakmile voda začne v hrnci vřít, odstavíme ji a přidáme bylinky či esenciální olej. Pak vezmeme ručník, který si přehodíme přes hlavu, nakloníme se nad hrnec a inhalujeme 5 - 10 minut vdechujeme výpary.

Kloktadlo používáme odvar či tinkturu. Voda a tinktura v poměru 20:1.

Nejlépe je použití bylin v parní lázni, která blahodárně působí na celé tělo i duši.

Foto: Alexandra Gorsche/Pixabay.com

Lázně

Tak, kdo si dá vanu?

Vaše J.D.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz