Hlavní obsah
Zdraví

Doplňte minerály Přesličkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Plumbago56/pixabay.com

Přeslička/ilustrační foto

Při rituálech plodnosti hojně využívaná bylinka ve starověku. Dnes využívaná jako prostředek k přísunu minerálů a významná je i svými močopudnými vlastnostmi.

Článek

EQUISETUM ARVENSE

Jedná se o prastarou rostlinu, která vládla prvohorám. Dnes se s ní setkáme v menší formě setkáme v Evropě, Asii, Africe a Severní Americe.

Kde působí?

  • urogenitální trakt
  • ledviny
  • kožní soustava

Má močopudné účinky, čistící účinky, doplňuje minerály, zastavuje krvácení a podporuje krvetvorbu. Užívá se na bolesti ledvin, zánět močových cest, zánět prostaty, lámavé nehty, zánět šlach a chudokrevnost.

Sbírá se nať, kterou využíváme sušenou, nebo drcenou na prášek - pro přípravu nálevů, tinktur a kapslí. Odvar pro jeho hojivé účinky používáme na obklady nebo omývání. Našla uplatnění i v kosmetice.

Skvělé diuretikum :

Pro snadnější vylučování tekutin zalijeme hrnek vroucí vody dvě lžičky sušené přesličky a po třiceti minutách scedíme. Pijeme dvakrát denně.

Mastná pleť:

Díky schopnosti snižovat sekreci mazu se hojně využívá v kosmetických přípravcích pro mastnou pleť.

Celá rostlina je bohatá na minerály - křemík, draslík, vápník. Zlepšuje odolnost pojivové tkáně. Významná při léčbě revmatismu.

Velmi dobře regeneruje tkáně. Kyselina křemičitá zvyšuje syntézu kolagenu a elastinu, podporuje obnovu kostí, proto se pacientům se zlomeninami doporučuje konzumace přípravků či čaje. Stačí pít jeden šálek denně.

Anti-hemoragické vlastnosti přesličky (zabraňuje krvácení) z ní činí přípravek na hojení ran a také působí na krvácející hemeroidy. Za tímto účelem přidáme 50g čerstvé přesličky do litru vroucí vody a necháme vařit dalších 30 minut. Odstavíme a necháme trochu zchladnout. Používáme na obklad nebo na omývání.

Přírodní kosmetika:

Váčky pod očima zmizí po namočení vatových tampónků do nálevu z přesličky. Které necháme působit na místě 15 minut. Nálev používaný na pokožku zamezuje projevům stárnutí a je účinným prostředkem proti ochablé a povislé kůži. Také zlepšuje vzhled suché pleti.

Vlasové tonikum:

V 500 ml vody svaříme malý šálek přesličky a hrst lipového květu - necháme přes noc ustát, pak scedíme, vmasírujeme do pokožky hlavy a neoplachujeme!

Foto: RyanMcGuire/pixabay.com

vlasy

Krásnější ruce:

Každý den ponoříme ruce do vlažného nálevu z přesličky na 20 minut. Nehty budou pevnější, hladší bez vroubků a jiných vad.

!Upozornění:

Existuje hodně podobných druhů! Některé jsou i jedovaté - Equisetum Heleocharis! Pokud máte pochybnosti raději nesbírejte!!!

TĚHOTNÉ ŽENY A KOJÍCÍ MATKY BY NEMĚLY PŘESLIČKU UŽÍVAT BEZ PORADY S LÉKAŘEM!!!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz