Hlavní obsah
Zdraví

Jak se vyznat v bylinkářství? Aneb co je nálev, co odvar a další způsoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Bylinky/koření

Odvar, či nálev? Jak to rozlišit, když už se dáte na cestu přírodní medikace? Na co je vhodná mast a na co tinktura? Hlava zavařená a to je teprve začátek.

Článek

Taky jste si chtěli připravit čaj z bylinek a zasekli jste se na přípravě? Zaskočilo vás někdy, že jeden hovoří o nálevu, zatímco druhý o odvaru? Copak to není jedno a to samé?

Není.

Čaj

Známe ho všichni. Otevřeme krabičku, vyjmeme sáček a ten vložíme do hrnku, ve kterém ho zalijeme vařící vodou. Ale…

Bylinkový čaj většinou máme bez sáčků a dávkování odměříme polévkovými lžícemi. Tento nápoj se může připravovat za pomoci vody studené, tak i vody horké. Výsledná tekutina uchovává účinné látky rozpustné ve vodě.

Nálev

Používá se při zpracovávání jemných částí rostlin. Listy, květy, drobná semínka a bylinné výhonky. Příprava se skládá ze sušených bylinek, které přelijeme vroucí vodou. Necháme 5 až 10 minut ustát. Dávkování je 1 až 2 čajové lžičky na jeden šálek vody. Nezapomínejme nádobu během louhování přikrýt, aby nám nevyprchali silice, které takto extrahujeme. Po odstátí se tekutina přecedí a okamžitě pije.

Macerování

Také jinak známé jako studený nálev.

Spočívá v tom, že bylinky necháme namočené ve studené vodě po 30 minut až 24 hodin. Na zvolené množství bylinek použijeme dvacetinásobek vody. Po uplynutí doby macerace se tekutina scedí a aplikuje zevně, nebo se pije.

Odvar

Nejúčinnější zpracování tuhých částí rostlin, jako jsou kořeny a kůra. Tyto části zahříváme na mírném ohni, abychom nepřišli o cenné látky.

Doba varu závisí na zvolené části rostliny (obvykle 15 až 30 minut), po té necháme ještě 5 minut odstát, scedíme a co nejrychleji spotřebujeme.

Tinktury

Jde o produkt z bylinek získaný za pomoci etylalkoholu a MACERACE. Místo vody se použije zmíněný etylalkohol minimálně 45% a maximálně 70%. Jedná se o silný koncentrát, jenž můžeme použít, jak zevně, tak vnitřně. Nemusíme chvátat se spotřebou, alkohol skvěle konzervuje.

Lze vyrobit i nealko verzi na glycerinové bázi (pokud možno rostlinného původu), která je také zcela vhodná pro požití. Její účinky však nejsou tak silné jako té s alkoholem.

Je možno tedy dávku alkoholové tinktury nalít do vroucí vody, aby vyprchal alkohol.

Tinktury se nejlépe vyrábějí z čerstvých rostlin. 10 až 20g na 100ml alkoholu (nasekáme celou rostlinku včetně kořenů, listů, květů i stonků - zalijeme alkoholem až po okraj sklenice požadované velikosti - hermeticky uzavřeme a uložíme po dobu 1 až 6ti týdnů na chladné a temné místo, co dva dny protřepeme a nakonec přecedíme přes gázu nebo papírový filtr na kávu. Hotovou tinkturu nalijeme do lahvičky z tmavého skla, nejlépe s kapátkem - pečlivé dávkování, jedná se o opravdu silný koncentrát!)

Dalšími postupy zpracování bylinek jsou sirupy, obklady a zábaly, oleje, masti, koupele a kloktadla. O těchto postupech zase příště, aby to nebylo příliš mnoho informací na jedné stránce.

Vaše J.D.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz